Ce bine se înțeleg primarii din București! N-am mai văzut atâta armonie în capitala României de când mă știu. Rețeta e simplă: Gabriela Firea dă tonul, iar ceilalți o urmează precum niște cățeluși. Robert Negoiță nu pare genul cățeluș, dar copiază la greu tipul de administrație practicat de duamna de la primărie.
Sub pretextul că le permite locuitorilor din sector să se implice activ în comunitate, Negoiță a demarat un „proiect de bugetare participativă”, un soi de „spuneți-mi voi ce să fac în Sectorul 3!”. O inițiativă similară a avut anul trecut și Gabriela Firea, când i-a pus pe bucureșteni să vină cu idei de proiecte care vizau creșterea calității vieții lor.
Ideile urmau a fi finanțate cu cel mult 200.000 de euro fiecare, iar proiectele ar trebui să fie implementate începând cu acest an. Să le urmărim, zic!
Pe același model, Robert Negoiță le cere locuitorilor Sectorului 3 să depună proiecte online, pe site-ul primăriei, la secțiunea Buget participativ. Cei care au idei pe care nu le pot ține doar pentru ei au două săptămâni la dispoziție să i le trimită lui Negoiță. Dar, pentru a putea face asta, trebuie să facă dovada că locuiesc, lucrează sau învață în Sectorul 3, și nu doar prin vorbe, ci cu documente.
Puteți depune un singur proiect pentru fiecare categorie în parte, așa că nu-i bombardați pe cei din primărie. În final vor fi selectate doar 11. Ca să vă faceți o idee, proiectele depuse trebuie să poată fi implementate de Primaria Sectorului 3, deci să fie în aria ei de competență, și să vizeze un spațiu din administrarea Consiliului Local al Sectorului 3 (pe asta n-am înțeles-o).
Proiectele vor fi evaluate în perioada 2-5 aprilie 2018 de o comisie de validare, iar o listă provizorie cu proiectele eligibile și cele respinse, va fi publicată pe 10 aprilie 2018.
„De asemenea, se pot depune contestații în perioada 10-12 aprilie, urmând ca în data de 13 aprilie să fie publicată lista finală a proiectelor eligibile. Locuitorii Sectorului 3 vor putea să voteze on-line, din 14 până pe 29 aprilie, pe platforma dedicată bugetului participativ, câte un proiect din cadrul fiecărei categorii/fiecărui domeniu.
Vor fi selectate 11 proiecte câștigatoare, zece proiecte mici, ce se încadrează fiecare în suma de 200.000 de lei cu TVA și un proiect mare, de impact general, fără limită de sumă și cu derulare multianuală, după caz. La final, proiectele câștigătoare vor fi incluse în bugetul Sectorului 3”, se arată într-un comunicat al primăriei.
Ce-ar fi să cumpărați din bani publici, dumnule Negoiță, niște parcări inteligente (smart parking)? E o idee, nu? Și se încadrează în bugetul de 200.000 de lei. Ca să nu mai spuneți apoi că faceți protecție socială cu locurile de parcare din sector.
Altă idee: de 200.000 de lei ce ați spune dacă am trimite toți angajații primăriei la cursuri de adminstrație publică, de management (cei care au funcții), după care fiecare să dea examen pentru postul lui?
Citește și:
Andreea Marin, Mihaela Rădulescu și secretul sănătății
Ideea in sine este ok, dar…evident ca nu cred o iota din ce ne prezinta frumos si elegant pe site.Eu i-am propus d-lui Negoita Robert, sa recuperam ce se mai poate recupera din terenurile atribuite unor falsi mostenitori in sectorul 3.Sunt sute de astfel de cazuri si domnia sa, cunoaste aceste lucruri dar refuza sa vorbeasca public, stie ca e este grav cand vorbesti despre furturile altora…poate avea efect de bumerang.Pe toate aceste terenuri nu voiam decat parcari sau parcuri, locuri verzi.Pentru a intelege mai exact trebuie sa stiti ca prin anul 2000, i-am facut o plangere penala, unei doamne de la Cadastru si Fond Funciar, sector 3.Rezultatul a fost recuperarea a 2400mp de teren chiar pe b-dul Th Pallady, deci, se poate daca se doreste !Atentie, chiar primaria sector 3 prin Serv Juridic, a initiat actiunea in Instanta pentru ca plangerea mea penala, sa nu mai aiba suport.Cred ca mai am si acum decizia de NUP de la Parchet.Problema parcarilor este una extrem de serioasa dar bagatelizata de toti primarii.Liviu Negoita, a mai facut ceva parcari dar in schimb a si retrocedat excesiv de mult.In alta ordine de idei, daca presedintelui tarii, i-au fost anulate niste acte de proprietate dovedite clar in Justitie ca fiind false, noi de ce nu incercam sa facem ceva concret?…cu o mica parte de banii alocati se poate angaja un cabinet de avocatura specializat pe astfel de spete.Costurile vor fi mici in comparatie cu beneficiile, adica vom avea mai multe terenuri la dispozitie pe care vom edifica parcari.Imi asum cele scrise mai sus in totalitate.
pai sa mai cumpere niste platani… preferabil gata uscati sa nu mai astepte urmatorul sezon pentru a cumpara altii, sa mai faca niste garduri… ba si ceva turnicheti pe la scoli si gradinite… de asemenea niste dustere noi, ca sa fie acolo pentru politaii care se rastoarna. treaba cu scolarizarea nu e buna pentru sector.. aia nu invata nimic util pentru contribuabil si nici concurs nu or sa dea… in schimb ar fi util sa cumpere el cartea (in format letric) „Cum se administreaza orasul” de Bloomberg , primarul New York-ului… poate il ajuta. poate ii da si niste idei pentru un alt doctorat…
Dacă Primarul Sectorului 3 a primit sau nu idei din partea cetățenilor, în urma experimentului, din 2018, ale căror rezultate le putem, regăsi pe site-ul administrației, conform unui răspuns primit în baza unei solicitări conform Legii 544/2001, a venit și rândul Bugetării participative, din anul 2021.
Vor mai trimite cetățenii în 2021 ideile Administrației publice locale a Sectorului 3 ?
De menționat este faptul că spre deosebire de anul 2018, proiectul de Bugetare participativă a fost inițiat de consilierii locali și adoptat în Ședința de Consiliu Local în anul 2021.