La ce folosesc dușurile bucale și de ce ți-ar trebui și ție unul

Share This:

Prima dată când am auzit de dușurile bucale mi-am imaginat niște echipamente pe care le folosesc fițoșii ca să-și albească dinții. Pentru a da bine la televizor sau pe covorul roșu. O prietenă mi-a deschis ochii și apoi m-a convins că e un dispozitiv care n-ar trebui să-mi lipsească din baie.

Până acum, apelam la detartraj pentru curățarea dinților, ca să evit formarea plăcii bacteriene. Dar aia e altă poveste. De obicei, când ajungi la detartraj înseamnă că ai fost cam delăsător cu periatul dinților.

Dușurile bucale sunt altceva. Sunt soluții complementare periajului obișnuit, pentru a avea o igienă orală corespunzătoare. De ce spun asta? Pentru că de fiecare dată când măncânci ceva, între dinți rămân resturi alimentare.

Ele nu pot fi îndepărtate perfect nici cu gumă de mestecat, nici cu ață dentară, nici cu apă de gură, nici cu periuța clasică. Dușurile bucale asigură o curățare perfectă a spațiilor dintre dinți, doar cu ajutorul apei. Aparatele astea pulsează jeturi puternice de apă la nivelul dinților și gingiilor, dislocând resturile alimentare din zonele în care periuța nu are acces.

Îndepărtarea returilor alimentare dintre brakeți este imposibilă fără duș bucal
Îndepărtarea returilor alimentare dintre brakeți este imposibilă fără duș bucal

Astfel de echipamente pot fi folosite de oricine, ca metodă de prevenire a apariției tartrului. Însă, dușurile bucale sunt ideale pentru cei care au implanturi dentare, punți ori aparate ortodontice, dar și probleme gingivale ori placă bacteriană. Iată ce spune un medic specialist despre utilitatea dușurilor bucale.

Prin folosirea dușului bucal, care este indicat înainte de periajul normal al dinților, veți avea spații interdentare curate. Dispozitivul permite efectuarea de igienizări complete sub lucrări dentare, de jur împrejurul coroanelor dentare, implanturilor și  aparatelor dentare. Cei care au punți dentare, nu-și vor putea curăța niciodată suficient de bine dinții dacă nu folosesc un duș bucal.

Acest lucru se întâmplă deoarece dinții din lucrare sunt legați, iar pacienții nu pot curăța prin metode clasice între corpul de punte (dintele lipsă completat) și gingie”, ne spune Irina Moroșanu, medic stomatolog specialist în Implantologie (Clinica Smile Implant).

Cum se folosesc dușurile bucale

Aceste dispozitive sunt ușor de folosit de oricine. Se conectează direct la robinet și funcționează precum pistoalele cu jet puternic pe care le vedeți în spălătoriile auto. Cu excepția că baia voastră nu se transformă într-o spălătorie auto. Poziționați ansa dușului bucal lipită de dinți, în dreptul spațiilor interdentare sau sub corpurile de punte.

Ideal ar fi ca între dinți și ansă să se formeze un unghi de 45 grade. Pulverizați apă, la temperatura dorită, în toate spațiile interdentare pentru a înlătura toate resturile alimentare. La prima utilizare vă recomand să folosiți dușul bucal într-o treaptă de viteză inferioară. Asta pentru a vă obișnui cu presiunea apei.

set so wash

Dușurile bucale se fac în poziția de aplecat deasupra chiuvetei, pentru ca apa să se scurgă în timp ce vă spălați. În prima săptămână de folosire v-ați putea confrunta cu ușoare sângerări gingivale. Nu vă panicați! Asta se datorează presiunii apei. Apelați la această soluție de curățare a dinților dimineața și seara, înainte de periajul clasic. Nu ar trebui să vă ia mai mult de două minute.

Dar mai e ceva ce nu v-am spus. În comerț există și dușuri bucale care nu se conectează la robinet, ci sunt dotate cu rezervoare de apă. Aici puteți adăuga, pe lângă apă, soluții antibacteriene (Listerine, Clorhexidină).

În cazul parodontopatiilor, după tratamentul de specialitate la medicul stomatolog, folosirea dușului bucal împreună cu apa de gură cu clorhexidină ajută la menținerea rezultatelor obținute și stoparea evoluției bolii”, mai spune medicul Irina Moroșanu.

1 Comment on "La ce folosesc dușurile bucale și de ce ți-ar trebui și ție unul"

  1. Una din cele mai folositoare inventii,eu folosesc de citiva ani si sint foarte mutumita,in afara faptului ca este singurul mod sa curat toate resturile de mincare dintre implaturi obtin o igiena impecabila intr-un timp foarte scurt.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.