Nu, nu a lansat Ada Milea un nou hit, ci ne-a mai dat primarul Bucureștiului o știre. Aceea că vârstnicii din Capitală care au pensii mai mici decât salariul minim net pe economie (1.162 de lei) vor primi un ajutor de până la 250 de lei pentru a-și cumpăra ochelari. Oricât de mult ți-ar fi de antipatică Gabriela Firea, nu poți să spui că asta e o idee rea. Că pensionarii care au probleme de vedere și posibilități materiale reduse nu merită un ajutor pentru achiziția unor accesorii care le îmbunătățesc vederea.
Dar, stai! Nu am intrat în miezul problemei, care din punctul meu de vedere este total diferit de cel al primăriei. Raportul de specialitate întocmit pentru susținerea proiectului „Lumina ochilor, cea mai importantă. Ochelari pentru vârsta a treia” arată că acest program social are ca scop „îmbunătățirea stării de sănătate a persoanelor vârstnice” care au dificultăți în a accesa servicii medicale, din cauza veniturilor scăzute. Nu trebuie să fii expert în primărie ca să-ți dai seama de asta, ci e suficient să observi cum o duc părinții sau bunicii tăi.
Problema este că afecțiunile oculare sunt ireversibile, iar pensionarii nu au nici o șansă să-și „îmbunătățească starea de sănătate” a ochilor cu o pereche de ochelari subvenționată de primărie. Sigur, prin acest proiect, sute de mii de vârstnici au șansa să-și schimbe ochelarii pe care îi au în prezent cu niște accesorii mai bune, ca să o poată vedea pe doamna Firea la televizor cum intră pe stadion, la braț cu Sinona Halep. Din analiza primăriei, în București sunt circa 200.000 de pensionari care au o pensie mai mică decât salariul minim pe economie, însă nu știm câți din ei au probleme de vedere și nevoie de ochelari.
Cu toate acestea, proiectul inițiat de Gabriela Firea se fundamentează pe o nevoie de 50 de milioane de lei (10,6 milioane de euro). Adică un metru cub de bani alocați pentru rezolvarea superficială a unei probleme de sănătate, așa cum este deficitul de vedere la persoanele vârstnice. Departe de a fi expert în probleme de sănătate publică, cred că acest efort financiar era mult mai util dacă era îndreptat spre vindecarea unor afecțiuni oculare, și aici mă refer la subvenționarea unor operații de cataractă, glaucom sau alte probleme de vedere.
Sigur, acestea sunt mai scumpe, dar dacă reușești să redai vederea, pe viață, unui număr de 5.000 – 6.000 de vârstnici pe an, tot e mai bine decât să cheltuiești fără noimă atâta bănet pentru amânarea unui fapt implacabil – pierderea vederii. O operație de cataractă costă, în medie, 350 de lei, în timp ce o intervenție în caz de glaucom poate ajunge până la 7.500 de lei. Însă, 5.000 de vârstnici vindecați de o afecțiune oculară pot genera doar cel mult 5.000 de voturi, pe când 200.000 de pensionari cu o pereche nouă de ochelari… Faceți voi calculele!
Asta e o problemă generală în România, unde se cheltuiesc sume exorbitante pentru tratarea superficială a unor chestiuni cât se poate de grave. Ca să nu mai vorbim de faptul că anual se alocă sute de milioane de lei pentru tratarea unor boli grave și sume infime pentru prevenirea lor. Iată de ce aș vedea un program social inițiat de Primăria București, doamnă Firea, pentru depistarea precoce a afecțiunilor oculare, unde să fie incluși și tinerii care stau 12 ore cu ochii în calculator. Dar, stai, ăștia nu sunt electoratul dumneavoastră, sunt „sclavii lui Soros”.
Anunț important! Dacă vrei să știi cum stai cu sănătatea ochilor și dacă ai nevoie de ochelari, programează o consultație online! E gratuită și un medic specialist îți va spune dacă ai nevoie de ochelari sau ce trucuri să folosești pentru a-ți odihni ochii după ce petreci prea mult timp în fața monitorului. Consultațiile se fac în București, magazinul Lensa, în zona Apaca (lângă AFI Cotroceni).
Proiectul inițiat de primărie se află pe ordinea de zi a Consiliului General și va fi discutat în ședința programată în data de 26 iulie 2018. Conform proiectului, ajutorul de 250 de lei se acordă o singură dată, de persoană. Dacă dai o raită prin magazinele de profil, cu acești bani îți poți cumpăra doar niște rame de ochelari decente, nu și lentilele. Așa că, pensionarii trebuie să pună și ei ceva bani din buzunar pentru a-și cumpăra ochelari.
Citește și:
Ce spune culoarea ochilor tăi despre tine
Sunt oamenii care poartă ochelari mai inteligenți?
Bani de la primărie pentru fertilizare in vitro. Cum poți beneficia de sprijin
Be the first to comment on "Hai să dăm topoare la popoare! Și ochelari la pensionari"