JOKER, nașterea unui personaj

Share This:

Am avut privilegiul să văd Joker în avanpremieră la cinema (filmul debutează pe marile ecrane la 4 octombrie 2019) și îndrăznesc să spun că a fost cel mai bun film din ultimii 3 ani. Vreau să împart acest privilegiu cu voi și să vă zic de ce nu trebuie să vă gândiți de două ori înainte să dați năvală în cinema.

Îi spusesem Georgianei (o fată drăguță, treaba mea) că m-am săturat de filme cu supereroi, iar această invitație a picat fix în momentul în care nu mai credeam în cinematografia de peste Ocean. Auzisem de Joker, am citit tot ce se putea citi, dar nu i-am dat prea multe șanse în a mă cuceri. Ei bine, m-am înșelat (obișnuiesc să fac asta).

Cert e că, de oriunde ai privi, cel mai bun Joker este Joaquin Phoenix. Ce privilegiu pe actorul care, la început, a refuzat acest rol! S-a temut de el ca de un blestem. Văzând filmul, vei înțelege de ce. Acum ai privilegiul să fii martor la nașterea acestui personaj, pe care nu poți spune că l-ai cunoscut pe când era interpretat de Jack Nicholson sau Heath Ledger.

Vrei să cumperi un cadou, dar n-ai idei? Alege un CARD CADOU! E mai simplu

JOKER. Joaquin Phoenix. Credit foto: Vertical Entertainment

Acolo, Joker e gata ambalat, costumat și fardat, tipul nebunului chitit să distrugă o lume perfectă. Răufăcătorul tipic a cărui singură misiune este de a-l pune în valoare pe eroul iubit de toți, incredibilul om-liliac. Aici, Joker e cazul, victima unei societăți bolnave care îl respinge pentru că nu e demn de ea. În filmul lui Tod Phillips, Phoenix nu ESTE Joker, el DEVINE Joker, cu largul concurs al unei lumi insensibile, imperfecte, oarbe.

Văzând filmul ești martor la nașterea unui antierou; ești părtaș la disperarea, la nebunia și dezumanizarea lui. Până acum l-ai văzut doar în ipostaza ticălosului crud, care ucide cu sânge rece din plăcere. Acum poți vedea o altă față a lui, cea fără mască, a omului care se chinuie să respire de sub talpa bocancului.

Joaquin Phoenix, despre cel mai greu lucru de la filmări: „A fost dureros”

Joker l-a schimbat complet pe Joaquin Phoenix. Este rolul pentru care a trebuit să muncească cel mai mult și să sacrifice o grămadă de lucruri. Aș spune că este cel mai bun rol al său. De fapt, chiar spun asta. A slăbit 24 de kilograme (a ajuns doar piele și os) și a avut de lucru la o trăsătură definitorie pentru Joker: râsul.

JOKER. Râsul bolnav al lui Joker. Credit foto: Vertical Entertainment

În film, Joker folosește trei tipuri de râs. Dintre ele, spune Phoenix, cel mai greu de executat a fost ceea ce el a numit „râsul bolnav”. Pentru a fi sigur că face progrese, actorul l-a chemat la el acasă pe regizor ca să exerseze. Todd Phillips i-a arătat chiar și câteva casete cu pacienți care sufereau de râs patologic, ca urmare a unor lovituri puternice suferite la cap.

Mi-a arătat niște filmări cu niște râsete și m-am gândit: asta e chiar bună. În scenariu, râsul e descris ca fiind aproape dureros. Mă gândeam că e un mod interesant de a descrie râsul”, a spus Joaquin Phoenix la o întâlnire cu presa în Los Angeles.

Da, râsul. Urmăriți acest aspect când vedeți filmul! O să înțelegeți cât poate fi de dureros să râzi isteric, bolnav, din adâncul sufletului tău de om batjocorit de cei din jur.

Joker a devenit ticălosul meu preferat. Cât despre Joaquin Phoenix… a trecut de trei ori pe lângă Oscar. Dacă ratează și acum, e doar vina societății imperfecte în care trăim. Joker is the man.

Filmul JOKER intră în cinematografele din România la 4 octombrie 2019, distribuit de Vertical Entertainment.

Te-ar putea interesa și:

Be the first to comment on "JOKER, nașterea unui personaj"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.