O nouă înregistrare video îl înfățișează pe românul răpit în Burkina Faso cerând ajutorul autorităților române. Iulian Gherguț, capturat în aprilie 2015, apare alături de alți cinci ostatici într-o înregistrare realizată de filiala Al Qaida din Mali. Starea ostaticului român pare bună, însă semnele disperării se văd pe chipul său. Românul răpit și-a îndreptat gândurile către familia sa din România și a cerut președintelui Iohannis să găsească o soluție pentru eliberarea sa.
„Salut, numele meu este Iulian Gherguţ. Sunt din România. Am fost capturat în Burkina Faso la 4 aprilie 2015. (…) Sper că președintele român va ajuta în încercarea de a găsi o modalitate directă sau indirectă pentru negocierea eliberării mele. Sper, de asemenea, că guvernul din Burkina Faso va încerca să ajute. Le spun părinților mei, soției, fraților și surorilor: mulțumesc pentru toate rugăciunile voastre, le mulțumesc pentru tot ce au făcut pentru mine. Mă gândesc la ei și mă rog împreună cu ei”, spune Iulian Gherguț în filmulețul postat de publicația SITE.
Înregistrarea nu are sonor, însă prin intermediul ei toți cei șase ostatici au putut să transmită mesaje celor dragi și guvernelor statelor din care provin. Aveți mai jos partea din înregistrare în care apare românul răpit în Burkina Faso.
Alături de el mai sunt deținuți împotriva voinței lor sud-africanul Stephen McGown, răpit de Al Qaida în nordul statului Mali în noiembire 2011; misionara elvețiană Béatrice Stockly, răpită în ianuarie 2016 de al Qaida din Magrebul islamic (Aqmi); călugărița de origine columbiană Glora Cecilia Narvaez Argoti, răpită în februarie 2017, tot în Mali; chirurgul australian Arthur Kenneth Elliott, răpit împreună cu soția sa în Burkina Faso în ianuarie 2015 (soția lui Elliott a fost eliberată în februarie 2016); franțuzoaica Sophie Pétronin, care conducea o asociație de ajutor pentru copii, a fost răpită în decembrie 2016 în nordul statului Mali.
Românul răpit în Burkina Faso lucra ca agent de securitate la o mină de mangan din Tambao, situată în nordul statului Burkina Faso. Până acum, autoritățile române cu au confirmat existența unei cereri de răscumpărare.
UPDATE: Reacția Ministerului Afacerilor Externe
„Celula de criză interinstituțională care gestionează situația cetățeanului român răpit în Burkina Faso a luat notă de difuzarea, la data de 2 iulie 2017, a unui material video cu cetățeanul român Iulian Gherguţ. Lansarea unui astfel de mesaj în spaţiul public se înscrie în tiparul obișnuit al situațiilor de acest gen. Celula de criză îşi va continua activitatea în acelaşi regim şi va colabora, în continuare, cu partenerii internaţionali ai României. Sub coordonarea acesteia, misiunile diplomatice române din regiune sunt în contact permanent cu toate autorităţile competente locale. Totodată, precizăm faptul că autoritățile române mențin legătura şi cu autoritățile competente ale statelor ai căror cetățeni au fost luați ostatici”, spun reprezentanții Afacerilor Externe, conform digi24.ro.
Be the first to comment on "Iulian Gherguț, românul răpit în Burkina Faso, cere ajutorul președintelui Iohannis"