Noi medicamente compensate, disponibile asiguraților pe bază de rețetă

Credit foto: Shutterstock

Share This:

Guvernul a aprobat prin hotărâre completarea listei medicamentelor de care beneficiază asiguraţii, cu sau fără contribuţie personală, pe bază de rețetă, în sistemul de asigurări sociale de sănătate şi în cadrul programelor naţionale de sănătate. E vorba de 16 noi denumiri comune internaţionale (DCI), medicamente compensate, din care cinci sunt cu finanţare din Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate (FNUASS).

 1. DCI Combinaţii (Fluticasonum+Formoterolum) (concentrație 50µg/5 µg și 125µg/5 µg) – în sublista B, pentru pacienţii cu astm bronşic.
 2. DCI Baricitinib – în sublista C secțiunea C1 cod de boală G31B, pentru poliartrita reumatoidă.
 3. DCI Blinatumomabum – în sublista C secțiunea C2, pentru tratamentul pacienţilor adulţi cu leucemie limfoblastică acută cu precursor de celulă B, refractară sau recidivată, cu cromozom Philadelphia negativ, în cadrul Programului Naţional de Oncologie.
 4. DCI Daratumumabum – în sublista C secțiunea C2, pentru tratamentul pacienților adulți cu mielom multiplu recidivant și refractar, în cadrul Programului Naţional de Oncologie.
 5. DCI Tacrolimus, unguent – în sublista C secțiunea C3, pentru tratamentul dermatitelor atopice la pacienţii cu vârsta peste 2 ani, figurează și el pe lista de medicamente compensate.

Panobinostatum, un alt medicament pentru care s-a încheiat contract cost-volum pe aria terapeutică oncologie, a fost inclus condiţionat, în sublista C secţiunea C2, cu indicaţia terapeutică: „în asociere cu bortezomib şi dexametazona, pentru tratamentul pacienţilor adulţi cu mielom multiplu recidivant şi/sau refractar cărora li s-au administrat cel puţin două scheme anterioare de tratament incluzând bortezomib şi o substanţă imunomodulatoare”.
Alte zece denumiri comune internaționale, cu finanţare din bugetul Ministerului Sănătăţii, au fost introduse necondiţionat în sublista C secțiunea C2, pentru utilizarea în cadrul Programului Naţional de Boli Transmisibile (Subprogramul de tratament şi monitorizare a persoanelor cu infecţie HIV/SIDA şi tratamentul postexpunere; Subprogramul de tratament al Tuberculozei):

 1. DCI Combinaţii (Emtricitabinum+Tenofovirum);
 2. DCI Combinaţii (Amoxicillinum+Acidum Clavulanicum);
 3. DCI Combinaţii (Imipenemum+Cilastatinum);
 4. DCI Levofloxacinum;
 5. DCI Linezolidum;
 6. DCI Rifamycin;
 7. DCI Etionamidum;
 8. DCI Combinaţii (Rifampicinum+Pyrazinamidum+Izoniazidum);
 9. DCI Combinaţii (Rifampicinum+Pyrazinamidum+Izoniazidum+Ethambutolum);
 10. DCI Clofaziminum.

„Totodată, în listă s-au efectuat şi câteva schimbări referitoare la alte medicamente. Astfel, DCI Certilozumab Pegol, care era inclus condiţionat deja în sublista C secțiunea C1 cod boală G 31d Spondilita ankilozantă, devine medicament inclus necondiţionat. Acest medicament va fi accesibil de acum încolo asiguraţilor fără să mai fie necesară încheierea unui contract cost-volum de CNAS cu deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă, iar contractul încheiat la 21 ianuarie 2016 încetează”, spun reprezentanții CNAS într-un comunicat.

Totodată, pentru DCI Valacyclovirum, din sublista B, se introduce mențiunea că regulile de prescriere sunt stabilite prin Contractul-cadru. Pentru DCI Carfilzomibum, din sublista C, secțiunea C2 Programul Naţional de Oncologie,  a fost modificat codul ATC în concordanţă cu cel alocat de Organizația Mondială a Sănătății și Agenția Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale.

Oficialii CNAS spun că adăugarea acestor medicamente compensate va spori accesul pacienţilor la tratamente, unele din ele inovatoare, cu impact benefic asupra stării lor de sănătate.
Be the first to comment on "Noi medicamente compensate, disponibile asiguraților pe bază de rețetă"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.