Guvernul are buget pentru proiecte de mediu. Câți bani s-au alocat pentru reducerea emisiilor poluante

Credit foto: Steve Halama/UNSPLASH

Share This:

Fondul pentru Mediu și Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) au buget pe anul 2019. Guvernul a aprobat vineri alocările bugetare pentru susținerea programelor care vizează protecția mediului și reducerea emisiilor poluante.

AFM are câteva proiecte prioritare, cărora le va asigra finanțare conform calendarului convenit cu guvernanții. Iată câți bani au primit programele Rabla, Rabla Plus, Rabla pentru electrocasnice!

Programul Rabla Clasic. Programul de stimulare a înnoirii Parcului auto național va fi suplimentat cu 322 milioane lei, pentru aproximativ 35.000 persoane fizice și persoane juridice.

Programul Rabla Plus. Programul privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră în transporturi, prin promovarea vehiculelor de transport rutier nepoluante din punct de vedere energetic suma alocată pentru finanțarea acestui program fiind de 93 milioane lei.

Credit foto: Sean Stratton/UNSPLASH

Programul Rabla pentru electrocasnice, adresat persoanelor fizice în vederea stimulării colectării selective a deșeurilor de echipamente electice și electronice. Pentru acest program au fost alocate credite de angajament în valoare de 40 milioane lei.

Citește și: Programul Rabla pentru electrocasnice. Cât e prima de casare

Programul privind instalarea sistemelor de panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrică, în vederea acoperirii necesarului de consum și livrării surplusului în rețeaua națională, suma totală pentru finanțarea programului fiind de 130 milioane euro, 120 milioane de lei reprezentând cofinanțare prin Regio 2014-2020.

Programul privind instalarea de sisteme fotovoltaice pentru gospodăriile izolate neracordate la rețeaua de distribuție a energiei electrice are o sumă alocată de 218,6 milioane lei. Reducerea emisiilor poluante.

Programul pentru gestionarea deșeurilor având ca obiectiv reducerea efectelor negative ale deșeurilor asupra mediului. Suma propusă pe credite de angajament este de 364,3 milioane lei, iar suma preconizată a fi cheltuită pentru credite bugetare este de 146,8 milioane lei, alocată pentru finanțarea pe două segmente: închiderea depozitelor de deseuri municipale pentru care România a fost condamnată de CJUE, respectivinstalațiile de reciclare.

Programul privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră în transporturi,prin promovarea infrastructurii pentru vehiculele de transport rutier nepoluant din punct de vedere energetic: stații de reîncărcare pentru vehicule electrice în municipiile reședințe de județ, care va beneficia de un buget de 90 milioane lei.

Programul privind îmbunătățirea calității aerului și reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră,utilizând autovehicule mai puțin poluante în transportul public local de persoane – autobuze și troleibuze electrice/GNC, suma alocată pentru plata proiectelor contractate în anul 2018 fiind de 449,6 milioane lei.

Programul vizând educația și consțientizarea publicului privind protecția mediului, în scopul informării cetățenilor cu privire la colectarea selectivă a deșeurilor, în contextul obligațiilor ce le revin conform principiului european “plătești cât arunci”, precum și în scopul punerii în evidență a posibilităților de colectare la nivel local.

Programul, care beneficiază de o alocare de 25 milioane lei, este structurat pe două componente –  una care se adresează consiliilor județene și Asociațiilor de Dezvoltare Intercomunitară, care pot face parteneriate cu ONG-urile din domeniu, în vederea atingerii grupurilor țintă la nivel local, iar cealaltă care are în vedere o conștientizare la nivel național prin intermediul autorității publice centrale pentru protecția mediului.

Be the first to comment on "Guvernul are buget pentru proiecte de mediu. Câți bani s-au alocat pentru reducerea emisiilor poluante"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.