Mi-aș muta oricând biroul în mansarda primăriei

Share This:

Au trecut trei ani și o lună de când am pus piciorul pentru prima dată în sediul modernizat al Primăriei Sectorului 1. Clădirea din Bd. Banu Manta a trecut printr-un amplu proces de restaurare, binemeritat pentru un asemenea monument, care a durat nu mai puțin de șase ani. Știți deja, la noi toate se mișcă încet, iar când e să ai ghinion te mai trezești și cu un incendiu. Acoperișul clădirii a fost mistuit de flăcări chiar în timpul lucrărilor de restaurare. Dar, povestea asta tristă a fost dată uitării în momentul în care sediul administrativ al Sectorului 1 și-a deschis porțile pentru public și oamenii au putut să-i vadă măreția.

Cred că am fost primul ziarist căruia i s-a permis accesul în primărie înainte de inaugurarea oficială, și asta m-a bucurat foarte tare din două motive. Ca jurnalist e imperios necesar să fii primul locul întâmplării, să fii tu cel care dă știrea. E bine pentru audiența ta, pentru cititorii tăi, dar e bine și pentru tine. Că ești primul dintr-o mulțime. Al doilea motiv a fost că am descoperit mansarda primăriei și nu greșesc deloc că a fost, și încă mai este, unul dintre cele mai cool locuri în care să muncești. Pentru că da, aici au fost amenajate birourile mai multor direcții din primărie, printre care departamentele de Cadastru, Autoritate Tutelară, Resurse Umane și Publicitate. Mi-aș muta oricând biroul în mansarda primăriei, dacă m-ar lăsa cineva să-mi văd de ale mele.

M-au impresionat din prima cadrele transversale, contravânturile și elementele de legătură fiindcă au fost realizate din lemn masiv stratificat. Ador lemnul masiv deoarece dă o notă de trăinicie și sobrietate. Însă ceea ce e remarcabil e că lucrările de amenajare a mansardei nu au afectat planurile inițiale ale acoperișului.

Toate lucrările realizate pentru amenajarea mansardei s-au efectuat fără afectarea imaginii inițiale a acoperișului, prin refacerea exterioară identică a geometriei și a învelitorii. Lucarnele, refăcute pe baza relevării de detaliu a pieselor originale, mult prea distruse pentru a fi restaurate, reproduc identic situația anterioară incendiului”, îmi spunea atunci Hanna Derer, autoarea studiului de evaluare culturală pentru sediul din Bd. Banu Manta.

Mansarda primăriei e un loc plăcut pentru că a beneficiat de o iluminare corespunzătoare. Lumina naturală pătrunde firesc grație mai multor ferestre poziționate pe acoperiș, iar corpurile care asigură iluminatul artificial nu au fost alese la voia întâmplării. Nu am date certe, dar e posibil să fi lucrat cu Velux pe partea de ferestre de acoperiș și iluminat natural, pentru că în acceași perioadă (2013-2015) Primăria Sectorului 1 a derulat o serie de proiecte de interes local cu Velux Foundation, parte a grupului danez, și cu Velux România pentru susținerea financiară în realizarea unor creșe în sector care au preluat modelul de educație danez. Despre prima creșă de acest gen din București am scris în acest articol.

Dacă e să-mi amenajez mansardă la casa aia pentru care acum strâng bani, sigur voi împrumuta câteva elemente de structură și decor de la cea din primărie. Însă, dacă nu ai acces la mansarda primăriei, poți accesa vreo câteva aplicații de mobil disponibile în Google Play și AppStore și să faci pe meșteru’ în viitoarea ta casă. Eu am încercat deja MyDaylight de la Velux și, cu funcțiunile pe care le-am avut la dispoziție, a ieșit cam ce vedeți mai jos. Un birou cum îmi place mie: mobilă puțină, pereți fără brizbrizuri, multă lumină naturală. Dacă puteam să adaug și arce din lemn masiv, le găseați și pe alea în poze. Oricum, ele sunt mereu cu mine.




Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.