Încrederea românilor în UE, declin important în ultimele 6 luni

Credit foto: ALEXANDRE LALLEMAND/UNSPLASH

Share This:

Crizele medicale și financiare, pe care românii le-au resimțit în ultimii 10 ani, au dat naștere unei crize de identitate fără precedent. Cine suntem în Europa, care e rolul nostru în Uniune, ce pierdem și ce câștigăm ca stat membru? – sunt doar câteva întrebări pe care și le pun românii din ce în ce mai des. Încrederea românilor în UE este în scădere vizibilă, iar motivele principale sunt două.

Incapacitatea administrativă a autorităților de a valorifica statutul de membru UE și intensificarea discursului naționalist, eurosceptic, au contribuit decisiv la scăderea încrederii românilor în valorile europene. Sunt concluziile celui mai recent studiu realizat de INSCOP Research, în parteneriat cu Verifield, la cererea think-tank-ului STRATEGIC Thinking Group.

Neîncrederea publică: Vest vs. Est, ascensiunea curentului naționalist în era dezinformării și fenomenului știrilor false a fost împărțit pe 5 capitole:

  • Direcția țării. Tăierile ilegale ale pădurilor. Atitudinea față de imigranți și refugiați
  • Vest vs. Est. Încredere în țări și lideri internaționali
  • European – Național
  • Valori tradiționale vs. modernitate. Intenția de vot pentru un partid naționalist
  • Percepția populației cu privire la dezinformări, știri false.

Încrederea românilor în UE – trenduri în ultimele 6 luni

Datele culese în perioada 15-27 septembrie 2021 arată o tendință clară de scădere a interesului și încrederii în valorile europene. Chiar dacă reacția populației este emoțională, influențată de criza guvernamentală, trendul este evident: tot mai mulți români încep să creadă că România s-ar dezvolta mai bine dacă n-ar mai fi în Uniunea Europeană.

Lipsa de orizont a populației afectate de crizele interne multiple care se suprapun în România, precum și o intensificare puternică a vizibilității narativelor subversive eurosceptice vehiculate tot mai mult, în special în mediul online, au determinat o scădere accentuată a optimismului cu privire la avantajele integrării europene”, spune Remus Ștefureac, președinte Strategic Thinking Group.

Încrederea românilor în UE – ce spune studiul: capitolul 3

Studiul a fost realizat prin intervievarea telefonică a 1.204 persoane de peste 18 ani, din categorii sociale diferite.

Conform cercetării, tot mai puțini români consideră că aderarea României la UE a adus țării mai mult avataje decât dezavantaje. În septembrie 2021, 47,2% dintre cei chestionați au optat pentru mai degrabă avantaje, în declin evident față de lunile iunie (56,2%) și martie (61,4%).

Aceeași cercetare a scos la iveală că cei chestionați sunt de acord în proporție de 68,5% cu afirmația: România trebuie să își apere interesele naționale atunci când sunt în dezacord cu regulile Uniunii Europene, chiar dacă riscă să își piardă poziția de stat membru al UE.

Și în acest caz se remarcă o creștere a tendinței de respingere a apartenenței la Comunitatea europeană, în comparație cu lunile iunie (64,8%) și martie (64,2%).

Totodată, 59% dintre cei intervievați au răspuns, în septembrie 2021, că ieșirea României din Uniunea Europeană ar afecta interesele naționale ale țării. În iunie 2021, procentul era de 64,5%. Deci, încrederea românilor în UE este în continuă scădere.

Valori tradiționale vs drepturi și libertăți moderne

Lipsa de credibilitate de care se bucură autoritatea în România a dus și la o accentuare a convingerii că țara noastră își pierde valorile tradiționale în interiorul Comunității europene. Această realitate este strâns legată de creșterea intensității discursului naționalist, chiar radical, care a dus la o schimbare a intenției de vot.

63,6% dintre respondenți sunt convinși că valorile tradiționale românești se pierd din cauza modernizării și dezinteresului generațiilor tinere. În același timp, 68,7% dintre cei chestionați au răspuns că ar vota un partid naționalist, care promovează valorile religioase și susține familia tradițională.

În iunie 2021, procentul era de doar 59,5%, iar în martie 2021 – 66,4%. Explicația este neîncrederea tot mai mare a românilor în guvernarea din ultimele luni.

Creșterea procentului populației care ar vota un partid naționalist ce promovează valorile familiei tradiționale și valorile religioase este cauzată în opinia noastră de infodemia exacerbată în ultimele luni, de guvernarea în derivă și de contextul emoțional al crizelor existente ce induc nevoia socială de stabilitate, care în mentalul colectiv este asigurată în special pe linie paternalistă/autocrată”, confirmă Dan Andronache, vicepreședinte True Story Project (TSP).

Explicație! INFODEMIA este un amestec de „informații” și „epidemii” care se referă de obicei la o răspândire rapidă și de mare anvergură atât a informațiilor exacte cât și a celor inexacte despre ceva.

Acestea sunt datele studiului. Concluziile le puteți trage fiecare, după bunul plac. Eu mă abțin.

Vezi și VIDEO:

Be the first to comment on "Încrederea românilor în UE, declin important în ultimele 6 luni"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.