Medicii sibieni, operații pe inimă în premieră în Bulgaria

Share This:

Asta e genul de știre care te face mândru că ești român, și nu spun cuvinte mari. Dar ceea ce a făcut o echipă de medici cardiologi de la Sibiu merită toată aprecierea. E vorba de specialiștii Facultății de Medicină din Sibiu și ai Spitalului Polisano Medlife, care au fost invitați în Bulgaria la inaugurarea unei secții de chirurgie cardiacă minim invazivă în cadrul renumitei clinici Acibadem City Clinic. Dar au făcut și niște operații pe inimă, în premieră pentru această țară.

În perioada 15-16 august, un grup de cardiologi sibieni condus de prof. univ. dr. Victor Costache a făcut echipă cu specialiștii bulgari, conduși de de dr. Assen Kelchev, șeful secției de chirurgie cardiovasculară de la Acidabem City Hospital. Medicii au colaborat la realizarea a 4 intervenții de protezare valvulară aortică endoscopică prin minitoracotomie la pacienți ce suferă de stenoză aortică severă.

Operația a fost o dublă premieră, atât pentru Bulgaria cât și pentru echipa spitalului Acibadem. Am realizat prima intervenție de înlocuire valvulară aortică pe cale minim invazivă, fără tăierea sternului”, a declarat  dr. Victor Costache.

Intervențiile efectuate în premieră în Bulgaria se realizează la Sibiu încă din anul 2015 la toți pacienții diagnosticați cu această afecțiune. Această procedură minim invazivă are multiple avantaje: absența durerilor postoperatorii, perioada de spitalizare postoperatorie redusă (în medie 3 zile, față de 7 la o intervenție clasică prin sternotomie), reintegrare rapidă în viața activă socio-profesională.

Operații pe inimă la copii: Priviți aceste chipuri! Sunt ale unor copii care au păcălit moartea

Înainte de această experiență comună, echipa din Bulgaria a efectuat un stagiu de pregătire de o săptămână la Centrul de Boli Cardiovasculare din Sibiu, din cadrul Spitalului Polisano Medlife. Acesta este unul din centrele de referință în Europa de Est în domeniul chirurgiei valvulare-endoscopice.

„Programul nostru de chirurgie invazivă a început cu sosirea mea la Sibiu, unde am rămas timp de o săptămână, în care am descoperit diverse noi tehnologii de chirurgie cu rezultate spectaculoase”, a explicat dr. Assen Kelchev, șeful secției de chirurgie cardiovasculară de la Alcibadem City Hospital.

Nu e singurul lucru incredibil pe care l-au realizat medicii sibieni. Puteți vedea AICI și AICI cum niște operații pe inimă pot salva viețile unor oameni, dar și ce înseamnă excelența în medicină.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.