Noua boală cauzată de consumul de țigări electronice. Cum o recunoști

Credit foto: CDC/UNSPLASH

Share This:

O afecțiune complet nouă, asimilată consumului de țigări electronice, a fost descoperită de specialiști în luna august a anului trecut. Botezată EVALI, boala de plămâni este direct legată de consumul de produse pe bază de lichide de vapat sau de tip e-cigarette.

EVALI a fost descoperită în vara anului trecut de Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor din SUA, după ce numărul celor care au acuzat infecții la nivelul plămânilor a crescut alarmant.

Prof. dr. Florin Mihălțan, șeful secției de Pneumologie III din cadrul Insititutului „Marius Nasta” din Capitală, spune că produsele de fumat de tip e-cigarette (țigări electronice) nu sunt mai sănătoase decât alte produse din tutun. Medicul susține că tinerii au căzut în capcana reclamelor mincinoase ale producătorilor de țigări electronice.

EVALI – o nouă afecţiune indusă de ţigara electronică, o nouă consecinţă a fumatului. Nu există tip de produs sănătos, există doar promovare intensă cu nişte victime recrutate din rândul adolescenţilor. Dinamica este îngrijorătoare. Ce este în aceste ţigări electronice? (…) Se pedalează foarte mult pe agenţi aromatizanţi, dar există o multitudine de alţi compuşi care sunt inhalaţi de aceşti vapers şi care sunt dăunători”, a spus dr. Mihălțan, în cadrul unui eveniment organizat de Sănătatea Press Group și Institutul „Marius Nasta”.

Credit foto: Asociația Pacienților/YouTube

Mai mult, unul dintre compușii prezenți în produsele de vapat – propilen glicol – poate provoca crize de astm. „Exacerbează crizele de sufocare la un bolnav cu BPOC (boala pulmonară obstructivă cronică) cu astm. (…) Aromele sunt, în plus, dăunătoare în acest produs. Ele sunt, la rândul lor, cu posibile relaţii cu leziuni pulmonare”, a explicat dr. Florin Mihălţan.

Citește și: 10 celebrități care s-au lăsat de fumat. Ce le-a motivat să renunțe

Medicul a dezvăluit că 4 sunt simptomele acestei noi boli, care pot fi recunoscute de oricine: tahicardie (accelerarea bătăilor inimii), febră, tahipnee (accelerarea ritmului de respirație) și hipoxemie (scăderea presiunii și a cantității de oxigen din sângele arterial).

Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor și agenția The Food and Drug Administration au recomandat stoparea imediată a consumului de țigări electronice. Conform specialiștilor, acestea conțin tetrahidrocanabinol (THC), un derivat chimic provenit din cannabis.

THC a fost descoperit în mai toate mostrele prelevate de la cei care s-au îmbolnăvit de EVALI. Din cauza riscurilor asociate, medicii nu recomandă consumul de astfel de produse în cazul minorilor și femeilor însărcinate.

Te-ar putea interesa și:

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.