Ziua Națională a României. Pe 1 decembrie sărbătorim 97 de ani de la unirea Transilvaniei, Banatului, Crișanei și Maramureșului cu țara mamă, act consfințit în urma Marii Adunări Naționale de la Alba Iulia. De atunci țara ta poartă numele de România. Iată mai jos câteva motive pentru care te poți mândri în lume că ești român. Am vrut să găsesc 97, însă declar solemn că am nevoie de ajutor. Găsiți și voi câteva motive pentru care am putea să scoatem oricând pieptul cu mândrie în lume.
- România a intrat în Cartea Recordurilor cu cel mai mare drapel național (27 mai 2013). Steagul, lung de 330 de metri, lat de 220 de metri și cântărind 5 tone, a fost desfășurat pe Aerodromul Clinceni de lângă București.
- Inventatorul stiloului este românul Petrache Poenaru.
- Ștefan Odoblegea este părintele ciberneticii moderne.
- Crina Popescu (21 de ani) este prima alpinistă din lume care a urcat pe cei mai înalți 7 vulcani ai planetei. A intrat în Cartea Recordurilor la 24 ianuarie 2011, pe când avea doar 16 ani, o lună și trei săptămâni.
- Bolnavii de diabet din întreaga lume ar trebui să-i fie recunoscători dr. Nicolae Paulescu, deoarece el a fost cel care a descoperit tratamentul cu insulină.
- Henri Coadă a dus România pe culmile științei inventând motorul cu reacție al avioanelor.
- Românii au ridicat cea mai impunătoare cruce pe vârful unui munte. Crucea de pe Caraiman, construită între anii 1926 și 1928, este cea mai înaltă din lume (39,5 metri).
- Gimnastica mondială ar fi fost mult mai săracă fără Nadia Comăneci, prima care a primit nota zece într-o competiție de profil. Se întâmpla în 1976, la Jocurile Olimpice de la Montreal (Canada), unde a primit șapte note maxime. Avea doar 14 ani.
- Octavian Bellu și Mariana Bitang sunt considerați cei mai de succes antrenori din lume. Cei doi au în palmares peste 250 de medalii internaționale și mai multe generații de copii de aur în gimnastică.
- Peste o mie de copii români au scris cea mai lungă scrisoare pentru Moș Crăciun (413 metri).
- Valentina Mihanciu a devenit la vârsta de 9 ani cea mai tânără săritoare cu parașuta. Saltul a avut loc în 2007, de la 4.000 de metri, la Strejnic (Prahova), în tandem cu tatăl ei. Totodată, la doar un an și patru luni Valentina a pus pentru prima dată schiurile în picioare.
- Laura Nicoleta Riteș, record de neegalat. Românca a efectuat trei salturi cu parașuta de la 1.100 de metri la scurt timp după ce suferise o operație pe cord deschis la Spitalul din Târgu Mureș. Dar asta nu e tot. Laura era însărciată în luna a treia în momentul salturilor.
- Cea mai mare horă din lume a avut loc în 2006 la Slatina (județul Olt), cu prilejul Zilei Unirii Principatelor (24 ianuarie). Au participat 13.828 de oameni.
- Cel mai bogat om din lume era, în 2007, românul Florin Mihai Fluturel, din Iași. În acel an deținea 79% din compania Romvector X (din domeniul inventicii), creată de el. Cele 31 de miliarde de acțiuni pe care le avea valorau atunci 98,75 de miliarde de euro. Ce zici, Bill Gates?
- Cel mai renumit violonit al zilelor noastre, Andre Rieu, a declarat cu mâna pe inimă că e îndrăgostit de poporul român. Noi de ce n-am fi?
- Cele mai vechi picturi rupestre din Europa Centrală au fost descoperite în peștera Coliboaia din județul Bihor.
- Cel mai vechi papirus întreg din Europa a fost scos la lumină de o echipă de cercetători români, la Mangalia, în 1959.
- Mănăstirea Voroneț, denumită poate forțat „Capela Sixtină a Estului”, impresionează prin unicitatea ei. Nimeni nu știe ce culori au fost îmbinate pentru crearea acestui „albastru de Voroneț”. Mai mult, biserica a fost constuită în doar trei lui și trei săptămâni, un timp record pentru anul 1488.
- Unul dintre cele mai vechi schelete humanoide din lume, care datează de acum un milion de ani, a fost descoperit în județul Vâlcea. A fost numit „pescarul de la lacul getic”.
- Izvorul Bigăr din județul Caraș-Severin (comuna Bozovici), zonă protejată de interes național, a fost declarată cea mai frumoasă cascadă din lume în 2013 de site-ul The World Geography.
- Naționala de handbal feminin a României e singura echipă din lume care a participat la toate edițiile compionatului mondial.
- Destinul ni l-a adus pe Alexandru Ioan Cuza, domnitorul român care a înfăptuit mica unire a românilor.
- Românii, popor latin, au rezistat eroic secole de-a rândul într-o mare de țări slave.
- România a avut un diplomat de mare rang în persoana lui Mihail Kogălniceanu. Din postura de ministru de externe, Kogălniceanu a știut care e momentul potrivit pentru intrarea în războiul ruso-turc (de partea Rusiei), în urma căruia ne-am obținut independența.
- Un tânăr român a reușit o performanță la care mulți doar visează: a înotat 24 de ore fără oprire, în scop caritabil. Îl cheamă Gabriel Drăghici. Înaintea lui a fost brașoveanul Remus Miron.
- Constantin Lăcătușu este primul alpinist român care a urcat pe Everest.
- Elevii români bat tot ce prind la campionatele mondiale de matematică, informatică și chimie. Cinste lor!
- Profesorul Radu Silaghi Dumitrescu și echipa sa de cercetători clujeni au creat sângele artificial, menit a fi introdus în organismul uman cel mult două zile pentru a ține pacientul în viață până la regenerarea sângelui natural.
- Un elev român de la Liceul Teoretic Internațional de Informatică a creat un program computerizat care calculează cu o acuratețe de 90% dacă o tumoare cerebrală este malignă sau benignă. Numele lui e Dragoș Șerban și e în clasa a XI-a.
- Localnicii din Săpânța (Maramureș) continuă să uimească lumea cu modul în care iau moartea în râs. Cimitirul Vesel din localitate e unic în lume.
- Companiile Sony și Phillips au inventat CD-ul în 1979. Un român a proiectat un CD cu capacitatea de stocare a un milion de DVD-uri. Numele lui e Eugen Pavel.
- Perpetuum Mobile există. Omul de știință craiovean Nicolae Vasilescu-Karpen (1870-1964) a creat o pilă electrică ce funcționează, încă din anii 50, fără energie din exterior. Pila Karpen e depozitată într-un seif al Muzeului Național Tehnic „Dimitrie Leonida” din București.
- Părintele scaunului pentru catapultarea piloților de avioane este român, pe nume Anastase Dragomir (1896-1966).
- Atenție, doamnelor și domnișoarelor! Cea mai cuoscută formulă antiîmbătrânire, Gerovital H3, este creația celebrului medic și cercetător român Ana Aslan. Compusul minune are la bază un anestezic local folosit la începuturile stomatologiei, procaina. Compania clujeană Farmec a făcut din Gerovital H3 o marcă de tradiție, care are succes și azi.
La mulți ani tuturor românilor! Completați voi lista până la 97!!!
Be the first to comment on "La mulți ani, România! Iată câteva motive pentru care te poți mândri că ești român"