Jurnal de bord din Suedia, țara europeană cu cele mai relaxate măsuri de protecție în fața Covid-19

Credit foto: Ilya Blagoderov/UNSPLASH

Share This:

Autoritățile suedeze încearcă, în aceste zile, un experiment periculos pentru propriii cetățeni în fața Covid-19. Da, este părerea mai multor state europene, dar și opinia subiectivă a unui om crescut cu multe spaime. Suedia are azi cea mai relaxată viziune despre măsurile de protecție împotriva Covid-19 și toată lumea așteaptă să vadă dacă va funcționa.

Școlile sunt în continuare deschise, restaurantele nu și-au încetat activitatea fiindcă economia trebuie să livreze, oamenii ies în natură, mai ales în weekend. Totuși, autoritățile au încurajat munca de acasă, dacă e posibilă, au interzis evenimentele cu mai mult de 50 de persoane, au recomandat evitarea călătoriilor inutile și au luat măsuri ferme pentru protejarea persoanelor vârstnice.

Cu sufletul la gură trăiesc și românii din Suedia, iar pe doi dintre ei îi cunosc personal. Irina și Bogdan trăiesc de 10 ani la circa 70 km de Stockholm. Locuiesc într-o casă, lucru neobișnuit pentru circa 50% dintre suedezi, care stau în garsoniere sau alte tipuri de locuință cu o cameră.

Acest lucru nu are legătură cu veniturile, ci cu independența față de familie, care la suedezi se capătă mult mai repede decât în alte state europene. Un tânăr din Suedia părăsește casa părintească în jurul vârstei de 18 ani, spre deosebire de media europeană, care este de 26 de ani, conform Eurostat. Deci, distanțarea socială funcționează foarte bine la aceste persoane.

„Nu am văzut nici o urmă de panică la supermarketuri”

Bogdan lucrează la o multinațională. Înainte de instituirea pandemiei de coronavirus trebuia să facă naveta, zilnic, până la Stockholm. 70 km dus, 70 km întors. Acum lucrează de acasă, fiindcă biroul s-a închis până la sfârșitul lunii aprilie.

Toți au primit și o mică alocație să-și cumpere echipamente necesare pentru lucrul de acasă. Deși îi lipsește contactul social, Bogdan se bucură că nu mai face naveta și nu mai trebuie să circule în aglomerația obișnuită. Am mai auzit asta și de alții, în general suedezii apreciază distanțarea socială, chiar dacă nu este obligatorie”, îmi spune Irina, care e mulțumită că astfel îl vede în fiecare zi, în orice moment al zilei.

Ea nu are, momentan un job, dar se ocupă de o mică afacere, pornită dintr-un hobby. Revenim mai târziu la ea.

Doi tineri mergând cu metroul (Credit foto: Jonathan Borba/Pexels). Irina și Bogdan au dorit să le protejez identitatea

În Suedia nu s-au impus restricți oficiale de izolare, s-a mers pe recomandări. Statul suedez se bazează în fiecare secundă pe responsabilitatea fiecărui cetățean pentru împiedicarea răspândirii coronavirusului.

Deși NIMENI nu poartă mască, nici măcar mănuși în cazul lucrătorilor comerciali, sunt atenți cu igienă și respectă distanța socială. Nu am văzut nici o urmă de panică la supermarketuri și, deși inițial s-a cumpărat multă hârtie igienică, acum nu mai este o problemă. Rafturile sunt pline, magazinele – goale.

Noi, ca și mulți suedezi, considerăm măsurile de precauție un pic cam relaxate pentru situația de acum. Stațiunile de schi au rămas deschise, deși se știe ce s-a întâmplat în Italia și mulți nu vor să renunțe la vacanța lor de Paște”.

„Mesajul premierului Suediei m-a îngrjorat”

Suedia avea 4.028 de cazuri de Covid-19 și 146 de decese raportate până luni seara (30 martie 2020). Românii mei din Suedia spun că numărul celor care ajung la terapie intensivă crește pe zi ce trece. Atingerea pragului maxim de bolnavi în spitale e o chestiune de timp. Irina și Bogdan spun că sunt îngrijorați că nu vor mai avea acces la medicul lor de familie și la servicii medicale pentru alte probleme de sănătate.

Citește și: O româncă din SUA, despre criza coronavirus: „Dintr-o dată, lumea a devenit prea mică”

La fel e și în România. De când a izbucnit criza Covid-19, parcă românii nu se mai îmbolnăvesc de nimic altceva. Dar e complet fals. Sunt oameni care au nevoie de spitalizare sau alte servicii medicale pentru diverse patologii. Nu, acești oameni nu mai există. Spitalele s-au transformat pentru a primi doar bolnavi de Covid-19, iar cei care erau internați cu alte afecțiuni, și nu sunt cazuri grave, au fost externați.

Pe Irina o mai îngrijorează și ultimul discurs al premierului Suediei, Stefan Löfven.

Mesajul, clar, era: Mulți se vor mai îmbolnăvi și mulți din jurul nostru vor muri. Pregătiți-vă pentru asta! Bineînțeles că mai spunea și alte chestii, dar pentru mine mesajul a fost clar. Nu închidem economia, vor fi consecințe, deal with it! S-ar putea să scăpați dacă va spălați pe mâini și păstrați distanța. Nu a vorbit despre măsuri de suport social și despre ce fac ei ca să ieșim mai repede din chestia asta.

Testarea este foarte limitată, nici suspecții de Covid-19 nu se mai testează, doar cei care ajung în stare destul de serioasă la spital. Mi-e foarte greu să cred că Suedia nu are fonduri pentru teste”, mai spune Irina.

Suedia ar putea să meargă pe o cale vociferată acum vreo două săptămâni de Marea Britanie. Atunci, englezii se gândeau dacă nu cumva e mai bine să permită cât mai multor oameni să se îmbolnăvească de Covid-19 pentru a se obține ceea ce se cheamă imunitate de turmă, sau imunitate de comunitate.

Dar acest lucru presupunea infectarea conștientă a 60% din populație. Au renunțat la idee când și-au dat seama că infecția este letală în cazul persoanelor vârstnice sau celor cu boli cronice preexistente.

Credit foto: Nikola Johnny Mirkovic/UNSPLASH

„Poate o reconversie majoră este necesară”

Suedezii fac mult volunariat, iar în această perioadă s-au mobilizat și mai mult pentru a veni în sprijinul persoanelor din grupele de risc. Din punct de vedere economic, cei mai afectați de efectele Covid-19 sunt micii întreprinzători.

Oameni care nu pot intra în șomaj și nu beneficiază, deocamdată, de sprijin. Afacerile mici, care s-au închis acum din cauza lipsei clienților, erau singurele lor surse de venit. Dar, nici angajații nu o duc extraordinar.

Am văzut deja rapoarte care spun că șomajul a sărit în sus și că în viitor va fi și mai rău. Cred că cei mai afectați sunt micii întreprinzători. De exemplu, în zonă la noi este un studio de yoga care, cel mai probabil, va întra în faliment din cauza lipsei de clienți. De fapt, asta e cea mai mare sursă de îngrijorare pentru noi aici, recesiunea care va urma și care ne va afecta și pe noi direct.

Eu am o mică afacere, care e mai mult hobby. Am început să fac ceramică de câțiva ani. Dar nu o consider o afacere propriu-zisă. Produc puțin și vând puțin, în principal pentru că nu am material autohton disponibil. Și costurile sunt mari, iar pe partea de concurență este imposibil să mă compar cu Ikea sau alte firme de design care produc în China.

Aici a dispărut demult orice meșteșug tradițional, singura soluție e să devii un designer care lucrează cu firme ce au capacitate de producție. Nu cred că era Corona va schimba foarte mult asta. Dimpotrivă, lumea va căuta lucruri cât mai ieftine și va renunța, poate, la obiecte decorative neesențiale”, mai spune Irina.

Cei doi români din Suedia pe care îi cunosc se gândesc să facă niște schimbări în viața lor, schimbări care au fost dictate, în mare parte, de actuala criză medicală.

Suntem nevoiți să improvizăm și să găsim soluții mai ieftine și mai… locale decât înainte. Ceea ce e un lucru bun. Am început să ne gândim ce putem cumpăra de la fermele din jur și, poate, să facem și schimburi de genul răsaduri, semințe, fructe, etc.

Pentru viitor încercăm să ne gândim cum să ne asigurăm venitul lucrând de acasă, într-o industrie care va supraviețui recesiunii. Poate o reconversie majoră este necesară… Încă nu am găsit soluția-minune”.

Dragii mei, eu vă doresc mult succes!

Credit foto: Ilya Blagoderov/UNSPLASH

Be the first to comment on "Jurnal de bord din Suedia, țara europeană cu cele mai relaxate măsuri de protecție în fața Covid-19"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.