Inamicul nevăzut izolat la domiciliu: violența domestică

Credit foto: Sydney Sims/UNSPLASH

Share This:

Aparent, cu izolarea la domiciliu am rezolvat o problemă, dar am creat alta. Sau mai multe. Una dintre ele a fost total ignorată de factorii de decizie: înmulțirea cazurilor de violență domestică. Organizațiile care luptă pentru drepturile femeilor semnalează deja o creștere a cererilor de servicii de asistență.

Potrivit EuroNews, în Franța, rata violenței domestice a crescut cu peste 30% în perioada 17-28 martie 2020, pe fondul izolării la domiciliu. Pandemia de coronavirus este contextul cel mai propice pentru agresori să scape de răspundere. Când toată lumea e interesată de eradicarea Covid-19, cine mai răspunde la apelurile disperate ale unui copil bătut de un părinte agresiv sau ale unei soții desfigurate de soț?

În Marea Britanie și în SUA situația este similară, iar datele existente până acum arată că în China cazurile raportate în februarie 2020 sunt de 3 ori mai multe, comparativ cu anul precedent.

În România încă nu există raportări oficiale de la instituirea măsurilor de izolare, dar experții organizațiilor neguvernamentale se așteaptă ca numărul cazurilor să crească și la noi, spun reprezentanții Fundației Avon, care tocmai a anunțat o donație de un milion de dolari la nivel global, către organizațiilor neguvernamentale care sprijină victimele abuzului în familie.

Donația face parte dintr-o inițiativă globală Avon în sprijinul femeilor care se confruntă cu un risc crescut de violență domestică în această perioadă, pe fondul izolării la domiciliu chiar cu agresorul. O parte din donația globală va merge și către organizații și proiecte de sprijinire a victimelor violenței domestice din România, pe care AVON România le-a sprijinit și în trecut, prin programe de finanțare”, spun reprezentanții fundației.

Citește și: Răzvan, colegul pentru care s-a inventat cuvântul bullying

Credit foto: Sydney Sims /UNSPLASH

Violența domestică în vremea pandemiei de coronavirus

Specialiștii spun că pandemia de coronavirus, care a venit cu măsuri de restricționare a părăsirii locuinței, este contextul care favorizează actele de violență domestică.

Violența domestică s-a bazat dintotdeauna pe izolare ca parte a mecanismului de dominație pus în mișcare de agresor. Pe timpul pandemiei, când majoritatea oamenilor sunt izolați în casele lor, violența domestică nu dispare miraculos. Dimpotrivă, este probabilă o creștere a situațiilor conflictuale în familie, mai ales că tot mai mulți oameni resimt furie, panică, nesiguranța zilei de mâine”, spune Camelia Proca, directoarea Asociației pentru Libertate și Egalitate de Gen – A.L.E.G.

Pe lângă suportul financiar oferit organizațiilor nonguvernamentale, Avon a lansat campania “IZOLATE, DAR ÎMPREUNĂ”, un efort de comunicare la nivelul reprezentanților, clienților și comunităților din întreaga lume.

Acesta constă în informarea publicului cu privire la problema violenței domestice, îndrumarea victimelor către organizațiile care le pot oferi ajutor și consiliere, dar și identificarea și sprijinirea persoanelor aflate în situații de risc.

Violența domestică este deja o epidemie care se ascunde în spatele ușilor închise. Precum virusul Covid-19, și abuzul domestic este un ucigaș tăcut. O consecință neintenționată a măsurilor de izolare necesare pentru combaterea coronavirusului îi obligă pe femeile și copiii vulnerabili să rămână blocați în casă împreună cu agresorul. Prin intermediul rețelei noastre de peste 5 milioane de reprezentanți și a acoperirii digitale la nivel global, vrem să ne asigurăm că cei aflați în situații dificile știu că nu sunt singuri”, declară Angela Crețu, CEO Avon.

În România, fondurile furnizate de fundație vor ajunge la organizațiile care derulează proiecte de protejare a persoanelor care devin victime ale violenței domestice. Totodată, adăposturile pe care acestea le dețin, pentru cazarea femeilor agresate, vor primi ca donație obiecte de primă necesitate, de la produse pentru igiena personală până la dezinfectanți pentru mâini și săpunuri.

Be the first to comment on "Inamicul nevăzut izolat la domiciliu: violența domestică"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.