Tulburările de somn sunt o mare problemă a secolului în care trăim. Circa 45% dintre pământeni au dificultăți în a se odihni, iar asta o spun specialiștii, nu eu. Ei bine, un medic britanic a descoperit secretul somnului odihnitor și l-a transmis într-un videoclip postat pe TikTok. Metoda 10-3-2-1 a dr. Karan Raj funcționează și e recomandată tuturor celor care vor să doarmă bine.
Ce presupune metoda 10-3-2-1
Conform medicului Karan Raj, ca să dormi bine trebuie să renunți la anumite lucruri care îți aduc un oarecare confort în timpul zilei.
10 – cu zece ore înainte de a merge la culcare renunță la consumul de cofeină. Asta înseamnă că, dacă obișnuiești să te culci la ora 23.00, nu mai bei cafea sau alt produs cu cofeină după ora 13:00! Conform medicului, acesta este timpul de care are nevoie organismul pentru a elimina efectele stimulatoare ale cofeinei.
3 – cu trei ore înainte de culcare evită mesele grele, consistente. O friptură din carne roșie, cu cartofi și vin, murături și, eventual un desert plin de zaharuri – cel târziu la ora 19:00. Totodată, renunță la alcool cu trei ore înainte să te culci, fiindcă el afectează somnul REM.
Explicație! Somnul REM apare, de regulă, la circa 90 de minute de când ai adormit și se caracterizează prin ritm cardiac ridicat și respirație accelerată. În această etapă de somn, creierul devine mai activ și prelucrează experiențele din timpul zilei, pentru a ne ajuta să formăm amintiri. Aici este momentul în care visăm.
Metoda 10-3-2-1: ce faci înainte de culcare
2 – cu două ore înainte de culcare întrerupe orice activitate ce poate fi considerată muncă. Nu mai trimiți mailuri, nu mai faci conspecte, nu te organizezi pentru a doua zi. Dacă vei face asta vei reuși să-ți induci o stare de spirit relaxată, care te va ajuta să fii mult mai productiv a doua zi.
1 – cu o oră înainte de a merge la culcare renunță la orice ecran de dispozitiv electronic. Asta însemană că nu te uiți la serialul preferat, nu butonezi Instagramul când te pui în pat. Lumina albastră a ecranelor inhibă producția de melatonină, hormonul somnului.
Explicație! Melatonina este un hormon sintetizat de glanda pineală din creier. La un om sănătos, melatonina este eliberată într-un ciclu ritmic, iar producția ei este mai mare pe timp de noapte, când lumina care intră în contact cu retina începe să scadă. Melatonina este transportată prin sânge în diferite zone ale corpului, semnalând organismului necesitatea de a dormi.
Crezi că nu vezi bine? Programează o consultație gratuită ca să afli cum stai cu sănătatea ochilor!
Vezi mai jos explicațiile dr. Karan Raj!
Leave a comment