Noi soluții de reabilitare termică. Leaf, panourile termoizolante ale viitorului?

Share This:

După 12 ani de reabilitare termică heirupistă, Sectoarele 1 și 2 sunt foarte aproape de anveloparea tuturor blocurilor din zona lor adminsitrativă. Foarte tare. Autoritățile locale din aceste sectoare sunt și primele care au preluat integral costurile de realizare ale acestor lucrări, care, după părerea mea, n-au fost executate la cele mai înalte standarde.

Sunt curios cum arată azi primele blocuri termoizolate în Capitală, ca să vedem dacă soluția de izolare termică disponibilă la nivelul anilor 2007-2o08 este viabilă azi. Sunt conștient că nevoia pe care o ai la un moment dat nu poate aștepta dezvoltarea tehnologică, însă avântul pe care l-a cunoscut programul local de reabilitare termică mă sperie.

Mă gândesc că primăriile s-au grăbit puțin să ne căptușească blocurile cu polistiren de 10, care nu-i nici cea mai fiabilă soluție din punct de vedere termic, nici cel mai eco friendly material.

Recent am aflat de existența unui nou tip de panou termoizolant, dezvoltat de o companie italiană care activează și în România. Tehnologia dezvoltată de Isopan, botezată Leaf, pune mult sub semnul întrebării cam tot ce știam până acum despre clasicul polistiren, care e pe toate blocurile noastre. 

Citește și: Sectorul 1 e aproape de demararea programului de reabilitare termică a caselor

Tehnologia Leaf va fi disponibilă pieței românești începând din acest an, respectiv către finalul anului. În concluzie, sectorul construcțiilor o poate lua în considerare de anul viitor, după o perioadă de acomodare cu produsele disponibile.

Panou sandwich pentru acoperișuri tip tereasă, cu izolație termică din Pur/Pir sau vată minerală, realizat cu dublu înveliș matalic

„Tehnologia Leaf, față de tehnologia tradițională realizată cu miez izolator de poliuretan saul PIR, aduce trei mari beneficii. În primul rând, siguranță la incendiu, datorită introducerii în componența spumei unei componente ignifuge, care reduce emisia de fum. În al doilea rând este vorba de îmbunătățirea coeficientului termic, o mai bună izolație față de miezul izolator tradițional. În al treilea rând este un produs eco friendly, care emană mai puțin dioxid de carbon în mediul înconjurător”, spune Alexandru Ciucă, technical manager Isopan Est.

Sună frumos, dar cât de fiabilă e această soluție pentru clădirile deja construite sau pentru blocurile noastre gri? Păi nu prea e, nu pentru că n-ar face treabă, ci pentru că e cam scumpă. Cât de scumpă, nimeni nu vrea să spună clar, decât dacă soliciți o ofertă personalizată. Și nu văd cum o primărie, care merge mereu pe costuri minime, își va asuma o schimbare de paradigmă de dragul protecției mediului înconjurător.

E o tehnologie un pic mai scumpă decât cea tradițională, însă totul trebuie gândit ca o investiție pentru viitor, o investiție care oricum se va amortiza. Probabil că, în viitor, dacă arhitecții și proiectanții din România sunt receptivi la tot ceea ce înseamnă tehnologie nouă și sustenabilă, poate fi o opțiune în momentul în care piața va înțelege beneficiile produsului”, mai spune Alexandru Ciucă.

Panou sandwich cu izolare termică din vată minerală, cu rezistență și protecție în caz de incendiu

La cum văd eu treaba, acestă nouă soluție de izolare termică va fi preferată de sectorul construcțiilor industriale. În ceea ce privește sectorul rezidențial, această tehnologie va crește considerabil costul de producție al unei clădiri de locuit. Însă, ca în orice domeniu, dacă vrei să scoți bani din case bune mai întâi trebuie să bagi bani frumoși.

Noua tehnologie Leaf vine să răspundă unei nevoi din ce în ce mai mari a cetățenilor și companiilor de a reduce impactul asupra mediului în toate activitățile lor. Panourile Leaf vin să sublinieze faptul că viitorul în construcții este aici, la îndemâna tuturor. Prin aceasta, ne dorim să creștem și să ne consolidăm poziția de lider, răspunzând cerințelor tuturor partenerilor noștri”, spune Toni Pera, CEO Isopan Est.

Credit foto: Chris Barbalis/UNSPLASH

Be the first to comment on "Noi soluții de reabilitare termică. Leaf, panourile termoizolante ale viitorului?"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.