UPDATE: Documente mai puține pentru lucrări la nivelul balconului
Începând cu data de 2 noiembrie 2019 este în vigoare Legea 193/2019 privind modificarea și completarea Legii 50/1991. Printre modificările aduse acestei legi se numără și simplificarea procedurilor și reducerea numărului de documente pe care trebuie să le obțineți pentru închiderea balconului. Iată-le mai jos!
Memoriu de arhitectură;
Releveu;
Propunerea de compartimentare/desfiinţare, pentru lucările ce vizează compartimentarea interioară; propunerea de închidere a balcoanelor/logiilor, pentru lucrările aferente acestora;
Avizul proiectantului iniţial sau, după caz, expertiza tehnică pentru unitatea locativă/spaţiul aflat în proprietatea solicitantului, indiferent de funcţiune.
Vine iarna, dar oamenii cu cap nu lasă închiderea balconului chiar pe ultima sută de metri. De obicei o fac vara și, cel mai adesea, fără autorizație. Aici nu prea dau dovadă că au minte fiindcă, pe lângă estetica blocului, afectează și structura clădirii. În termeni arhitecturali, când îți închizi balconul, cu termopan sau cu ce te coafează pe tine, se cheamă că ai schimbat proiectul inițial al clădirii.
Pentru a nu avea probleme cu legea, o astfel de lucrare se face doar cu acordul asociației de proprietari, cu acordul primăriei și, eventual, cu acordul reprezentanților ansamblurilor rezidențiale (în cazul locuințelor noi).
20 de cadouri inteligente sub 100 de lei pentru copilul tău, de Crăciun
În cele ce urmează îți spun care sunt documentele necesare obținerii unei autorizații pentru închiderea balconului și care e procedura pe care trebuie să o urmezi pentru a nu plăti amenzi care ajung la 100.000 de lei (un miliard de lei vechi).
Primul lucru pe care trebuie să-l știi înainte de a te apuca de lucru este că închiderea balconului este considerată o modificare a fațadei clădirii și, dincolo de estetica acesteia, hotărâtoare în eliberarea autorizației este dovada că lucrarea nu afectează structura de rezistență a balconului sau a blocului în sine. Având în vedere că închiderea se face cu geam termopan, pe structura din beton a balconului, șansele ca dosarul să fie respins sunt mici.
Închiderea balconului: care sunt documentele necesare
Legislația este aceeași pentru toți, indiferent de vechimea imobilului pentru care se dorește obținerea autorizației de închidere a balconului. „Procedura de autorizare a executării lucrărilor de construire/desființare începe odată cu obținerea certificatului de urbanism eliberat pentru executarea lucrărilor de construire/desființare, în scopul obținerii, ca act final, a autorizației de construire”, îmi spun reprezentanții Primăriei Sectorului 6.
Pentru obținerea certificatului de urbanism sunt necesare următoarele documente:
- Cerere certificat de urbanism – original
- Act de proprietate – copie
- Documentație cadastrală – copie
- Extrasul de carte funciară pentru informare la zi – copie (cu valabilitate de 30 de zile)
- CI/CUI – proprietar / împuternicire / procură notarială – copie
- Memoriu justificativ (în funcție de caz) – original
- Propunere – construire balcon
- Fotografii fațadă (în funcție de caz)
- Plan topografic actualizat scara 1:500 cu indicare imobil – teren și construcții în funcție de caz emise de OCPI – două exemplare – copii
- Plan topografic actualizat scara 1:2000 cu indicare imobil – teren și construcții (copii) în funcție de caz emise de OCPI – două exemplare – copii
Citește și: Ce mă motivează pe mine să fac economie de energie
Alături de actele necesare eliberării certificatului de urbanism, petenții vor achita o taxă de emitere a acestui document. Aceasta e prevăzută de Codul Fiscal și e între 5 și 6 lei/mp de construcție, pentru lucrările care nu depășesc 150 de metri pătrați. Taxa crește la 6-7 lei/mp pentru suprafețele cuprinse între 151 și 250 de metri pătrați și la 7-9 lei/mp pentru suprafețele cuprinse între 251 și 500 de metri pătrați.
Închiderea balconului: ce urmează după depunerea documentelor
Documentația depusă este examinată și, dacă nu sunt probleme, ți se va emite certificatul de urbanism. Însă, greul abia acum începe, iar obținerea certificatului de urbanism nu-ți garantează eliberarea autorizației de construire. În continuarea demersurilor tale, cam acestea sunt procedurile care urmează:
Emiterea punctului de vedere al autorității competente pentru protecția mediului pentru investițiile care nu se supun procedurilor de evaluare a impactului asupra mediului.
Notificarea de către solicitant a autorității administrației publice competente cu privire la menținerea solicitării de obținere, ca act final, a autorizației de construire, pentru investițiile la care autoritatea competentă pentru protecția mediului a stabilit necesitatea evaluării impactului asupra mediului și a emis îndrumarul conform legislației privind evaluarea impactului anumitor proiecte publice și private asupra mediului.
Emiterea avizelor și acordurilor, precum și a actului administrativ al autorității competente pentru protecția mediului privind investițiile evaluate din punctul de vedere al impactului asupra mediului.
Elaborarea documentației pentru autorizarea lucrărilor de construcții. În această etapă trebuie să apelezi la un birou de proiectare în vederea realizării unui proiect tehnic pentru lucrarea pentru care soliciți autorizație. E posibil să ți se ceară și o expertiză tehnică a clădirii, pe care o poți primi de la un birou de proiectare care colaborează cu un expert tehnic.
Depunerea documentației pentru autorizarea executării lucrărilor de construcții la primărie.
Emiterea autorizației de construire.
Închiderea balconului fără autorizație: amenzi
„Executarea lucrărilor fără autorizație se sancționează cu amendă, în conformitate cu dispozițiile art. 26, alin. 1, lit. a) din Legea 50/1991, r2, cu toate modificările și completările ulterioare”, spun reprezentanții Primăriei Sectorului 3. Constatarea abaterilor cade în sarcina serviciului Disciplina în Construcții din cadrul direcțiilor de Poliție Locală, iar amenzile pentru executarea acestui tip de lucrări fără autorizație se încadrează între 1.000 și 100.000 de lei (Nu înțeleg cine primește 1.000 de lei și cine e penalizat cu 100.000 de lei).
Ceva ce merită reținut!
Deși nu încurajez această practică, legea nu e chiar perfectă și lasă portițe de scăpare. Conform art. 31 din Legea 50/1991, r2, faptele prevăzute la art. 26 nu mai pot fi constatate și sancționate dacă de la executarea lucrărilor au trecut mai mult de trei ani. Ca să vezi!
Închiderea balconului poate fi și infracțiune
O lucrare neautorizată de închidere a balconului poate fi sancționată cu amendă penală sau chiar cu închisoare în anumite condiții. Dacă imobilele care suferă modificări de fațadă fără autorizație sunt monumente istorice sau se află în zone protejate avem de-a face cu o infracțiune. În aceste situații, pentru executarea lucrărilor fără autorizație se aplică art. 24 din Legea 50/1991, r2, care prevede o pedeapsă cu închisoarea de la trei luni la un an sau cu amendă penală.
Închiderea balconului la bloc se face doar cu autorizație de construire, indiferent că este vorba de un imobil vechi sau de un imobil abia construit.
Acesta este un articol informativ cu caracter general. Înainte de a vă apuca de lucrări vă sfătuiesc să mergeți la primăriei și să solicitați informații referitoare la cazul particular cu care vă confruntați.