Legea care te obligă să te cerți cu nevasta în șoaptă

Share This:

Parlamentarii români demonstrează încă o dată că taie frunze la câini pe banii tăi. Ultima găselniță a aleșilor vine de la Senat, instituție fundamental inutilă a statului român, care a avizat favorabil o idee cât se poate de tâmpită. E vorba de o propunere legislativă a unor parlamentari USR (trebuie să facă și ăștia ceva), de modificare a Legii 61/1991 privind sancționarea faptelor de încălcare a unor norme de conviețuire socială, a ordinii și liniștii publice. Adică legea aia care îți spune că nu ai voie să faci gălăgie la bloc sau în orice imobil cu destinația de locuință într-un interval orar care se consideră odihnă. Conform modificărilor solicitate de deștepții de la USR, nu mai poți să te cerți cu nevasta, cu vecinii sau cu cine nu te ai bine, decât în șoaptă.

Modificările operate în lege vorbesc de amenzi de până la 1.500 de lei pentru cei care generează valori de zgomot mai mari de 35 decibeli (dB) în timpul orelor de liniște. Asta nu e nimic, stați că abia acum urmează grozăvia. Polițiștii care sunt solicitați să intervină în cazul încălcării acestei prevederi vor avea asupra lor aparate de măsurat nivelul zgomotului (sonometre), omologate și verificate metrologic. Dar asta nu-i nimic. Măsurătorile trebuie făcute în locuințele reclamanților, în camera/camerele indicate de aceștia, cu ferestrele închise.

Tărășenia e că guvernul, așa pestriț și incompetent cum pare, a emis un aviz negativ pe acest subiect, iar explicația e de bun simț: „Modalitatea de calcul al nivelului de presiune acustică este nepotrivită în contextul în care, la apariţia organelor de ordine publică solicitate prin apelul 112, astfel de activităţi încetează”, a spus omul guvernului, de la tribuna Senatului. Dar poate că polițiștii vin pe furiș, se strecoară în bloc fără să fie văzuți de cineva, sună la vecini și pac! te prind în flagrant că te cerți cu nevasta sau dai party.

Față de textul vechi al legii, unde program de liniște era considerat intervalul 13.00 – 14.00 (ziua) și intervalul orar 22.00 – 8.00 (noaptea), în propunere acesta se schimbă. Sancționat va fi comportamentul care aduce atingere dreptului vecinului de a avea liniște între orele 7.00 – 14.00; 16.00 – 23.00 și 23.00 – 7.00. Pe timp de noapte, nivelul zgomotului nu ar trebui să depășească 30 dB. Atenție, însă! Nivelul zgomotului va fi determinat în locuința celui care reclamă încălcarea regulilor de conviețuire. Liniște la bloc, fraților!

Proiectul a trecut de Senat, dar pentru a intra în vigoare trebuie aprobat și de Camera Deputaților. Nu mă aștept la minuni, dar mă aștept la multe procese verbale și determinări cu sonometrul contestate în instanță.
1 Comment on "Legea care te obligă să te cerți cu nevasta în șoaptă"

  1. Mulțumesc. Mă bucur tare că a prins

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.