În urmă cu câțiva ani am avut de renovat un apartament. Bine, nu eu, muncitorii pe care i-am tocmit. Îmi amintesc că unul dintre ei mi-a „vândut un pont” despre cum să scap de moloz și gunoi. Știa el un „băiat” care debarasa deșeuri din construcții și putea să mă scape și pe mine de problemă. Dar eu știam ce el nu știa: că știu că „băiatul” lui va arunca molozul pe câmp. Și am zis pas.
Am îmi dau seama că nu am procedat bine. Ar fi trebuit să-l reclam. De ce? Pentru că… vezi mai jos!
Imagini ca acestea nu-ți sunt străine, dar dacă ți-aș spune că și tu ești de vină pentru că ele există… ai zice că-s nebun. De fiecare dată când faci renovări în casă și plătești un „băiat” să-ți ducă molozul, chipurile, la groapa de gunoi, ești părtaș la acest dezastru. De fiecare dată când ești martor la depozitări ilegale și nu suni la 112… ești părtaș la dezastu. De fiecare dată când treci impasibil pe lângă un morman de moloz… ai ghicit.
Dar există soluții pentru orice.
Dacă vrei să-ți cumperi ceva, încearcă de la eMAG (link afiliat).
Cărăușii de moloz sunt la liber pe OLX
Îmi place de tipul ăsta Octavian Berceanu. Dacă n-ai auzit de el, află că e șeful Gărzii de Mediu. E cam singurul oficial care a făcut din depozitările ilegale de deșeuri un război personal. Se duce la „vânătoare” de gropi gunoi ilegale, pe câmp.
La periferia orașelor, la periferia periferiilor. Acolo unde tu nu prea calci, fiindcă n-ai de ce. Se duce Berceanu. Face poze, filmează, bam-bam, cum ar zice tristu’ ăla. Apoi trimite totul la poliție. Și bam. Că cam atâta poți să faci.
Citește și: Rabla pentru electrocasnice 2021 | Ce cantitate de DEEE a fost colectată în 2 ani de program
Tot el a încercat să-i convingă pe cei de la OLX să mai filtreze anunțurile cu Transport moloz, moluz, și toate alea. Că acolo îi găsești și tu pe șmecheri când îți renovezi apartamentul, fără să-ți pese ce fac ei cu mizeria ta. Dacă OLX nu a putut să pună capăt fenomenului, tu sigur poți! Nu mai da deșeurile din construcții pe mâna acestor gunoaie! Decât dacă știi sigur că le duc la groapă. Dar s-ar putea să nu știi.
E vorba de bani, băieți!
Sigur că știu de ce ești tentat să apelezi la acești „băieți” cu mașini de transport moloz. E vorba de reducerea cheltuielilor. Pentru 50 – 100 de lei, gunoierii de ocazie aruncă pe câmp, la întâmplare, și deșeuri radioactive.
Dacă nu știai, firmele de salubritate pun la dispoziția celor care execută renovări în casă saci menajeri speciali și/sau containere pentru colectarea acestor deșeuri. Am solicitat reprezentanților a 3 firme informații referitoare la tarifele practicate, însă una singură mi-a răspuns: Urban SA. Suficient ca să-ți faci o idee.
Tarif colectare deșeuri rezultate din construcții: 25 de euro (fără TVA) pe metru cub. Containere disponibile: 4 mc, 7 mc, 8 mc, 10 mc, 12 mc.
Tarif colectare deșeuri rezultate din construcții: 9 lei/sacul (TVA inclus).
În aceste tarife sunt incluse colectarea și transportul și mai departe sortarea, depozitarea, valorificarea. Da, deșeurile tale din construcții se pot refolosi.
Nu am trecut impasibil pe lângă un morman de moloz
Obișnuiesc să alerg prin zona Străulești-Băneasa din București (pe un câmp). Acolo am surprins imaginile pe care le vezi în acest articol. Chestia e că mormanele de gunoi și moloz erau tot mai multe, de la o săptămână la alta.
Numărul lor crește și acum. Pot să pariez că în timp ce citești asta, un „băiat” dintre ăia de care vorbeam mai sus descarcă o basculantă de cărămizi, gresie spartă și vase WC. Poate și canapele. Verzi, ca alea pe care le-am găsit eu.
Inspirat de dl Berceanu, am făcut poze și le-am trimis la Poliția Locală Sector 1 și la Comisariatul Municipiului București al Gărzii de Mediu. La ăștia degeaba am trimis, au dat mai departe sesizarea: la Poliția Locală. Acum aveau două sesizări. Cu poze, coordonate GPS, detalii, hărți.
Am trimis sesizarea pe 24 martie. Am primit răspuns pe 21 aprilie. Mai repede nu s-a putut.
Răspunsul care m-a dat pe spate
„Referitor la sesizările dumneavoastră, înregistrate la Poliția Locală Sector 1,… vă comunicăm faptul că polițiștii locali din cadrul Biroului Protecția Mediului, deplasându-se la adresa menționată de dumneavoastră, au aplicat sancțiuni contravenționale pentru încălcarea prevederilor HCGMB nr. 121/2010 privind unele măsuri de asigurare a îngrădirii, salubrizării și igienizării terenurilor virane în Municipiul București”.
Poftim? Ăștia i-au amendat pe proprietarii de terenuri pentru că nu au „îngrădit, salubrizat și igienizat” câmpul plin de gunoi. Bravo! Cred că da, asta trebuia făcut.
Ce să mai zic? Pune umărul și hai să scăpăm țara de proști! Nu mai arunca deșeuri la întâmplare!
Be the first to comment on "Gropile de moloz din jurul orașului tău nu apar din senin. Cum poți opri asta"