Știam eu că trebuie să fie ceva în neregulă cu metroul de Străulești chiar la inaugurarea sa. Căutarea defectelor la finalul proiectelor de infrastructură e un defect profesional, însă de această dată mi-am propus să nu-mi încarc agenda și conștiința cu astfel de răutăți.
Așa că nu am vânat deloc erori la inaugurarea celor două stații de metrou de pe magistrala a IV-a, despre a căror deschidere oficială am scris AICI. Însă m-am lovit de ele a doua zi după evenimentul organizat de Metrorex și Ministerul Transporturilor.
Ieri nu am mai „vizitat” metroul de Străulești, cum făcusem vineri, ci l-am folosit ca mijloc de locomoție, ca tot omul. Aveam drum în Bucureștii Noi, așa că am folosit cea mai la îndemână metodă de deplasare. Așa am putut constata că trenurile de pe această magistrală nu ajung la Străulești pe firul de pe care pornesc din Gara de Nord.
Metroul de Străulești, inaugurare românească
Călătorii sunt dați jos la stația Parc Bazilescu, de unde se îmbarcă într-un alt tren, care trage pe linia cealaltă, adică pe contrasens. E celebrul sistem pendulă, folosit de Metrorex în caz de avarii sau tentative de suicid pe calea de rulare.
Am întrebat niște mecanici de tren și mi-au zis că se va circula multă vreme așa fiindcă linia spre Străulești nu are, deocamdată, semnalizarea pusă la punct. Fără aceste semnale luminoase mecanicii de metrou nu se pot ghida în subteran. Așa o fi, că prea ziceau cu foc. Cert este că beneficiarul a inaugurat o lucrare care nu e finalizată. Nu știu cine e vinovat aici. Firma constructoare, pentru că nu a pus la punct această problemă în termenul solicitat de beneficiar, sau Metrorex că a acceptat acest compromis de dragul promisiunii făcute călătorilor.
Ce mai pregătește Metrorex
Surse din cadrul companiei de transport mi-au spus că în curând va fi lansat pe piață abonamentul cu valabilitate de un an. Nu se știe deocamdată care va fi costul acestuia, însă reprezentanții Metrorex spun că acesta va avea un preț care să încurajeze călătorii să-l cumpere. Totodată, Metrorex lucrează la modificarea layout-ului tuturor cartelelor de metrou. Din această vară vor fi scoase pe piață cartele de călătorii cu un aspect complet nou.
Te-ar mai putea interesa că planurile celor de la metrou vizează inclusiv crearea unor condiții mult mai bune de acces pentru persoanele cu deficiențe de vedere. Astfel, compania de transport negociază acum implementarea unui sistem de informare și de ghidare a nevăzătorilor în subteran, pentru ca aceștia să ajungă în siguranță pe peroane sau la suprafață. E vorba de o aplicație disponibilă pe mobil, care îl conectează pe călător cu o serie de borne acustice amplasate în subteran.
Acestea îi spun în ce direcție să se deplaseze, câți metri sunt până la scări, lift, porțile de acces. Iată mai jos un filmuleț care te va lămuri exact cum funcționează.
Porțile de acces, eroare de proiectare?
Metroul de Străulești a fost ca o revelație pentru mine, pentru că mi-a răspuns la o întrebare care mă frământa de multă vreme. De ce naiba trebuie să bag cartela invers, nu cu săgeata înainte, în noile validatoare? Explicația e foarte simplă și necesită doar puțină vedere în spațiu. Nu e nici o eroare de proiectare, ci o poziție diferită a fantelor prin care se introduc cartelele. La sistemul vechi, cartela se introduce de sus.
În tot acest timp, banda magnetică este pe partea stângă a cartelei. La sistemul nou, cartela se introduce orizontal. Pentru că banda magnetică trebuie să rămână tot pe partea stângă, fiindcă acolo se face citirea cartelei, introduci titlul de călătorie invers, nu cu săgeata în față. Dacă ai întoarce noul sistem de acces/validare cu fanta în sus ai putea observa cum cartela va intra cu săgeata în jos.
Noul sistem de citire/validare a cartelelor nu fost proiectat/construit de Metrorex, ci de o firmă care se ocupă cu așa ceva. Și mi-e greu să cred că cineva își adaptează sistemul de validare după cartelele Metrorex. Oricum, actualele săgeți de pe cartele vor dispărea în curând, banda magnetică devenind reperul pentru folosirea corectă a cartelelor.
Vezi mai jos un filmuleț de la inaugurare!
Citește și:
Cum să mori de stop cardio-respirator la metrou cu o mie de oameni lângă tine
Zece lucruri care mă scot din sărite la metroul din București
Scrieți și-un articol despre refugiile de tramvai din București înguste lipsite de garduri de protecție!Deși e o problemă a capitalei ce pune clipă de clipă în pericol viața pietonilor din păcate e mult prea puțin mediatizată spre deloc.Televiziunile mai mult închid ochii în loc să tragă semnale de alarmă.Și dacă le scrii în calitate de telespectator să difuzeze problema asta majoritatea se fac că nu văd.Oameni buni!Stimați telespectatori!Mobilizați-vă cât mai mulți și cereți-le în scris să mediatizeze mai des problema asta!E-n joc viața pietonilor.Indiferența ucide!
Buna ziua
Stici ce design vor adopta pentru noile cartele ? Multumesc
În acest moment nu dețin această informație, însă voi cere lămuriri la Metrorex. Știu doar că săgeata de pe cartelă va dispărea (sau va fi poziționată invers :))