Liberalizarea piețelor e aproape. Când dispar tarifele reglementate la energie electrică și gaze

Credit foto: American Public Power Association/UNSPLASH

Share This:

Guvernul a devansat cu doi ani liberalizarea totală a piețelor de energie electrică și de gaze. Prin urmare, tarifele reglementate de stat la aceste servicii vor dispărea definitiv în aces an.

Prevederile sunt cuprinse în Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 1/2020. Conform documentului, tarifele reglementate pentru livrarea de energie electrică destinată consumului clienților casnici se mai folosesc până la 31 decembrie 2020, în timp ce prețurile reglementate pentru gaze rămân în vigoare până la 30 iunie 2020.

După aceste date nu vor mai exista tarife reglementate, ci doar tarife stabilite de mecanismele pieței libere.

Furnizorii de energie electrică și gaze, schimbați mai ușor

Începând cu data de 12 februarie 2020, consumatorii casnici din România își vor putea schimba furnizorii de curent și de gaze după o procedură unică și simplificată. Prin Ordinul 234/2019, Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) a comasat cele două proceduri – pentru curent și gaze – și a stabilit că procesul de schimbare a furnizorilor de servicii trebuie să dureze cel mult 21 de zile.

Procedura de schimbare a furnizorilor, similară cu cea de portare în altă rețea de telefonie

  • Inițierea procesului de schimbare a furnizorului are loc la data la care clientul final a solicitat schimbarea furnizorului prin transmiterea unei notificări. Deci, primul pas este anunțarea Furnizorului Nou (FN) că se dorește semnarea unui contract cu acesta.
  • În vederea schimbării efective a furnizorului, odată cu încheierea contractului de furnizare cu furnizorul nou clientul final completează și depune la noul furnizor notificarea privind schimbarea furnizorului.
  • După primirea notificării, noul furnizor este responsabil cu informarea clientului final cu privire la derularea procesului de schimbare a furnizorului. La solicitarea clientului final, furnizorul nou are obligația de a-i transmite datele și informațiile primite de la Operatorul de Rețea (OR) și Furnizorul Actual (FA), în termen de maximum două zile lucrătoare de la data la care a intrat în posesia acestora.
  • Furnizorul actual are obligația să permită clientului final schimbarea efectivă a furnizorului de energie electrică sau de gaze în termen de 21 de zile de la primirea notificării.
  • În termen de maximum o zi lucrătoare de la înregistrarea notificării, furnizorul nou are obligația să transmită operatorului de rețea, în format electronic, notificarea de schimbare a furnizorului pentru locul de consum al clientului final. Operatorul de rețea are obligația să confirme furnizoruuli nou, în maximum o zi lucrătoare, primirea notificării și să transmită numărul cu care a fost înregistrată aceasta.
  • Furnizorul nou de gaze naturale are obligația să transmită clientului final notificarea operatorului de rețea cu privire la schimbarea furnizorului, în termen de o zi lucrătoare de la primirea acesteia.

Citește și:

Credit foto: American Public Power Association/UNSPLASH

1 Comment on "Liberalizarea piețelor e aproape. Când dispar tarifele reglementate la energie electrică și gaze"

  1. Foarte bun articolul, multumesc pentru informatie!

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.