În lumea mea, mică ce-i drept, rareori e loc de nuanțe. Unii îmi zic că viața nu e așa. În materie de „lucruri care contează”, nu există gri. Există doar alb și negru. Iarăși, unii îmi zic că intransigența mea nu e îndreptățită. Totuși, atunci când o femeie este hărțuită sexual, înjosită, batjocorită sau abuzată de un bărbat, nu există cale de mijloc pentru agresor. Aveți altă opinie despre hărțuirea sexuală?
El trebuie să plătească, cu vârf și îndesat. Trebuie să beneficieze de toată asprimea sistemului judiciar planetar. În acest caz, închisoarea. Pentru că așa e drept. Ei bine, în cazul lui Harvey Weinstein, decăzutul producător de film, regula asta nu se aplică.
Pe de o parte pentru că sistemul judiciar american e pervers și permite înțelegeri nefirești între victimă și agresor; pe de altă parte, pentru că victima uită toate traumele prin care a trecut când i se pun bani în față.
În fapt, Harvey Weinstein (prin avocații lui) a ajuns la o înțelegere cu circa 100 de FEMEI care l-au acuzat de hărțuire sexuală, abuzuri fizice și amenințări cu moartea… pentru suma de 18,8 milioane de dolari. Fiecare dintre aceste femei, care, de altfel, au reclamat suferințe inimaginabile în compania acestui „monstru”, pot pretinde între 7.500 și 750.000 de dolari de la agresorul lor, ca măsuri reparatorii pentru traumele îndurate.
Altfel spus, omul a dat niște m*i mai scumpe decât și-a propus inițial, iar doamnele astea oripilate își pot spăla rușinea de toți banii.
Înțelegerea dintre Weinstein și victime trebuie să fie aprobată de un judecător, însă nu sunt motive de „îngrijorare”, de vreme ce sistemul american de „justiție” permite acest gen de blat. Chiar și când vine vorba de hărțuirea sexuală.
Ceva nu e în regulă cu tanti asta
Caitlin Dulany o cheamă pe doamnă și este „întemeietoarea” mișcării #MeToo. Este prima femeie care l-a acuzat pe Harvey Weinstein, în 2017, de agresiuni sexuale. La scurt timp, încurajate de povestea ei, alte câteva zeci de foste angajate sau colaboratoare ale lui Weinstein și-au luat inima în dinți și l-au dat în vileag. Omul e un prădător sexual notoriu.
Tanti asta merita toată cinstea pentru că, deși la 21 de ani de la săvârșitea faptei, a avut curajul să povestească exact cum a fost agresată de producător. În 1996 era la Festivalul de Film de la Cannes, când Harvey Weinstein a încolțit-o și a atacat-o. Nu știm exact ce i-a făcut (nici nu se cade să întrebăm), însă era sigură că a procedat bine că l-a turnat.
„Când am ieșit în față și mi-am spus povestea despre atac am știut că nu va fi un drum drept spre justiție. Harvey a evitat responsabilitatea vreme de decenii, profitând de puterea sa de a se ascunde în spatele unei pânze de înșelăciune și am fost hotărâtă să mă alătur unei acțiuni colective pentru a asigura o schimbare semnificativă pentru toți cei care au trecut prin asta”, declarat Dulany, conform Variety.
Și a continuat: „Sunt foarte mândră că această înțelegere va ajuta atât de multe femei care au așteptat atât de mult timp dreptatea și alinarea”, a mai spus tanti Dulany.
Iar banii aceia vor spăla toată trauma și rușinea. Nu știm ce sumă de bani i-a revenit ei, însă se pare că e îndestulătore, de vreme ce a acceptat-o. Toate femeile care sunt parte în acest proces au fost de acord să uzeze de dreptul lor legal la compensații materiale. Însă, tărășenia este alta.
Înțelegera dintre cele două părți îl scoate pe Weinstein de sub acuzații; nici nu va trebui să recunoască faptele comise, ori să-și ceară scuze pentru ele. Ca și când n-ar fi existat.
Avocați: „Înțelegerea propusă este o vânzare completă a victimelor”
Doi dintre avocații care încă se mai luptă în instanță cu Harvey Weinstein au catalogat înțelegerea cu pricina „o vânzare completă a victimelor lui Weinstein”. Douglas Wigdor și Kevin Mintzer le reprezintă în instanță pe alte 6 femei care au depus plângeri pe numele producătorului.
În continuare vor dreptate în instanță Tarale Wulff, care a depus mărturie împotriva lui Weinstein în procesul din New York, fostele asistente ale cineastului, Rowena Chiu și Zelda Perkins, modelul Kaja Sokola, care l-a dat în judecată pe Weinstein pentru că a abuzat-o pe când avea 16 ani. Pe lista acuzatoarelor mai figurează Dominique Huett și Wedil David.
„Înțelegerea propusă este o vânzare completă a victimelor lui Weinstein și suntem surprinși că procurorul general se poate lăuda cu o propunere care eșuează la atât de multe niveluri diferite. Deși nu luăm în derâdere nici o victimă care dorește cu adevărat să participe la această înțelegere, deoarece înțelegem acordul propus, este profund nedrept din mai multe motive”, au spus cei doi avocați într-o declarație de presă comună.
Apărătorii celor 6 femei au amintit că Weinstein nu-și asumă nici o responsabilitatea pentru faptele reclamate de femeile cu care a căzut la învoială. Apoi, agresorul nu plătește din buzunarul lui nici un cent; banii de despăgubire sunt plătiți de companiile de asigurări, cineastul fiind declarat falit.
În prezent, Harwey Weinstein se află într-un penitenciar din New York, unde servește o pedeapsă de 23 de ani de închisoare pentru violarea fostei actrițe Jessica Mann și agresarea sexuală a fostei producătoare de film Miriam Haley.
***
„Am intervenit public fiindcă nu i-am putut permite lui Harvey Weinstein să nege adevărul și să continue să abuzeze femei”, susținea fosta actriță și producătoare de film Louisette Geiss, care l-a întâlnit pe Weinstein în 2008, la Festivalul de Film Sundance. Atunci, susține Geiss, cineastul a reținut-o cu forța și s-a masturbat în fața ei.
„Un dosar penal nu a fost, pentru multe dintre noi, ceea ce am căutat, dar am vrut să luăm poziție”, a mai spus acesta.
După scandalul sexual a renunțat la Hollywood și la filme, iar azi e agent imobiliar. A acceptat banii lui Weinstein pentru „trauma” pe care a îndurat-o.
Credit foto: Romi Yusardi/UNSPLASH
Be the first to comment on "Hărțuirea sexuală pe înțelesul doamnelor pe interes"