Lecția daneză. Cum arată creșa unde copiii dorm afară, sub cerul liber

Sursa foto: Dorin Constanda

Share This:

Un studiu al Universității Columbia din SUA îi plasa pe danezi în topul oamenilor fericiți de pe Glob. Fericirea e o stare de fapt, la care se ajunge când toate planetele se aliniază perfect în viața ta, când toate elementele naturii „complotează” ca ție să-ți meargă bine. Chiar dacă e dovedit științific că fericirea e ereditară în Danemarca (și în alte țări nordice), fiecare individ din această țară pune câte o cărămidă la zidul devenirii sale. De ce am vorbit de danezi? Pentru în Capitală funcționează creșa în care copiii dorm afară.

E prima creșă amenajată după principiile pedagogiei daneze. E vorba de un proiect-pilot, realizat de Primăria sectorului 1 în parteneriat cu VIA University College Danemarca, Universitatea București, Fundația „ProVocație” și Fundația „Velux” (sponsor). Centrul Româno-Danez pentru Educație Integrată, care funcționează în Bd. Mareșal Averescu 17 (incinta serviciului de Stare Civilă), oferă părinților români o viziune complet nouă referitoare la educarea copiilor lor.

Pegagogia daneză, concentrată exclusiv pe nevoile imediate ale copilului, ne învață să ne privim copiii ca pe niște adulți, să-i tratăm ca egali ai noștri și să-i transformăm în parteneri de viață, fără nici o relație de subordonare.

Iată care e filosofia sistemului educațional danez

Tot ce se întâmplă în creșele și grădinițele din Danemarca (acum și în România) gravitează în jurul fericirii copiilor. Nu cred că la noi e altfel, însă metoda e total diferită. Aici copiii fac ce activități vor ei, nu cele impuse de educatori. Atenția le e stimulată spre o activitate, nu spre mai multe simultan. Cel mic e privit ca un adult, ca egal al familiei (la masă nu stă pe un scaun în miniatură, ci pe unul obișnuit, e încurajat să se spele, să adoarmă, să se trezească și să se îmbrace singur).

Un copil danez petrece circa 80% din timpul unei zile în aer liber, de aceea este mult mai sănătos decât un copil din altă țară/zonă geografică. Atât primăvara, cât și iarna, copiii de creșă/grădință din Danemarca (acum și cei din România) dorm afară, sub cerul liber, înfofoliți bine, în pătuțuri din lemn. Am fost curios să văd cum arată aceste echipamente și cum cei mici se urcă singuri în ele.

Sursa foto: Dorin Constanda
Sursa foto: Dorin Constanda

Cum e la grădi în Danemarca

Spre deosebire de România, în Danemarca cei mici sunt dați la creșă încă de la vârsta de șase luni. Nici un părinte de acolo nu petrece doi ani acasă cu cel mic, fiindcă știe că odrasla sa e în siguranță la „grădi”. Ba, chiar are nevoie de independență și de ocazia de a se dezvolta într-un mediu prietenos, poate chiar mai reușit decât cel de acasă. „Vrem să stimulăm capacitatea copilului de a înțelege viața”, îmi spune Erik Hygum, decanul Universității VIA.

De aceea, cei mici sunt lăsați să picteze în voie pereții din curtea creșei, să se murdărească pe mâini și pe față cu acuarele, să descopere noi animăluțe prin iarbă (gândaci, furnici și alte târâtoare), să facă schimb de roluri (fie participă la activități, fie devin observatori) și să se decopere pe ei înșiși și lumea din jur. „Sunt multe lucruri care îmi plac aici, dar ce mă încântă cel mai tare este sentimentul că copilul meu face parte dintr-o mare familie. Acasă îmi vorbește despre Maria (bucătăreasa) sau despe Olimpia (îngrijitoarea)”, spune Simona, mama Alexandrei de la grupa mică.

Despre creșa unde copiii dorm afară

Centrul româno-danez din sectorul 1 de adresează copiilor cu vârste cuprinse între 0 și 3 ani. În prezent creșa găzduiește 30 de copii, în vreme ce personalul numără 13 persoane. Creșa funcționează din august 2012 și, până acum, 50 de copii au beneficiat de programele sale de formare după model danez. Invesția s-a ridicat la 1.063.387 euro, din care 441.759 de euro au fost achitați de primărie.

Instituția funcționează acum la capacitate maximă, însă în viitorul apropiat se dorește extinderea acestui stabiliment. Pentru a-și aduce copiii aici, părinții trebuie să plătească doar rația de hrană (11 – 12 lei pe zi). Copiii care provin din familii defavorizate nu plătesc nimic.

Sursa foto: Dorin Constanda
Sursa foto: Dorin Constanda

Andrei Chiliman: „Toate creșele din sectorul 1 vor prelua modelul danez”

Primarul sectorului 1, Andrei Chiliman, a declarat vineri, în cadrul unei conferințe de presă susținută în incinta instituției de învățământ, că toate celelalte trei creșe din sector (din str. Vrancei – 180 locuri, str. Pajurei – 200 locuri și str. Giulești – 120 locuri) vor prelua modelul danez de educare a copiilor cu vârste cuprinse între 0 și 3 ani.

Am început cu acest proiect și vrem să-l extindem la toate creșele pe care le avem în administrare. Vor fi costuri mari fiindcă, în afară de reamenajarea spațiilor, de echiparea lor corespunzătoare, e nevoie și de formarea de personal care să se ocupe de copii. Estimăm că vom avea nevoie de 3-4 milioane de euro, însă sperăm să ne putem baza în continuare pe sprijinul partenerilor de la Velux. Odată pus în practică acest proiect, sustenabilitatea lui nu mai este o problemă”, a afirmat edilul.

Prima creșă, din cele trei, care va fi transformată după model danez va fi cea din strada Vrancei. În acest moment, autoritatea locală are peste 60 de cereri de înscriere la o astfel de creșă. Doar vreo 12 dintre ele vor putea fi satisfăcute în toamnă, când copiii de la grupa mare (care trec de 3 ani) vor părăsi instituția pentru a merge la grădiniță.

Ți-a plăcut articolul? Dă un LIKE!

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.