Am observat că ministrul sănătății, Nelu Tătaru, vorbește cu atâta însuflețire de vaccinul anti-coronavirus de parcă l-ar fi creat el. Mă rog, nu l-a creat încă nimeni în partea asta de lume, însă domnia sa a și început să-l distribuie, virtual, celor 10 milioane de români „norocoși”. Zece milioane de doze îi revin României, în primă fază, ca urmare a acordurilor UE de furnizare a vaccinului.
Nelu Tătaru a explicat că Armata va fi implicată în vaccinarea populației, în momentul în care serul va ajunge în țară. Cel mai probabil în primul trimestru al anului viitor. Demnitarul a dezvăluit și cine vor fi primii români vaccinați pentru protejarea în fața infecției cu SARS-CoV-2, punând pe primul lor lucrătorii din sistemul medical.
Dar, în toată expunerea asta lipsește ceva fundamental, ceva pentru care două tabere și-au spart capete și și-au dat la gioale ani la rând: vaccinarea obligatorie. Care azi nu e obligatorie. Așa că, ce ne facem, nenea Tătaru, dacă românii îți vor spune să-ți bagi vaccinul undeva, atunci când va ajunge în țară?
Vaccinul anti-coronavirus – problema de fond
Faptul că vaccinarea nu e obligatorie va fi un pretext pentru mulți să refuze dozele promise de UE României. Însă, un argument solid pentru refuzarea unui vaccin anti-coronavirus este acela al neîncrederii într-o moleculă încă nevalidată de ani de utilizare. Chiar? Ați accepta să fiți vaccinați împotriva SARS-CoV-2 dacă veți fi în „primul șirag”?
Eu, care sunt un susținător fervent al vaccinurilor, aș mai aștepta un an sau doi. Pentru că nu am încredere că acest vaccin e lipsit de riscuri. Vreau o validare seriosă.
Până și ministrul sănătății a înțeles asta și a declarat că statul nu poate să le impună românilor să se vaccineze „după un an, doi de boală”.
„Ne gândim că este un vaccin nou, că este o patologie nouă. A introduce obligativitatea, fără a avea o perioadă de testare, o perioadă de evaluare pe două-trei sezoane, e un lucru dificil. Este o recomandare să se facă, dar nu putem introduce obligativitatea după un an, doi de boală”, a declarat Nelu Tătaru la Digi24.
CITEȘTE ȘI:
- Black Friday 2023 | Lista magazinelor cu reduceri mari în noiembrie
- Hârtia igienică neagră la 1.250 € rola e cea mai obraznică fiță
- Green Camp Glamping, colțul verde din România spiritului liber | Rafting, escaladă, aventură
- Am scris primul articol folosind AI și mi-a dat „cu virgulă”: are mai mult șoc și groază decât mi-am imaginat
- Cum mai puteți crede în Dumnezeu?
Pandemia se va prelungi
În acest moment, statul recomandă efectuarea vaccinurilor din schema națională de vaccinare, conform calendarului stabilit de experții din sănătate. În România, însă, este în discuție un proiect de lege care urmărește instituirea vaccinării obligatorii. Proiectul Legii vaccinării a fost adoptat de Senat și a primit aviz favorabil în Comisia de sănătate a Camerei Deputaților. Însă, legea nu a ajuns la votul final.
În varianta actuală, actul normativ nu prevede că vaccinarea este obligatorie, însă îi obligă pe părinți să meargă la cursuri specializate unde li se explică de ce e important să-și vaccineze copiii.
Refuzul prezentării la cursuri se va taxa cu amenzi de la 1.000 la 10.000 de lei, în mai multe trepte. După trei amenzi plătite, statul nu mai poate lua nicio măsură împotriva lor, iar copiii pot intra în colectivitate.
Însă, proiectul de lege prevede că vaccinarea poate fi obligatorie, inclusiv pentru adulți, în situații speciale cum sunt epidemiile, dacă există un vaccin viabil. În momentul de față suntem în faza la care imunizarea cu vaccinul anti-coronavirus este „opțională” și „recomandată”. Astfel se întrunesc toate premisele pentru ca această pandemie să se prelungească.
Așa că reiau întrebarea de mai devreme! Dacă mâine iese vaccinul anti-coronavirus… ați fi de acord să vă vaccinați? Sau poimâine? Sau niciodată? Puteți explica și de ce.
Leave a comment