Incendiul din Bamboo. Societatea civilă îi cere Gabrielei Firea să închidă cluburile și terasele ilegale

Restaurantul Il Locale funcționează din 2016 în Parcul Herăstrău. Primăria eliberase autorizație pentru un club sportiv

Share This:

Incendiul din Bamboo poate fi deschizător de drumuri pentru autoritățile publice din România. Evenimentul, care doar printr-o minune nu s-a soldat cu victime precum cel din Colectiv, a declanșat un nou val de controale în barurile și cluburile din toată țara. Așa suntem noi, românii. Acționăm simptomatic, nu preventiv. Ca de obicei, inspectorii fac razii tematice, iar tema zilei este securitatea la incendiu. Însă, autoritățile locale nu se apleacă asupra problemei de fond a acestor afaceri, și anume modul în care acestea au venit pe lume.

La București, primarului general Gabriela Firea i s-a cerut să verifice și să închidă toate cluburile și terasele neautorizate, tolerate de-a lungul anilor din motive care nu au nimic în comun cu interesul general. Reprezentanții grupului de inițiativă civică Parcul Herăstrău i-au atras atenția edilului Capitalei că Municipalitatea protejează în continuare, nejustificat, localurile ridicate ilegal în cel mai mare parc din București.

Sfidând un șir întreg de legi care protejează teoretic acest parc, zonă protejată și monument istoric, cu ajutorul unor autorități iresponsabile, incompetente și/sau corupte, profitând de o birocrație tulbure și de prevederi legislative care oferă portițe, băieții deștepți ai alimentației publice au înființat aici, mai mult sau mai puțin ilegal, aproximativ 40 de baruri, cluburi și restaurante. O bună parte dintre acestea au înlocuit practic bazele sportive nautice (în acte unele chiar mențin acest obiect de activitate), altele acoperă spațiul verde vital pentru locuitorii orașului, mai toate distribuie o bubuială obsesivă pe spațiile verzi destinate relaxării sau pe terenurile de sport, iar câteva dintre ele terorizează fonic cartierele înconjurătoare pe toată durata sezonului cald. Sub învelișul sclipitor, aceste entități produc multiple efecte nocive asupra parcului și vizitatorilor acestuia”, spun reprezentanții grupului.

Cele 7 hectare de spațiu verde din Herăstrău au fost recuperate în instanță de Primăria Capitalei

Tot atunci, primarul Gabriela Firea declara că doar cluburile și terasele ridicate cu autorizație vor continua să funcționeze, însă doar după semnarea unor noi contracte de închiriere. În luna mai se fac doi ani de la decizia istorică a Curții de Apel, iar Municipalitatea nu a făcut mai nimic în acest sens. De atunci și până acum, primăria a reușit să întabuleze această suprafață de teren, însă nu fără emoții, ci din a treia încercare, după ce a comis o serie de erori în întocmirea documentelor.

„Terenul e întabulat pe numele primăriei, acum autoritățile locale trebuie să facă un demers să anuleze contractul de vânzare-cumpărare pe active. Localurile funcționează în contiuare, iar la vremea respectivă ele au fost verificate, iar construcțiile inventariate, pentru ca cei care le dețin să intre în legalitate. Cele mai multe funcționează fără autorizație. Cele care au fost închise atunci s-au redeschis ori s-au reconstruit”, îmi spune Liviu Doară, antrenor federal al clubului de yachting Sportul Studențesc.

În prezent funcționează în condiții dubioase o serie de terase, construite în timpul scurs de la arestarea fostului edil, Sorin Oprescu, până azi. De exemplu, restaurantul Il Locale, care funcționează din 2016 pe Șoseaua Nordului, a apărut în peisaj cu acordul unei instituții aflate în subordinea Primăriei Capitalei. Adminstrația Lacuri, Parcuri și Agrement (ALPAB) e cea care taie și spânzură în parcurile din București, iar în acest caz a dat o lovitură de grație spațiului verde din Herăstrău în urma unei asocieri păguboase cu o societate privată.

În 2012, Primăria București este de acord cu această asociere și eliberează o autorizație de construire pentru un club nautic. În martie 2014 se și face recepția acestuia, iar inspectorii primăriei se întorc în birouri, mulțumiți de ce au văzut, siguri că toată treaba-i oablă. Un an mai târziu, societatea (CEA Best Investments) se asociază cu o alta (Quattro Stagioni Express) pentru gestionarea „clubului”. Numai că, în loc de club nautic, de anul trecut acolo funcționează un restaurant, Il Locale.

Primăria Capitalei cere 4,2 hectare de spațiu verde de la Ministerul de Externe

Parcul Herăstrău ar putea avea încă 4,2 hectare de spațiu verde dacă Executivul aprobă transferul acestui teren din administrarea Ministerului Afacerilor Externe către Primărie. Municipalitatea va cere Guvernului să-i cedeze această suprafață, situată pe Șos. București-Ploiești nr. 2B, și administrată de minister prin Clubul Diplomatic, în vederea salubrizării și alipirii sale de Parcul Herăstrău. Luni, consilierii generali ai Capitalei vor decide dacă aprobă transmiterea acestei cereri către Guvern. Puteți consulta proiectul de hotărâre AICI.
Citește și:

Cum au fost aruncați pe geam 8 milioane de lei pentru lucrările din Parcul Drumul Taberei

Prima bancă din România care nu-ți ia comision. Totul despre banca de alimente din Sectorul 6

Be the first to comment on "Incendiul din Bamboo. Societatea civilă îi cere Gabrielei Firea să închidă cluburile și terasele ilegale"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.