Irina Sârbu, concert caritabil de jazz pentru copiii cu autism

Credit foto: irinasarbu.ro

Share This:

Când jazz-ul vine la tine, primește-l cu brațele deschise! Iubitorii muzicii de calitate au ocazia să asiste la un concert caritabil de jazz românesc și muzică braziliană. Cei mai în vogă interpreți de la noi, Irina Sârbu, Aylin Cadîr, Puiu Pascu, Alex Man și Gabriela Costa, vor cânta pe 25 septembrie pentru copiii cu autism. Evenimentul de duminica aceasta, care începe la ora 18.30, va avea loc la Grădina Floreasca din București (Bd. Mircea Eliade nr. 16). Concertul caritabil e dedicat strângerii de fonduri pentru continuarea terapiei recuperatorii pentru cei 15 copii sărmani aflați în grija Asociației de Terapie Comportamentlă Aplicată (ATCA).

Muzicieni de marcă ai jazz-ului românesc s-au alăturat cauzei asociației. Ei vor susține un recital live gratuit. Organizatorii recomandă iubitorilor muzicii să facă donații la intrarea în Grădina Floreasca. Demersul caritabil mai poate fi susținut și online, în contul RO54 BACX 0000 0009 6880 3004, deschis pe numele Asociației de Terapie Comportamentală Aplicată (CUI 23830437), menționând „Pentru copiii ATCA”. Asociația de Terapie Comportamentala Aplicată (ATCA) ajută copiii cu autism încă din anul 2008. În prezent, centrele ATCA adăpostesc 100 de copii cu probleme comportamentale, 15 dintre ei sunt cazuri sociale grave din București, Ialomița, Călărași și Teleorman.

Imagine din Grădina Floreasca. Credit foto: gradinafloreasca.ro

Imagine din Grădina Floreasca. Credit foto: gradinafloreasca.ro

Cei mai apreciați muzicieni ai momentului și-au dat mâna pentru a susține acest demers lăudabil. Ideea unui concert caritabil le-a venit după ce au cunoscut dramele micuților proveniți din familii sărace și dezorganizate. Aylin Cadîr e cunoscută publicului larg încă din anul 2002, când activa în formația de muzică ușoară POPS. Din 2007 a început o carieră de succes în televiziune și teatru. În prezent joacă în piese de teatru și telenovele și este cântăreață de muzică pop și jazz.

Artistul Alex Man va încânta publicul prezent cu muzica braziliană alături de Gabriela Costa, o excepțională cântăreață de muzică jazz și braziliană. Cei doi sunt și fondatorii proiectelor de muzică românească Refrene de altadat’ și Jazz in a classic style.

Irina Sârbu va performa alături de renumitul Puiu Pascu, pianist de muzică pop și jazz, cu numeroase recitaluri pe scene naționale și internaționale. Pascu e membru al Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România. Cântăreața Irina Sârbu are în spate o istorie lungă în industria muzicală și teatrală. A cântat duo, voce și pian alături de artiști precum Andrei Tudor, Marius Mihalache, Marius Popp, Marius Vernescu și mulți alții. S-a bucurat de nenumărate distincții și premii naționale.

Am rugat-o pe Irina Sârbu să ne spună ce a determinat-o să se implice în acest proiect muzical nobil. Ea însăși mămică de un an și câteva luni, a mărturisit că suferințele celor mici o impresionează teribil.

danbrumar.ro: De ce te-ai implicat în susținerea acestor copii și ce înseamnă pentru tine acest concert caritabil?

Irina Sârbu: Pentru mine înseamnă bucuria de a putea ajuta și dărui. Pentru ei, înseamnă mult mai mult: o șansă în plus la o viață mai bună. Seara este dedicată strângerii de fonduri pentru ca 15 copii să poată continua terapia recuperatorie de care au nevoie să se integreze social și scolar. Nu este pentru prima oară când susțin un concert caritabil pentru această cauză. Acum câțiva ani, am cântat alături de trupa mea la „Balul albastru” (primul bal caritabil pentru copiii cu autism). Îmi amintesc că atunci s-a strâns o sumă mare. Sper ca și pe 25 septembrie, la Grădina Floreasca, să fie la fel. Intrarea este liberă, iar contribuția publicului va fi sub formă de donații.

manuka-16-336-x280

danbrumar.ro: Care e mesajul pe care îl transmiți, odată cu muzica, părinților care nu au copii cu autism? Dar celor care tânjesc după o vindecare ce pare imposibilă?

Irina Sârbu: Înainte să devin părinte nu știam cât de greu este să ai copii. Trebuie să fi acolo pentru ei 100%. Din toate punctele de vedere. Este o mare responsabilitate. Un copil îți schimbă viața 180 de grade. Este greu, obositor, epuizant, dar foarte frumos. Mergând cu fetița mea prin parcuri am întâlnit și copii cu probleme. O învăț pe Ana să nu îi trateze diferit. Sunt sigură că genul acesta de atitudine le este de folos. Prin prezența mea la concerte caritabile doresc să încurajez lumea să ajute. Nu numai pe părinți, ci și pe toți cei care înțeleg despre ce este vorba și pot să o facă.

Trebuie să fim atenți la cei din jur și să dăm o mână de ajutor. Dacă am fi noi în această situație…cât de mult ar conta! Să nu îi uităm niciodată pe cei care au nevoie de noi. Să-i ajutăm cu mult, cu puțin, cu cât poate fiecare. Dar din dar se face Rai! Un mesaj pentru părinții cu copii în această situație? Suntem alături de voi!

danbrumar.ro: Acum ești și mamă. Cum te împarți între concerte și viața de mamă?

Irina Sârbu: Da, am o fetiță de un an și două luni, Ana. Este un copil foarte  cuminte, așa că mă consider norocoasă. Mă lasă să mă ocup de viața artistică, pentru că am multe planuri de viitor. Concerte, proiecte noi, spectacole educative pentru copii, chiar și un nou CD, Ethnotic. Așadar, pot spune că ne susținem una pe alta! Și da, îi place să cânte 🙂
danbrumar.ro: E jazz-ul doar pentru elite? De ce e așa de greu de „digerat”? Cum poate ajunge jazz-ul să fie accesibil maselor?

Irina Sârbu: Nu cred că este doar pentru elite, e o idee preconcepută. Asta mai ales dacă ne gândim de unde a pornit jazz-ul și, mai ales, blues-ul. Însă da, e nevoie de o anumită stare și răbdare ca să înțelegi ce se întâmplă în universul sonor al acestui gen de muzică. Ce e sigur este că nu te poți plictisi niciodată. Fiind vorba de multă improvizație, aduce mereu ceva nou și original. Totul se întâmplă la cald, pe loc și nu se mai repeta niciodată. De anul trecut sunt implicată într-un nou proiect – ETHNOTIC.

Am ales special pentru publicul românesc – dar nu numai – să înregistrăm albumul Șapte Scări, care este un CD de etno-jazz. Să încercăm să îmbinăm mai multe stiluri dragi nouă, iar piesele să fie ușor de recunoscut și, astfel, toată lumea să cânte împreună cu noi. Suntem bucuroși că munca ne-a fost apreciată și albumul a fost distins cu titlul CD-ul etno-jazz al anului 2015, la Gala Premiilor Jazz organizată de ICR și Fundația Muzza.

danbrumar.ro: Care e următorul eveniment după acest concert caritabil?

Irina Sârbu: Vom reveni în luna octombrie cu noi concerte. Informăm publicul despre ce facem pe rețelele de socializare și pe site-ul meu – irinasarbu.ro. Vă așteptăm și la Teatrul Odeon. După cum am spus, fac parte dintr-un proiect pentru copii, care a ajuns la cea de a șaptea stagiune. Clasic e Fantastic – Cum să înțelegem muzica. Este un proiect educativ prin și pentru muzică, iar sălile sunt pline și la teatru și la Ateneu. Pe 9 octombrie vom avea premiera cu spectacolul Rossini și povestea lui Wilhelm Tell. Pe 4 decembrie mă bucur să-i invit pe cei mici la tradiționala Lecție de Jazz, care va avea loc la Sala Mare a Ateneului Român.

Până atunci însă, împreună cu artiștii minunați care vor urca pe scenă pentru o cauză nobilă – Aylin Cadîr, Gabriela Costa, Puiu Pascu și Alex Man, vă aștept în număr cât mai mare, pe 25 septembrie în Grădina Floreasca, la acest concert caritabil. Haideți să ajutăm!

Ce este autismul

Autismul este o formă de tulburare din spectru care poate afecta multiple arii neuro-psihice. Deficiențele sunt diverse, de la incapacitatea de a simți și manifesta emoții, până la lipsa capacității de a vorbi sau mânca adecvat. Pentru reducerea acestor tulburări s-a dezolvat terapia comportamentală aplicată (ABA). Aceasta e singura terapie, dovedită științific, cu rată mare de succes în termeni de recuperare și integrare socială.

Citește și:

Cum poți prinde o bursă gratuită în SUA dacă ești elev de liceu în România

Be the first to comment on "Irina Sârbu, concert caritabil de jazz pentru copiii cu autism"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.