Înapoi în bănci. 7 lucruri pentru siguranța copilului tău la școală

Credit foto: NCI/UNSPLASH

Share This:

Cu numărul de cazuri de Covid-19 în continuă expansiune, singura certitudine confortabilă de până acum – că elevii trebuie să revină la școală – începe să pălească în fața evidenței. Vom avea un început de toamnă cu emoții, și nu sunt doar emoțiile specifice revenirii în bănci.

Cred că este deja clar pentru toată lumea că nu avem cum să ne încadrăm în scenariul verde (mai puțin de un caz de Covid-19 la mia de locuitori/14 zile) și că mersul la școală va fi opțional pentru elevii din localitățile cu risc ridicat de îmbolnăvire.

Părinții care decid că școala e un mediu sigur pentru copiii lor, trebuie să-i pregătească temeinic pentru noua realitate în care vor păși. Iată 7 lucruri care vor asigura copiilor o protecție sporită la școală!

Masca de protecție

Deși e inconfortabilă, masca de protecție și-a dovedit eficiența în ținerea la distanță a infecției cu SARS-CoV-2. Fiindcă orice mască chirurgicală e urâtă, greu de purtat, dar ușor de refuzat chiar și de un adult, alege pentru copilul tău o mască din material textil, cu imprimeuri sau personalizată. Totuși, caută măști care sunt dotate și cu filtre speciale de protecție, cum este această mască, certificată ISO pentru a fi folosită împotriva infecției cu noul coronavirus.

În comerț mai sunt și măști cu filtre de carbon care se schimbă periodic. Cei care au cumpărat așa ceva de pe eMAG spun că au folosit o mască vreme de o săptămână, după o purtate de 8 ore pe zi.

Credit foto: Sharon McCutcheon/UNSPLASH

Spălatul mâinilor

Apa și săpunul sunt elemente cheie în stoparea răspândirii infecției cu coronavirus, așa că asigură-te că școala în care se întoarce copilul tău nu suferă la capitolul ăsta. Acum, mai mult ca niciodată, trebuie să-i explici că viața lui sau/și ale celor din jur depind ce acest gest simplu. Dacă încă nu știe cum trebuie să se spele corect pe mâini, insistă că e un alt lucru care se învață prin repetare.

Explică-i copilului că nu se poate așeza la masă fără să se spele pe mâini. Faptul că s-a spălat „când a venit de afară” nu-i asigură protecție nici în fața hepatitei A, nici în caz de infecție cu SARS-CoV-2.

Distanțarea fizică

Sălile de clasă au început să fie modificate astfel încât să respecte normele de distanțare și de siguranță. Într-o clasă vor fi primiți mai puțini copii decât înainte de pandemie, iar băncile vor fi amplasate la o distanță de cel puțin 1,5 metri una de cealaltă. Complementar, ele vor fi dotate cu panouri despărțitoare din sticlă sau plexiglas.

Însă, trebuie să știi că nu e suficient. Nu sălile de clasă vor fi punctele de plecare ale unor posibile focare de Covid-19, ci coridoarele și curțile instituțiilor de învățământ. Explică-i copilului ce înseamnă distațarea fizică și de ce nu mai poate să se joace și să alerge pe coridoare, cum făcea înainte.  

Organizația Salvați Copiii a cerut autorităților competente mai mult de atât. Printr-o scrisoare deschisă adresată ministrului educației, Monica Anisie, reprezentanții organizației au solicitat preluarea modelului învățării prin rotație (pe grupe), „în care jumătate din elevi vor fi pentru o săptămână la școală și cealaltă jumătate vor face lecții online.”

Credit foto: Primăria Sectorului 4

Noi reguli pentru servirea mesei

Școlile care sunt dotate cu cantină sau cu spații speciale de servit masa ar trebui să se aigure că elevii nu stau foarte aproape unul de altul, în timpul mesei de prânz. Vorbește cu copilul tău și explică-i de ce trebuie să-și mănânce sandvișul sau mâncarea de prânz la o distanță de cel puțin 1,5 metri de cei din jur! Foarte important este să-l faci să înțeleagă că nu mai poate împărți mâncarea și nu mai poate mânca din același bol/pachet cu altcineva. La fel și în cazul băuturilor. Descurajează-l să bea din aceeași sticlă cu alții!

Tot pentru protejarea lui și a sănătății celor care îl așteaptă acasă, e bine să-l convingi să nu facă schimb sau uz de obiectele personale ale altor copii (mască, telefoane mobile, pixuri, diverse jocuri).

Gelul dezinfectant

Cele mai multe școli care își vor deschide porțile în noul an școlar vor fi dotate cu dispensere cu dezinfectant. Însă, pot exista momente când acestea își epuizează conținutul, dacă nu lipsesc cu desăvârșire. De aceea, e bine să te asiguri că pui în ghiozdanul de școală și un flacon cu gel dezinfectant. Explică-i copilului și când e indicat să-l folosească!

Evaluarea stării de sănătate

Dacă ai un test negativ pentru Covid-19 înainte de a-ți trimite copilul la școală – foarte bine! Dacă nu, atunci trebuie să te asiguri că el nu prezintă nici simptome de răceală/gripă, nici de Covid-19. Dacă încă nu știi cum să diferențiezi cele trei patologii, iată AICI un îndrumar!

Atenție, însă! Reprezentanții Ministerului Educației au declarat că accesul copiilor în școală va fi condiționat de semnarea unei declarații pe proprie răspundere. Documentul, semnat de unul din părinți, trebuie să ateste că:

  • elevul nu a prezentat simptome specifice de boli infecțioase (febră, tuse, dureri de cap, dificultăți de respirație, diaree, vărsături etc.);
  • nu a fost diagnosticat cu Covid-19;
  • nu a intrat în contact cu o persoană depistată pozitiv la testul pentru Covid-19.

Pentru a fi sigur că poate merge la școală, e bine să evaluezi starea de sănătate a copilului tău în toată această perioadă până la începerea anului școlar. Apoi, aceasta trebuie să devină o preocupare de zi cu zi.

Ascultă-ți copilul!

Important pentru sănătatea fizică și mintală a copilului tău este să vorbești cu el despre stările pe care le are în această perioadă. Reîntoarcerea în colectivitate și la viața de școlar, după atâta izolare, ar putea produce modificări importante în interiorul său. Ascultă-l mai mult decât ai făcut-o până acum și încurajează-l să-ți împărtășească toate trăirile lui, dar mai ales schimbările care se produc în el pe fondul acestei crize medicale.

Credit foto: NCI/UNSPLASH

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.