De zece ani se implică activ în rezolvarea problemelor românilor cu dizabilități, iar acum a luat decizia să le reprezinte interesele din Parlamentul European. Mădălina Turza este cea mai insolită apariție pe scena politică de la noi și de curând și-a anunțat candidatura la alegerile europarlamentare din acest an, din postura de candidat independent.
Cu stupoare am aflat că sunt peste 800.000 de persoane cu dizabilități în România, iar acești oameni sunt direct interesați să susțină un om care e sensibil la problemele lor. Iată de ce cred că actualul președinte al Centrului European pentru Drepturile Copiilor cu Dizabilități are șanse extrem de mari să ajungă în forul european. Al doilea motiv pentru care succesul ei e ca și asigurat este agenda publică extrem de bogată și concretă pe care și-a stabilit-o încă de pe acum.
I-am solicitat Mădălinei Turza să ne spună tuturor care au fost rațiunile care a decis să se lanseze în politica mare și care sunt planurile sale pentru românii cu dizabilități.
Ce v-a determinat să vă înscrieți în cursa electorală pentru Parlamentul European?
Mădălina Turza: „Decizia de a candida ca independent pentru Parlamentul European nu a venit din senin. Și nici nu este o decizie de carieră. Sunt mama Clarei, o fetiță cu dizabilități în vârstă de 14 ani. Sunt președinta Centrului European pentru Drepturile Copiilor cu Dizabilități, o organizație înființată de mine când am înțeles că toate ușile sistemului sunt închise în fața copilului meu. De 10 ani lupt pentru drepturile copiilor cu dizabilități în România și pe plan internațional, ca reprezentant al societății civile, ca expert și ca mamă, care și-a depășit limite negândite vreodată pentru a încerca să depășească zidurile de indiferență ridicate în jurul nostru.
În toți acești ani, am încercat sub toate formele posibile să schimb ceva pentru acești copii prin pârghiile de reprezentant al societății civile:
- – sute de copii cu dizabilități merg astăzi la școală pentru că le-am obținut acest drept în instanță
- – am creat prima coaliție cu peste 35.000 de părinți de copii cu dizabilități la nivel național
- – primul proiect de lege pentru drepturile copiilor cu dizabilități înregistrat în Parlamentul României și respins de aleșii noștri
- – prima decizie a Comitetului ONU pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități împotriva Guvernului României pentru nerespectarea drepturilor copiilor noștri
Primul Ghid privind Aplicarea dreptului la Educație pentru Copiii cu Dizabilități
- – am creat primul Curs de Educație Incluzivă online cu peste 1000 de profesori absolvenți din toată țara
- – am introdus în lege dreptul copiilor cu dizabilități de a învăța în școlile de masă
- – am convins CNA să introducă în Codul Audiovizualului primul mesaj de interes public privind dreptul copiilor cu dizabilități de a învăța în școlile de masă
- – am scris primul Ghid privind Aplicarea dreptului la Educație pentru Copiii cu Dizabilități din Româniam înregistrat la Comisia Europeană prima Inițiativă Civică Europeană pentru Educație Incluzivă – Europe CARES.am înregistrat la Comisia Europeană prima Inițiativă Civică Europeană pentru Educație Incluzivă – Europe CARES.
- – am înregistrat la Comisia Europeană prima Inițiativă Civică Europeană pentru Educație Incluzivă – Europe CARES.
Și totuși nu este suficient. Pentru că timpul nu mai are răbdare pentru noi. Și copiii noștri mai au puțin și devin adulți. Adică o nouă generație pierdută. Astfel, am decis să candidez ca INDEPENDENT la Parlamentul European.”
Mădălina Turza: „Nu fac promisiuni goale”
România are în prezent opt europarlamentari independenți, dar activitatea lor în PE este aproape nulă. Ce vă face să credeți că veți reuși să fiți o voce în cadrul acestei instituții?
Mădălina Turza: „Sunt două aspecte importante, care fundamentează credința mea că voi putea fi o voce în PE pentru cei vulnerabili și nu numai. În primul rând este motivația personală, care mă împiedică să fac promisiuni goale de conținut față de oameni, deoarece aceasta ar însemna să mă mint pe mine și pe copilul meu. Eu nu sunt un construct electoral. Sunt un om real, care trăiește în România reală și care nu numai că are aceleași probleme ca ale celor mai mulți dintre români (lipsa serviciilor de calitate, frustrările și neajunsurile sociale, credite la bancă etc), dar am încercat mereu să vin cu soluții. Concrete. Și am luptat pentru ele.
În al doilea rând, dar nu mai puțin important, știu (și vă rog să nu mi-o luați ca o lipsă de modestie) că am capacitatea și cunoștințele de a face față rigorilor Parlamentului European. Cunosc îndeaproape mecanismele de funcționare ale instituțiilor europene, am studii aprofundate de Aquis comunitar, mecanismele de co-decizie, negociere și direcțiile de acțiune prioritare ale Uniunii Europene în variate domenii.”
Care este agenda dumneavoastră publică, agenda cu care vreți să mergeți în Parlamentul European? Ce proiecte veți susține în Parlamentul European?
Mădălina Turza: „Agenda mea la Parlamentul European este structurată pe trei priorități: drepturile persoanelor cu dizabilități, drepturile omului și justiție socială și interesele cetățenilor români.
Din perspectiva dizabilității, voi propune și susține o Directivă europeană care să reglementeze accesul la servicii de abilitare și reabilitare pentru adulți și copii în comunitate, educația incluzivă și angajarea în muncă a persoanelor cu dizabilități. De asemenea, avem obligația și nevoia de a scoate cei peste 30.000 de oameni cu dizabilități, care din lipsa serviciilor în comunitate, rămân închiși pe viață în instituțiile care îi abuzează.
Mădălina Turza: „Peste 40% dintre copiii cu dizabilități nu termină școala gimnazială”
Trebuie să oferim sprijin familiilor care au acum adulți cu dizabilități pentru care niciunul din Guvernele României nu a făcut nimic (reducerea vârstei de pensionare pentru părinți, centre de respiro). Sunt aproape un milion de cetățeni români, copii și adulți cu dizabilitate abandonați, izolați, ascunși de sistem.
Iar la nivel european situația este în egală măsură problematică. Peste 40% dintre copiii cu dizabilități nu termină nici măcar școala gimnazială și rămân fără nicio formă de profesionalizare, în grija mai mare sau mai mică a statelor.
În ceea ce privește cea de-a doua prioritate a agendei mele, vreau să vă spun că incluziunea, echitatea și justiția socială, adică temele majore ale mandatului pe care mi-l asum în Parlamentul European, înseamnă că voi reprezenta toate grupurile vulnerabile. Înseamnă că fiecare dintre noi, oamenii acestei țări, care ne ducem viața de zi cu zi neauziți, la firul ierbii, vor găsi în mine un partener și o portavoce pentru drepturi, libertăți și egalitate de șanse.
De asemenea, revenind la a treia prioritate mai largă pe care mi-o asum cu privire la interesele cetățenilor români din perspectiva politicilor europene, este important să știți că urmăresc în principal trei aspecte: dezvoltarea Fondului de Coeziune, politica de reciprocitate și egalitate de tratament pe întreg teritoriul UE, indiferent de cetățenie sau naționalitate și echitatea în politicile de comerț și desfacere a bunurilor.
Concret, aceste priorități pe care le voi susține înseamnă că avem nevoie de bani europeni pentru dezvoltarea infrastructurii și rezolvarea marilor probleme sociale, cetățenii românii trebuie să fie tratați în mod egal cu cetățenii celorlalte state membre în orice țară ar călători, munci sau trăi și nu în ultimul rând faptul că cetățenii români au dreptul la produse și servicii de aceeași calitate ca și cetățenii altor state membre.”
Care sunt cele mai mari probleme ale persoanelor cu dizabilități din România?
Mădălina Turza: „Problemele persoanelor cu dizabilități din România sunt sistemice și ele se perpetuează de generații. În România trăiesc 812.594 persoane cu dizabilități. Dintre acestea, 748.210 sunt adulți, cetățeni. Aproape 98% dintre adulții cu dizabilității trăiesc în familii, ceilalți fiind izolați în instituții publice rezidențiale. Din cei 72.000 de copii cu dizabilități înregistrați, peste 18.000 sunt în afara oricărei forme de școlarizare, iar peste 30.000 sunt segregați în școli speciale, unde nu de puține ori sunt victimele abuzurilor.
Nu există servicii de recuperare în comunitate, părinții cheltuiesc sume fabuloase în mediul privat, în cazurile fericite în care își permit, iar familiile care îngrijesc adulți în care nu s-a investit nimic sunt abandonați în totalitate de sistem. Școlile de masă în care o parte din copiii cu dizabilități au început să intre după ce am modificat legea în 2016, se confruntă cu discriminarea, respingerea și excluziunea. Programele educaționale nu sunt adaptate, profesorii nu sunt pregătiți să gestioneze copii cu dizabilități și nu există accesibilizări.
Evident că toate aceste aspecte, se reflectă în zona de adulți în cea mai mare rată de neangajare în câmpul muncii din Europa și în risc crescut de instituționalizare.”
Cum vedeți activitatea europarlamentarilor români actuali în folosul cetățenilor români?
Mădălina Turza: „Nu. Din păcate nu m-am simțit și nu mă simt reprezentată nici în forurile europene, nici în legislativul și executivul românesc. Bruxelles-ul se vede atât de îndepărtat din România pentru că oamenii, inclusiv eu, nu-și regăsesc problemele reale, de la firul ierbii reflectate în prioritățile și deciziile creatorilor de politici publice. Cred că nu putem vorbi despre dezvoltarea României onest atât timp cât noi românii ne tratăm copiii în străinătate, cât ni-i trimitem la facultăți în afară și cât avem încă un procent uriaș de locuințe fără canalizare.
Deși acestea pot părea probleme mărunte și locale, Parlamentul European are pârghiile necesare să reglementeze standarde minime în orice domeniu al vieții sociale. Și, având legislație pe aceste zone, automat se dislocă fonduri deopotrivă europene și naționale care să asigure implementarea.
Evident, toate acestea sunt parte a unui proces. Însă cred cu tărie că avem nevoie să activăm dimensiunea socială a Europei. Europa suntem noi oamenii, cei de la firul ierbii. Și noi avem nevoie de voci acolo unde se iau deciziile.”
Be the first to comment on "Mădălina Turza explică de ce s-a înscris la europarlamentare și ce vrea să facă pentru români"