Noaptea Muzeelor 2019. Șapte lucruri demne de văzut la ediția din acest an

Credit foto: Ryan Stefan/UNSPLASH

Share This:

Pentru al 15-lea an la rând, muzeele din Europa își deschid larg porțile pentru vizite gratuite în cadrul evenimentului de talie europeană inițiat de Ministerul Culturii și Comunicării din Franța. Noaptea Muzeelor 2019 promite să aducă și publicului din România o infuzie binemeritată de cultură la superlativ. Totul GRATUIT. Iată ce vă recomand să vedeți anul acesta!

Instituții culturale din 36 de județe vor găzdui evenimente cu prilejul Nopții Muzeelor. Pe 18 mai 2019 vă puteți aștepta la expoziții, vizite nocturne la muzeu, experimente artistice, proiecții, dans, piese de teatru și concerte.

În Capitală, peste 60 de muzee vor fi deschise sâmbătă pentru cei care vor să-și petreacă timpul într-un mod cât se poate de plăcut. Iată șapte ponturi!

Cel mai mic muzeu din România

Sub titulatura Muzeul mobil itinerant, Corul Național de Cameră „Madrigal” – Marin Constantin propune pentru Noaptea Muzeelor 2019 o vizită la muzeu mai puțin obișnuită. Cel mai mic muzeu din România conține un singur exponat – un costum renascentist de damă Madrigal, care este blazonul identității Corului Madrigal.

Costumul, așezat într-un cub transparent de 2 metri/2 metri, va fi plimbat prin București, pe bicicletă. Exponatul va fi expus în șase locuri publice din Capitală – Muzeul Țăranului Român (ora 18.00), Muzel Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa” (ora 18.40), Muzeul „George Enescu” (ora 19.30), Muzeul Colecțiilor de Artă (ora 20.00), platoul Bibliotecii Centrale Universitare (ora 20.40) și Palatul Șuțu (ora 21.30).

Pe durata șederii sale în cele șase locuri, două coruri de copii și tineri (Cantus Mundi) vor susține recitaluri live.

Muzeul Recordurilor Românești

Pentru prima dată la Noaptea Muzeelor, Muzeul Recordurilor Românești își deschide porțile pentru vizitare. Creat la inițiativa unui arhitect român pasionat de obiecte de colecție, muzeul din strada Parfumului 25-27 deține trei recorduri modiale omologate Guiness: cea mai mare colecție de fiare de călcat din lume (peste 35.000 de exponate), cea mai mare colecție de tirbușoane din lume (30.000 de exponate) și cea mai mare colecție de suporturi pentru fiare de călcat (15.000 de exponate).

Muzeul se poate vizita în schimbul unei taxe de 10 lei, între orele 18.00 și 23.00.

Ateliere pentru copii la Opera Comică

Pentru a patra oară consecutiv, Opera Comică pentru Copii organizează ateliere pentru copii, între orele 19.00-24.00. La fiecare sfert de oră se vor organiza tururi ghidate prin clădirea Operei Comice, iar pe traseu pot fi admirate acvariile cu pești exotici, o expoziție educațională și multe personaje din spectacolele Operei.

Mașini de epocă la Țiriac Collection

Cele 174 de automobile de lux și de epocă ale vestitului om de afaceri Ion Țiriac pot fi vizitate de Noaptea Muzeelor 2019. Între orele 17.00-24.00 accesul este gratuit. Pentru cei care nu au văzut până acum automobile din secolul XIX, e o ocazie cum nu se poate mai potrivită.

Vizitatorii vor putea vedea peste 30 de mărci auto și moto renumite, precum Jaguar, Mercedes-Benz, Rolls Royce, Cadillac, Ferrari, Aston Martin, Maserati, Ford, Chevrolet, Harley Davidson și Indian Scout. Galeria Țiriac Collection pune la dispoziție publicului informații despre istoria mărcilor și a modelelor auto expuse.

Țiriac Collection

Galeria este singura colecție privată din lume care deține cele șapte modele ale seriei Rolls Royce Phantom, inclusiv o unitate din seria a IV-a, cea mai exclusivistă generație Rolls Royce construită vreodată. Doar 18 astfel de vehicule au fost produse între anii 1950 și 1956 și au fost destinate, inițial, familiilor regale și sefilor de stat.

Noaptea privighetorilor, la Cluj-Napoca

Parcul Etnografic Național „Romulus Vuia” din Cluj-Napoca găzduiește evenimentul Noaptea privighetorilor. Vor fi tururi ghidate între orele 16.00-19.00, urmate de un concert de muzică clasică, între orele 19.00-20.00. Evenimentul e organizat în parteneriat cu Universitatea Babeș-Bolyai (UBB), Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei (MNIT) din Cluj-Napoca, și Societatea ornitologică română (SOR).

O noapte la penitenciarul Pitești

Mai concret e vorba de o noapte la Memorialul Închisoarea Pitești, un memorial privat aflat în interiorul fostului penitenciar, activ în perioada 1941-1977.

Memorialul se poate vizita prin tur ghidat și găzduiește o expoziție ce explorează istoria regimului comunist din România. Accentul e pus pe Fenomenul sau Experimentul Pitești – o formă de tortură fizică și psihologică sistematică aplicată studenților anticomuniști – între anii1949-1951.  

Memorialul Închisoarea Pitești

Asta nu înseamnă că vizitatorii vor fi și ei torturați, ci vor afla tot ce vor să știe despre Experimentul Pitești din mărturiile deținuților care au trecut prin „reeducare”. Aceste mărturii relevă trăirile lor, raportarea la cei din jur și zbuciumul interior din momentele culminante ale acțiunii violente.

Muzeul Nokia Timișoara

Pentru al doilea an la rând, Muzeul Nokia participă la evenimentul Noaptea Muzeelor, unde puteți descoperi evoluția sistemelor de telecomunicații. De la primul telefon fix, la primele telefoane mobile și până la oportunitățile oferite de tehnologia 5G.

În premieră pentru Romania, în cadrul unei expoziții inedite, veți putea vedea primul telefon al lui Alexander Graham Bell, o colecție impresionantă de telefoane fixe și mobile și primul tranzistor din istorie. Pentru această ultimă descoperire din domeniul electronicii John Bardeen, William Shockley și Walter Brattain au fost distinși cu premiul Nobel.

Nu vor lipsi echipamentele de telecomunicații, demo 5G, roboții, ochelarii inteligenți pentru realitate virtuală, aparatele foto și video, tehnica de calcul, telescoapele astronomice și alte surprize.

Toate evenimentele organizate de Noaptea Muzeelor 2019 sunt disponibile, pe județe, AICI.

Credit foto: Ryan Stefan/UNSPLASH

Be the first to comment on "Noaptea Muzeelor 2019. Șapte lucruri demne de văzut la ediția din acest an"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.