Neculai Onțanu arestat. „Sunt primar de 16 ani, scoate-mă de aici!”

Share This:

Neculai Onțanu arestat. Incredibilul primar al sectorului 2, Neculai Onțanu, care se apropia de încheierea celui de-al patrulea mandat, a fost arestat preventiv pentru 30 de zile pentru luare de mită. Curtea de Apel București a decis în urmă cu puțin timp încarcerarea sa preventivă la sesizarea Direcției Naționale Anticorupție.

Instanța trebuia să ia o decizie încă de ieri, însă a amânat-o până azi. Onțanu a ieșit aseară din Curtea de Apel, liber, fiindcă ordonanța de reținere expirase. DNA are dovezi care indică faptul că edilul a primit foloase necuvenite (un teren de 1.500 mp în București), în urmă cu 10 ani (!!!), pentru a interveni pentru soluționarea unui dosar de retrocedare a unor suprafețe de teren pe raza sectorului 2, în baza Legii 18/1991.

Curios e că după ce a beneficiat de ajutorul primarului, persoana în cauză l-a turnat la DNA.

Mita, spun procurorii, nu a ajuns direct la primar, ci la două persoane de încredere ale sale, care au cumpărat, chipurile, terenul în cauză la prețuri derizorii. După ce au încheiat contractele de vânzare-cumpărare fictive, la același notar, cei doi noi „proprietari” au revândut suprafața de 1.500 mp cu peste 4 milioane de euro.

Curios este că nici un cent din această sumă nu figurează în declarațiile primarului din 2007 încoace, deci banii, dacă au existat în realitate, au fost ascunși bine.

Neculai Onțanu intră în rândul primarilor bucureșteni suspectați de fapte de corupție, ulterior arestați, bal deschis de Marian Vanghelie (martie 2015) și continuat cu Andrei Chiliman și Sorin Oprescu.

Cristian Popescu-Piedone, fostul edil-șef de la sectorul 4, are și el probleme cu legea, însă în dosarul „Colectiv”. În ianuarie 2016 a fost pus în libertate, după ce anterior fusese arestat preventiv, apoi cercetat sub control judiciar, pentru abuz în serviciu și fals intelectual cu privire la autorizarea clubului Colectiv.

Cum a rezistat Onțanu 16 ani la primărie

Neculai Onțanu (PDSR) a câștigat fotoliul de primar la alegerile din iunie 2000, obținând 72.544 de voturi în turul al doilea, în fața lui Vladimir Popescu (CDR). De atunci și până azi, fostul social democrat, trecut pentru scurt timp la PDL, iar acum președinte interimar al UNPR, și-a spulberat competitorii la toate scrutinurile.

Este cel mai longeviv primar din București după 1990 și mulți s-au întrebat cum a reușit să dăinuie patru mandate. Iată cu ce a ieșit în evidență Neculai Onțanu cât timp a ocupat funcția de edil-șef al sectorului 2!

Sarmale și fasole

Nu era sărbătoare națională, lumească sau religioasă, care să nu fie marcată la sectorul 2 prin paranghelii în stradă, drese cu sarmale și fasole cu ciolan. An de an, în diverse locuri publice din sector, primarul dispunea împărțirea a zeci de mii de porții cu mâncare tradițională și sute de litri de vin ori țuică fiartă.

Mâncarea de fasole gătită în stil cazon ajunsese să întreacă în popularitate micii cu bere ori Vanghelioanele colegului de partid de la sectorul 5. Poporul avea pâine și circ, sub masca sărbătorilor de tot felul și, cu burta plină, mai uita de neajunsuri.

Cum să nu iubești un asemenea primar care, măcar o dată pe an, oferea șansa năpăstuiților de a pune în gură „carne de pe pocie” (cum i se spune fasolei în Ardeal), cu afumătură și țuică?

Ontanu 3

Inițial, mâncarea era gătită la cantinele sociale ale primăriei, pentru ca mai apoi primăria să apeleze la serviciile unor restaurante din sector. Acestea beneficiau, mai mult ca sigur, de facilități din partea primăriei pentru susținerea acestor evenimente care strângeau mii de pofticioși.

În 2014 și în 2015, primăria lui Onțanu n-a mai organizat mese festive, fără a oferi o explicație în acest sens. Decizia de suspendare a pomenilor de Ziua Națională a coincis, însă, cu trimiterea în judecată a instituției în dosarul Ionuț Anghel, băiețelul de 4 ani ucis de maidanezi într-un parc din sector, în septembrie 2013.

În mai 2014, Onțanu și Oprescu sunt declarați de instanță nevinovați de moartea tragică a băiețelului, însă ancheta nu-i ocolește pe responsabili din cadrul ADP sector 2 și ai societății care administra terenul din vecinătatea parcului, unde s-a petrecut tragedia.

Parade ca pe vremea „odiosului”

Cine n-a trăit prea mulți ani în comunism (cum sunt și eu), a avut ocazia să vadă în acești 16 ani parade și defilări ca pe vremea lui Ceaușescu cu ocazia zilelor importante ale acestei națiuni (Zoia Națională, Unirea Principatelor, Războiul de independență, Ziua Europei etc).

Elevii de liceu au fost mobilizați și încolonați în fiecare an pe platoul din fața primăriei din Obor și puși să defileze cu steaguri și pancarte în mâini, dar și cu bentițe tricolore în frunte. Nu vreau să insinuez că era ceva toxic, ba chiar era plăcut să-i privești, dar să-i vezi în fiecare an, trimiși cu învoire de la școală pentru a da bine la televizor… îți crea impresia că trăiești în România anilor ’80.

Însă, pe lângă copii, mai defilau veteranii de război din sector, cadrele militare active și efectivele Poliției Locale, ai Ambulanței sociale și ai corpului de „elită” de „spioni” civili voluntari, Garda Civică Voluntară. Curată nebunie!

Evacuări și demolări de locuințe improvizate

În calitate de primar, a declarat război țiganilor aciuați în imobile abandonate ori celor care și-au ridicat mizerabile cocioabe fără autorizație. Acțiunile, care se pregăteau cu câteva zile înainte, se derulau în forță, la primele ore ale dimineții.

Poliția Locală (sau Comunitară), acest serviciu la discreția primarului român din orice colț al țării, nu ezita când venea vorba de executarea misiunii: luarea prin surprindere a celor în cauză, punerea la curent cu decizia de evacuare/demolare, urcarea în dubă (eventual ciomăgirea celor care se opuneau) și părăsirea obiectivului în cel mai scurt timp posibil.

După care intervenea ADP-ul pentru aducerea terenului la starea inițială și angajații serviciilor sociale pentru rezolvarea situației celor evacuați.

Nunta de Aur

Onțanu a organizat cele mai multe petreceri pentru vârstnicii din Capitală care aniversau 50 de ani de căsnicie. Cuplurile erau recompensate cu diplome, ajutoare bănești și petreceri organizate la câteva restaurante „prietene”. Deși nu le-am contabilizat niciodată, cred că a recompensat mii de cupluri care și-au declarat iubirea cu prilejul „Nunții de Aur”. Mulți primari din București i-au urmat exemplul.

Reabilitarea termică gratuită

Sectorul 2 a fost primul din București în care autoritatea locală a luat de pe capul locatarilor de la bloc povara costurilor reabilitării termice. Instituția a suportat din buget și cheltuielile care ar fi revenit proprietarilor. Această manevră i-a adus multe voturi în alegeri și i-a crescut popularitatea. Azi, sectorul 2 are cele mai multe blocuri reabilitate termic (peste 1.550), după cum spun autoritățile locale.

Numai că locatarii au reclamat deseori că lucrările de termoizolare au fost făcute de mântuială. Fiindcă nu au putut negocia soluția aleasă pentru termoizolare, alegerea materialelor de construcții și a firmelor care să execute lucrările, asociațiile de proprietari au fost nevoite să accepte ceea ce li s-a dat. Păi, cum altfel, dacă e gratis?

Un general de carton

Pe lângă faptele de corupție de care e suspectat, Onțanu mai e contestat pentru felul în care a avansat în ierarhia militară. În 2007 e avansat în gradul de maior în rezervă, după ce anterior fusese fruntaș în rezervă. În 2008 devine general de brigadă în rezervă, la propunerea Ministerului Apărării, pentru ca un an mai târziu, prin ordin al președintelui Traian Băsescu, să fie avansat la gradul de general maior cu două stele în rezervă.

Aceste manevre de culise au stârnit mânia ofițerilor și superiorilor cu ștate vechi în Armata Română, care au condamnat ușurința cu care un cadru militar în rezervă urcă în ierarhie de la un an la altul.

Ontanu 4

Conform Legii 80/1995 a cadrelor militare, „înaintarea în grad a ofițerilor, maiștrilor militari și subofițerilor în activitate și în rezervă se face în ordinea ierarhică a gradelor, în raport cu nevoile și posibilitățile forțelor armate, pe baza competenței profesionale și conduitei morale, consemnate în aprecierile de serviciu. La înaintarea în grad a ofițerilor, se va acorda prioritate celor care prin profesionalism și rezultate deosebite obținute în muncă, prin cultura, personalitate, spirit de organizare și inițiativă au perspective de a îndeplini funcții superioare și au stagiu în grad mai mare” (cf. art. 53).

Articolul 58: „În timp de pace, pentru acordarea gradelor de general de brigadă, general de flotilă aeriană și contraamiral, pe lângă condițiile prevăzute la art. 55 alin. 1, coloneii și comandorii trebuie să promoveze examenul prevăzut în acest scop”.

Articolul 64: „Ofițerii, maiștrii militari și subofițerii în activitate și în rezervă care, în executarea misiunilor sau în alte situații, săvârșesc fapte de eroism și acte exemplare de curaj, pot fi înaintați în gradul următor, în mod excepțional, atât în timp de pace cât și în timp de război, chiar dacă nu îndeplinesc condițiile prevăzute la art. 54-56 și 61”.

În anul 2007, când Neculai Onțanu fusese avansat în gradul de maior în rezervă, au mai fost recompenați doi militari români. Ioan Grosaru, avansat în gradul de sublocotenent, însă post mortem, căci militarul și-a pierdut viața în teatrul de operații din Irak, unde era dislocate împreună cu unitatea sa.

A fost decorat cu Ordinul Național „Steaua României” în grad de Cavaler pentru militari, cu însemn de război. În același an, aprimit aceleași distincții sublocotenetul (pm) Aurel Marcu, decedat în timpul unei misiuni de patrulare în Afganistan.

Credit foto: mapn.ro

Militarii români cu cel mai mare grad post mortem, după 1990, au fost maiorii Tiberius Marcel Petre și Iuliu Vasile Unguraș. Ei au urcat în grad pe bune, deși sunt convins că familiile lor ar fi renunțat oricând la aceste distincții ca să-i aibă și azi alături. Ei chiar s-au remarcat prin acte de eroism.

Credit foto: mapn.ro

Be the first to comment on "Neculai Onțanu arestat. „Sunt primar de 16 ani, scoate-mă de aici!”"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.