Nu râdeți, că-i serios, iar locuitorii Sectorului 4 vor fi chemați la un soi de referendum local, organizat de primărie, pentru a răspunde la această întrebare. Personal cred că e o problemă care îi privește pe toți bucureștenii, deci cineva ar trebui să ne întrebe pe toți dacă vrem incinerator de deșeuri în Capitală.
Dacă nu ați aflat deja, Primăria Municipiului București vrea să ia bani europeni pentru a construi un incinerator de deșeuri la marginea Capitalei. (Sectorul 4). Ideea este a primarului general Gabriela Firea, care s-a uitat peste gard la „alte capitale europene”, unde deșeurile sunt transformate în energie de zeci de ani. Se pare că modelul care a dat-o pe spate pe doamna Firea este orașul Viena, care ar avea două astfel de stații de ardere a deșeurilor.
Arderea deșeurilor pentru energie e periculoasă?
E o întrebare la care aș vrea să aflu un răspuns avizat, nu cel oferit de Ciprian Ciucu, consilier general din partea PNL, veșnicul Gică Contra din Consiliul General al Capitalei.
Aș vrea ca această chestiune să genereze o dezbatere publică, în care să fie implicați experți în domeniul gestionării deșeurilor și protecției mediului, nu doar politicieni de duzină și lobbyști ai afacerilor de tip waste-to-energy.
Acest lucru nu s-a întâmplat încă, deci nici noi nu știm sigur dacă arderea deșeurilor este sau nu toxică. Până atunci, orice referendum local pe această temă mi se pare absolut inutil.
Citește și: Primarul Daniel Băluță, interviu: „Nu e corect să fiu judecat pentru niște jardiniere”
Referendumul pentru consultarea populației din Sectorul 4 va avea loc în această lună, la o dată care va fi stabilită de autoritatea locală. Primarul Sectorului 4, Daniel Băluță, a declarat pentru acest site că va respecta decizia locuitorilor sectorului. Dacă ei nu vor dori incinerator de deșeuri în Sectorul 4, el nu va semna autorizația de construire.
Incinerator de deșeuri: Ce e arderea deșeurilor pentru energie?
Din punctul meu de vedere este eșecul colectării selective. Din punctul de vedere al specialiștilor, arderea deșeurilor pentru energie e un mijloc inteligent de a scăpa de gunoiul care ne prisosește, dar și de a genera energie termică sau electrică pentru a alimenta așezări urbane importante.

Deși în prezent nu știm ce fel de deșeuri vrea primăria să ardă la periferia Capitalei (dacă e vorba și de plastic sau nu), știm că în procesul de incinerare a deșeurilor rezultă două tipuri de cenușă. Prima, așa-numita „cenușă de jos”, este un reziduu provenit din cuptor, amestecat cu zgură și alte componente necombustibile. „Cenușa zburătore”, sau cenușa care se ridică în aer în procesul de ardere, este de culoare albă și conține elemente care sunt periculoase.
Emisiile provenite de la incineratoarele de deșeuri pot conține metale grele, dioxine și furani (compuși heterociclici). Furanul este un lichid incolor, inflamabil, solubil în alcool, dar greu solubil în apă. Este un lichid toxic și cancerigen.
Ceea ce trebuie să știți, și mă așteptam ca și doamna Firea să ne spună (dacă știe), este că plasticul și metalele au cea mai mare valoare calorică, așa că dacă vrei să obții energie termică pentru a alimenta Bucureștiul, de exemplu, trebuie să arzi cu preponderență acest gen de deșeuri. Numai că arderea plasticului (de exemplu PVC) pentru a produce energie duce la degajarea în atmosferă a unor poluanți foarte toxici.
Producerea energiei prin arderea deșeurilor ridică, peste tot în lume, niște semne de întrebare și îngrijorări serioase privind sănătatea umană. Cred că politicienii noștri ar trebui să lase deoparte mizele mici de partid și să-i scoată în față pe experți. Ei trebuie să ne convingă pe noi, muritorii de rând, că această tehnologie nu ne va aduce doar energie ieftină, ci și un aer care poate fi respirat.
„Nu este vorba, așa cum s-a spus, despre un incinerator care va dăuna vieții oamenilor și mediului înconjurător, ci despre o stație de eficiență energetică, așa cum există deja două în Viena, cum există în principalele capitale europene și care, sub nicio formă, nu poluează”, a declarat primarul Gabriela Firea.
Serios? Pe mine nu m-ați convins. Trebuie mai mult de atât.
Incinerator de deșeuri: Probleme de sănătate publică
Centralele de ardere a deșeurilor sunt invenții de secol XX, prezente cu precădere în Europa, SUA și Asia. Tehnologia a ajuns și în Australia, unde azi e o dispută intensă pe acest subiect. Autoritățile de mediu și Ministerul Energiei din Australia au anunțat în vara anului trecut demararea lucrărilor de construire a celui mai mare incinerator de deșeuri din Australia, în Wetherhill Park, o suburbie a metropolei Sydney.
Fonduri guvernamentale și granturi diverse au fost acordate pentru amenajarea acestei centrale, dar și pentru altele, lucru care nu este pe placul organizațiilor de protecția mediului. Robin Chapple, reprezentantul Green Western Australia, spune că nu e normal să obții fonduri destinate dezvoltării sectorului de energie verde pentru finanțarea unor programe care fac risipă de energie.
„Este ca și cum ai consuma, la scară mare, un produs petrolier într-un flux de energie care produce echivalent de CO2. Am reușit să controlăm emisiile, cum sunt dioxinele, dar tot mai transformăm plasticul în gaze cu efect de seră. Dacă ai un bun program de reciclare care gestionează corect deșeurile, materia primă pentru incinerare dispare”, a declarat acesta, conform The Guardian.
Be the first to comment on "Incinerator de deșeuri în Capitală. Vreți să ardem gunoaiele?"