Mașinile parcate neregulamentar în Sectorul 3 vor fi ridicate începând de mâine. „Hingherii auto” revin în acest sector, după o pauză de trei ani. În mai 2015, Înalta Curte de Casație și Justiție a declarat ilegală activitatea de ridicare, prestată de consiliile locale din toată țara. La acțiunea de joi, 3 mai 2018, va participa și primarul Robert Negoiță, care declara în urmă cu o lună că taxele de ridicare, transport și depozitare vor fi încasate direct de primărie.
Conform edililor, tarifele pentru ridicarea mașinilor staționate neregulamentar ar acoperi doar prestarea acestor servicii în vederea eliberării căilor de acces și arterelor blocate. Tarifele sunt următoarele:
Tarif de ridicare pentru vehicul/remorcă/rulotă: cu masă totală maximă autorizată de până la cinci tone: 200 de lei; cu masă totală maximă autorizată de peste cinci tone: 270 de lei;
Tarif de transport pentru vehicul/remorcă/rulotă: cu masă totală maximă autorizată de până la cinci tone: 150 de lei; cu masă totală maximă autorizată de peste cinci tone: 200 de lei;
Tarif de depozitare pentru vehicul/remorcă/rulotă: în primele 24 de ore – 150 de lei; după intervalul de 24 de ore – 50 lei.
Tarifele pentru depozitare se calculează pe intervale de 24 de ore începând de la data și ora depozitării, nefracționat. Plata tarifelor aferente oprațiunilor de ridicare, transport și depozitare se face la casieriile Direcției Generale de Impozite și Taxe Locale sau pe platforma on-line www.ghiseul.ro.
Amenzile pentru staționarea neregulamentară se aplică în conformitate cu OUG nr. 195/2002. Proprietarii vehiculelor ridicate pot obține informații la numărul de telefon 021.9543 – dispeceratul Direcției Generale de Poliție Locală. „Facem precizarea că recuperarea vehiculelor depozitate în spațiul special amenajat din strada Releului nr. 4 se poate face non-stop în baza chitanței fiscale care atestă plata tarifului aferent”, spun reprezentanții primăriei.
„Hingherii auto” au și o procedură pe care trebuie să o urmeze. Activitățile de ridicare, transport și depozitare vor fi făcute doar de personalul cu atribuții în efectuarea acestor operațiuni din cadrul Serviciului Administrativ și numai în baza dispoziției de ridicare întocmite de polițiști locali ai Sectorului 3 sau de polițiști rutieri ai Brigăzii Rutiere București.
Activitatea de eliberare a vehiculelor/remorcilor/rulotelor ridicate de pe partea carosabilă se va efectua de personalul cu atribuții în desfășurarea acestor operațiuni din cadrul Direcției Generale de Poliție Locală. Până în 2015, primăriile angajau firme private pentru a ridica mașinile parcate neregulamentar. Dispozițiile de ridicare se eliberau de multe ori fără știința Poliției Rutiere și cu încălcarea Codului Rutier, unde această activitate cădea exclusiv în sarcina Poliției.
În 2016, însă, guvernul a modificat legislația pentru a pregăti relansarea serviciului de ridicare a mașinilor care blochează accesul în instituții publice sau care sunt parcate neregulamentar. Așa a apărut HG 965/2016, prin care polițiștii locali au primit dreptul expres de a dispune ridicarea autovehiculelor și de a lucra cu „hingherii auto”, de această dată oragnizați in house, pe lângă autoritățile locale.
La nivelul Sectorului 3, Consiliul Local a adoptat Hotărârea nr. 312/2017 privind reglementarea activităților de ridicare, transport, depozitare și eliberare a vehiculelor/remorcilor/rulotelor staționate neregulamentar, care ocupă abuziv sau blochează accesul în parcajele publice de reședință sistematizate pe domeniul public/privat al Municipiului București aflate în administrarea Consiliului Local al Sectorului 3, precum și a altor mijloace de transport parcate pe locurile de parcare adaptate, rezervate și semnalizate prin semn internațional pentru persoane cu handicap. Hotărârea din 2017 a fost modificată prin HCLS3 nr. 676 din același an.
Ce urmează după ridicare
Dispoziția de ridicare se încheie în trei exemplare, dintre care primul rămâne la agentul constatator, iar celelate două la personalul Serviciului Administrativ. La eliberarea vehiculului reprezentanții Directiei Generale de Poliție Locală vor preda cel de-al treilea exemplar proprietarului/deținătorului legal al acestuia.
Vehiculele/remorcile/rulotele staționate neregulamentar pe partea carosabilă a drumurilor publice aflate în administrarea Consiliului Local al Sectorului 3 sunt ridicate, transportate și depozitate în spațiul special amenajat din strada Releului nr. 4.
Citește și:
Când știi că ai nevoie de ochelari? Programează o consultație gratuită ca să afli!
Leave a comment