Martori la moartea presei scrise. Difuzorii de presă intră în grevă generală

Share This:

Luni, 25 septembrie 2017, ziarele nu se vor mai găsi la chioșcuri în Capitală. Difuzorii de presă din București au anunțat că intră în grevă generală, ca urmare a cruciadei demarate de primarul Sectorului 4, Daniel Băluță, împotriva chioșcarilor. „Luni nu vor mai fi ziare la chioșcurile din Capitală. Închidem 300 de puncte de difuzare a presei din București. Primarul Sectorului 4, Daniel Băluță, dorește cu orice preț înlăturarea chioșcurilor de ziare de pe domeniul public. A refuzat să înnoiască avizele de funcționare. Face totul intenționat ca să ne scoată în afara legii”, se arată într-un comunicat al Asociației Difuzorilor de Presă București.

Chioșcurile dezafectate au ajuns la gunoi

Desființarea chioșcurilor de presă înseamnă, potrivit difuzorilor, concedierea a 1.500 de oameni și sute de mii de oameni privați de dreptul la informație. Primarul Sectorului 4 pare un om care nu înghite deloc presa și se folosește de toate pârghiile pe care i le pune la dispoziție funcția pentru a distruge o breaslă și de a pune pe butuci presa scrisă. Fără o rețea de distribuție sănătoasă și profitabilă, presa scrisă nu are cum să existe.

„Pe data de 23 iunie 2017 am avut discuții cu domnul primar și am decis de comun acord să înlocuim chioșcurile de ziare cu unele noi. Asociația Difuzorilor de Presă ADPR – București a plătit 7.000 de euro pentru proiectul pentru un nou chioșc de presă. Am stabilit împreună un grafic de amplasare a noilor chioșcuri, iar noi, membrii Asociației, ne-am luat angajamentul ca până la 30 septembrie 2017 să punem noile chioșcuri. Numai că primarul nu s-a ținut de cuvânt și pe 8 septembrie a început să trimită somațiile, iar pe 12 septembrie a început ridicările. De atunci până pe 21 septembrie, Primăria Sectorului 4 a ridicat 8 chioșcuri de ziare”, spun difuzorii.

Daniel Băluță, primarul de la Sectorul 4 care nu suportă presa scrisă

Deși primarul Băluță susține că ridică aceste chioșcuri pentru lucrări de modernizare, toate chioșcurile de presă din sector au primit somații de desființare. Difuzorii de presă reclamă și un comportament golănesc al angajaților primăriei, care i-au bruscat.

„Marți seară, 19 septembrie, când angajații ADP și ai Poliției Locale a Sectorului 4 au venit să ridice un chioșc de pe strada Turnu Măgurele, ne-au lovit, ne-au amenințat și au dus la Secția 4 membri ai asociației noastre. Președintele Asociației Difuzorilor de Presă București, Ionuț Nejloveanu, și soția sa, au fost luați de lângă cei doi minori ai lor (care au rămas în stradă) și ținuți 16 ore la secția de poliție și la Parchet”, spun difuzorii de presă, care au anunțat că vor depune plângere penală pe numele mai multor angajați ai primăriei, în frunte cu primarul Băluță.

UPDATE: Reacția primarului Daniel Băluță

„În comunicatul mai sus menţionat sunt expuse în spaţiul public o serie de neadevăruri menite să creeze o stare de nelinişte în rândul locuitorilor sectorului 4, precum şi în rândul editorilor şi patronilor instituţiilor de presă.

În acest condiţii, se impune precizat faptul că toate solicitările depuse de membrii Asociaţiei Distribuitorilor de Presă au fost onorate în conformitate cu hotărârile Consiliului Local al Sectorului 4 aplicabile în cazul de faţă. Mai exact, de la începutul anului şi până în prezent, au fost emise 73 de avize de amplasament privind punctele de difuzare a presei scrise, a cărţilor şi a produselor de papetărie, dintr-un număr total de 81 de solicitări. Restul de 8 cereri se află încă în lucru.

Un alt neadevăr folosit permanent pentru a induce în eroare opinia publică este cel privind comunicarea presupus deficitară între reprezentanţii Primăriei Sectorului 4 şi cei ai Asociaţiei Distribuitorilor de Presă.

Adevărul este însă acela că Primăria Sectorului 4 a arătat tot timpul deschidere către dialog, dovada acestei susţineri reprezentând-o comunicatul oferit public de însăşi Asociaţia Distribuitorilor de Presă în Iunie 2017. La acea vreme, chiar preşedintele asociaţiei, domnul Ionuţ Nejloveanu, declara că azi am fost la negocieri chiar cu primarul Daniel Băluţă, vom semna un protocol cu primăria Sectorului 4, care ne dă la dispoziţie două luni pentru ca noi să ne îndeplinim obiectivele”. Este aşadar evident faptul că nerespectarea termenelor protocolului semnat între autoritatea locală şi Asociaţia Distribuitorilor de Presă nu poate fi reţinută în sarcina Primăriei Sectorului 4 şi că acest conflict creat artificial nu are alt scop decât acela de a manipula opinia publică.

În plus, este important de precizat faptul că 90% dintre chioşcurile de presă ridicate din calea lucrărilor edilitare deosebit de importante aflate în derulare la nivelul sectorului 4, erau efectiv abandonate. Prin urmare, informaţia privind numărul de oameni care vor rămâne fără loc de muncă este evident eronată şi folosită în scop manipulativ.

Mai mult decât atât, este necesar să precizăm faptul că niciuna dintre dispoziţiile de relocare sau de desfiinţare a unor puncte de distribuţie de presă nu a fost contestată în faţa organelor judiciare. Asigurăm publicul că demersurile pe care Primăria Sectorului 4 le întreprinde nu au alt scop decât revenirea la normalitate a activităţii de distribuţie a presei, transformată în timp într-o adevărată reţea de minimarket-uri aflate în afara legii.

Încheiem prin a spune că libertatea de exprimare este un principiu valabil pentru cetăţenii României şi pentru instituţiile statului”, se arată în comunicatul de presă  al Primăriei Sectorului 4.

Citește și: 

Dulcegării la pachet, de Crăciun. Cinci motive să faci cadou coșuri cu dulciuriBe the first to comment on "Martori la moartea presei scrise. Difuzorii de presă intră în grevă generală"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.