Muscarul semigulerat, pasărea minionă care a intrat tiptil în fauna României

Share This:

„Ficedula semitorquata” sau muscarul semigulerat nu e un refugiat cu ifose. A ales să cuibărească în țara noastră, în ciuda inclinației românilor, dar nu numai, de a migra spre vestul Europei. Ornitologii români l-au depistat încă din 2010 pe meleagurile noastre, însă atunci credeau că e doar un turist.

Anul acesta, specialiștii au decretat: muscarul semigulerat poate primi buletin de România și drept de ședere nelimitată în toate teritoriile ocupate de români.

Fauna României s-a mărit odată cu depistarea unei noi specii de păsări cântătoare. Mai multe exemplare de muscar semigulerat, o înaripată atât de minusculă încât îți încape în buzunar cu aripile desfăcute, au fost sesizate lucrând de zor la cuiburi pe teritoriul țării noastre.

Dacă în trecut aparițiile erau doar pasagere, ultimele descoperiri i-au determinat pe ornitologi să declare acest soi de muscar intrat oficial în fauna țării. Să le urăm „Bun venit!”

Prima observație a acestei specii a avut loc în anul 2010, când Laurențiu Petrencu (biolog și membru al Societății Ornitologice Române) și ornitologul elvețian David Marques au găsit și înregistrat cântecul unui mascul în Pădurea Babadag din județul Tulcea.

Când un mascul cântă, o face pentru a atrage partenere sau pentru a-și delimita teritoriul, deci s-a considerat că este posibil să cuibărească. Dar ornitologii nu au găsit femela, iar masculul a dispărut din zonă după câteva zile, nu înainte de a fi surprins în fotografii de biologul Sebastian Bugariu”, spun reprezentanții SOR.

Dar năstrușnica pasăre a apărut și în 2015, în primăvară, în perioada migrației, când s-a arătat oamenilor de două ori: prima dată la Vadu (Szabó József și Ambrus Laca), a doua oară la Eforie Sud (Ciprian Fântână și Dorin Damoc). Apoi, a fost descoperită o pereche, în județul Olt, în pădurea Reșca.

Citiți continuarea articolului pe click.ro.

Citește și:

Începe #HeyDay, cel mai mare festival de muzică tribute din România

Be the first to comment on "Muscarul semigulerat, pasărea minionă care a intrat tiptil în fauna României"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.