Românii trebuie să se întoarcă la origini pentru a se redescoperi, pentru a putea privi cu încredere în viitor. Aceasta e deviza Asociației Culturale Groove ON, care se pregătește să inaugureze un proiect unic în România, o așezare tradițională românească, într-un sat uitat de lume din Munții Apuseni. La Origini – Muzeul Viu de la Tecșești, județul Alba, își propune să reconstituie istoria acestor meleaguri, din zorii nașterii sale până în prezent. Locuitorii acestei așezări vor proveni din mijlocul comunității pasionate de originile poporului român, de legendele dacice, de etnografie, antropologie și folclor, comunitate care și finanțează această idee îndrăzneață.
Muzeul Viu de la Tecșești va fi împărțit în mai multe sectoare care corespund diferitelor perioade istorice. Aici vor fi ridicate locuințe circulare și pătrate din perioada neolitică, cu structură de lemn, pereți de lut și acoperiș de paie sau stuf. Nu vor lipsi bordeiele săpate în pământ și casele mici din piatră, specifice epocii medievale. În plus, vor fi restaurate școala din sat, o casă veche de 200 de ani și mai multe șuri cu acoperișuri înalte de paie. Localnicii, dar și vizitatorii, vor putea munci la atelierul de ceramică ori să învețe să obțină diverse uleiuri și unguente prin metoda străveche de presare la rece, folosită atât de mult de daci. Zona va fi completată cu o grădină cu legume, plante aromatice, pomi fructiferi și arbuști, care vor deveni sursa de hrană a locuitorilor Muzeului Viu. Alimentarea cu apă se va face prin amenajarea unui iaz și a unui bazin pe cursul unui izvor de munte.
Lucrurile nu au stat în loc din decembrie până azi, căci deja aici au fost construite o structură de casă de lut cu acoperiș de paie, un cuptor de lut pentru pâine și s-au făcut primele lucrări pentru amenajarea grădinii de legume și fructe.
Până la demararea acestui proiect, la 1 decembrie 2015, Tecșeștiul era pe moarte. Doar 14 suflete mai trăiesc în prezent în acest sat de munte. În curând, lor li se vor alătura zeci, poate sute de iubitori de frumos, de istorie și tradiții românești autentice și nefardate. „La Origini – Muzeul Viu de la Tecșești este un proiect unic în România, inovator și complex. Este ca un tunel al timpului, prin care poți călători dacă ești pasionat de istorie, de legendele cu daci, solomonari, zmei și vârcolaci. Este complex pentru că este și o formă de antreprenoriat social, în sensul în care ajută ca micul sat izolat din Apuseni, unde mai trăiesc doar 14 bătrâni în prezent, să rămână viu, să pună în valoare resursele naturale ale zonei, să perpetueze cultura locului și să producă un impact economic, cultural și social durabil”, spune Ionuț Onea, președintele Asociației Groove ON, inițiatorul proiectului.
Cum poți ajuta la edificarea acestei așezări unice
În prezent, muzeul este funcțional în proporție de 30 la sută. Pentru a fi dus la sfârșit, proiectul mai are nevoie de 6.000 de euro, pe care Asociația Groove ON vrea să-i strângă până la sfârșitul lunii februarie 2016. Proiectul La Origini – Muzeul Viu poate fi susținut prin platforma de crowdfunding Indiegogo, cu sume care variază între 15 și 1.000 de euro. Cei care contribuie primesc în schimb acces la diverse evenimente și ateliere desfășurate la Tecșești, sau oportunitatea de a locui o perioadă în Muzeul Viu, respectiv de a se gospodări, îndeletnici și hrăni ca pe vremuri.
Alte imagini din Tecșești, Alba
Be the first to comment on "Muzeul Viu de la Tecșești, un loc în care trebuie să fii dacă vrei să simți că trăiești"