Jurnaliști în linia întâi anti-Covid | Liliana Curea: „Mă supără de fiecare dată când nu pot ajuta”

Share This:

De ce crezi că românii și-au pierdut încrederea în specialiști/medici? Am auzit scandându-se lozinci precum „Jos dictatura medicală”, „Criminalilor” – cu trimitere la medici…

Liliana Curea: În străinătate, medicii sunt apreciați la adevărata lor valoare. În Spania, zeci de cântăreți au făcut anul trecut un imn dedicat doctorilor. La noi sunt numiți criminali. Asta spune multe despre nivelul de educație.

Nu spun că medicii sunt perfecți și au fost situații când unii dintre ei au greșit – voit sau nu – însă una dintre cele mai mari probleme în România este generalizarea. Dar asta se întâmplă în orice domeniu, iar noi jurnaliștii ne lovim destul de des de astfel de situații.

Linia întâi anti-Covid: „Sunt lucruri pe care noi nu le putem rezolva”

Credit foto: Liliana Curea Instagram

Ce te mâhnește cel mai mult în meseria ta? Nu te deranjează că, în sănătate, pare că avem mereu aceleași probleme, pe care nu le mai rezolvă nimeni niciodată?

Liliana Curea: Mă supără de fiecare dată când nu pot ajuta. Din fericire nu se întâmplă prea des.

Cred că fiecare dintre noi am fost pacient, la un moment dat, ori cunoaștem pe cineva care a fost. Ne-am lovit de fiecare dată de diferite probleme: nu reușim să ajungem la un doctor anume, suntem programați prea târziu, nu sunt medicamente în spital, nu funcționează un aparat sau altul și lista poate continua. Sunt lucruri pe care noi, din partea cealalată a sistemului, nu le putem rezolva.

Dar sunt, de asemenea, foarte multe lucruri în care ne putem implica și pe care le putem aduce pe drumul bun. Iar cel mai bun exemplu pe care ți-l pot da este Asociația ALIA – Asociația pentru Lupta Împotriva Accidentului Vascular Cerebral pe care am înființat-o anul acesta. Deși pare incredibil, România nu avea o astfel de asociație. Iar unul dintre cele mai importante lucruri pe care le vom face îl reprezintă campaniile de conștientizare și recunoaștere a semnelor unui AVC. Ar fi trebuit să le facă autoritățile, dar nu le-au făcut. Așa ca ne-am pus pe treabă. Dacă fiecare dintre noi s-ar implica în ceva, am face mulți pași înainte.

Dacă, de exemplu, oamenii nu ar mai arunca hârtii ori chiștoace de țigări pe geamul mașinii… ar fi muuuult mai bine!

Cum ai descrie relația ta cu PRO TV? Fă-i o declarație de dragoste PRO-ului!

Liliana Curea: O relație de familie normală: zâmbete, bucurii, câteva certuri, fericire, iar certuri și din nou bucurii… și tot așa, dar nu ajungi la despărțire. Uneori sunt tensiuni, discuții aprinse, dar nu am doar colegi în PRO TV, ci chiar prieteni. Trăim împreună, cu bune și cu mai puțin bune, ne mai supărăm, dar de cele mai multe ori suntem veseli. E pe distracție (râde).

O declarație? Dacă aș pleca din PRO TV, aș renunța la presă. Cel puțin așa cred acum.

Care sunt lucrurile pozitive cu care rămâi după o zi de muncă? Și voi, jurnaliștii de teren, duceți un război de uzură

Liliana Curea: Că ți-a ieșit și de data asta. Dacă ne referim la materiale. În rest, rămân cu amintiri plăcute, uneori prieteni noi și, de cele mai multe ori, cunoștințe obținute de la oameni care știu despre ce vorbesc. Într-un final, este plăcut să lucrezi cu oameni.

Be the first to comment on "Jurnaliști în linia întâi anti-Covid | Liliana Curea: „Mă supără de fiecare dată când nu pot ajuta”"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.