La vremuri noi, planuri noi. Actuala putere mai încearcă o dată, a treia oară, să ne convingă că lucrează în interesul nostru. Coaliția PSD-ALDE s-a trezit din letargie, a tras pe nas și a scos noul program de guvernare, care, între noi fie vorba, e mai aiurit decât cele două de până acum. PSD promite că românii vor plăti doar zece taxe, în timp ce firmele vor avea de suportat doar 40 de biruri. Iată cum arată lista de promisiuni pe care guvernul Dăncilă va trebui să le îndeplinească, în eventualitatea în care va fi votat de Parlament!
Doar zece taxe. Birocrația e pe cale de dispariție în România, la fel și suprataxarea populației. Cel puțin așa reiese din documentul făcut public vineri, 26 ianuarie 2018, de actuala putere. Noul program de guvernare marca PSD promite că românii, persoane fizice, vor avea de achitat doar zece taxe într-un an. Totodată, firmele nu vor avea de suportat decât 40 de biruri. Măsura, aplicabilă din ianuarie 2019.
„Pentru populaţie vor exista cel mult zece taxe, generale, dintre care CASS, CAS, impozitul pe venit, impozitul pe teren, impozitul pe bunuri imobile, impozitul pe maşină etc. Toate celelalte taxe, tarife şi comisioane vor fi eliminate sau comasate. Pentru agenţii economici numărul taxelor fiscale şi nefiscale (cu aplicare generală), va fi de maxim 40”, se arată în document.
Taxele, plătite online. Din condei, guvernanții vor da o lege prin care toate taxele și impozitele națiunii să poată fi plătite online. Totodată, numărul de formulare solicitate de ANAF va fi redus, astfel încât românii care înregistrează venituri din activități independente să depună un singur formular pe an, iar IMM-urile cel mult cinci. Asta e tot în noul program de guvernare. Tulai, Doamne! Îi credeți?
TVA va scădea. Taxa pe Valoare Adăugată va scădea la 18% (în prezent e 19%), tot de la 1 ianuarie 2019. Începând cu aceeași dată, PSD și ALDE (cred că și ei au avut un cuvânt de spus, nu?) promit că TVA aplicabilă la vânzarea de locuințe cu o suprafață mai mică de 120 mp se va reduce la 5%. Vom avea cea mai mică valoare pentru TVA din UE, după Luxemburg.
Canci impozit pentru medici. Salariile medicilor nu vor mai fi impozitate de anul viitor. Mă întreb de unde vor lua bani pentru a acoperi această facilitate. Poate de la mine, de la tine, de la oricine nu e medic.
Salariul minim net se umflă ca un cozonac. Va crește anual cu 100 lei, astfel încât în 2020 să fie mai mare decât echivalentul a 300 de euro. Totodată se va introduce salariul minim pentru românii cu studii superioare. Acesta se va majora, anual, cu 150 lei, net. Nu te mint, scrie în noul program de guvernare.
Indemnizațiile sociale cresc. Se putea altfel? Nu, sigur nu. Așa că, de la 1 iulie 2018, vor crește indemnizațiile sociale minime până la valoarea de 640 de lei, pentru românii care au lucrat în agricultură înainte de 1989. Sunt acele „pensii pentru agricultori”. Trebuie să le știi! Poate și bunicii tăi iau așa ceva sau au beneficiat de acest drept.
Bani mai mulți pentru cazări. Nu pentru guvernanți, ci pentru bătrânii cazați în cămine sau pensiuni private. Statul va acorda până la 1.400 de lei pe lună pentru fiecare persoană cazată în astfel de cămine.
Punctul de pensie devine o ditamai pata. Da, punctul de pensie va crește progresiv, în următorii trei ani: în 2018 va fi 1.100 de lei, în 2019 va fi 1.265 de lei, iar în 2020 va ajunge la 1.775 de lei. Cum să nu-i voteze bătrânii noștri? Bă, cum dracu să mai crezi așa ceva? Iar.
Impozit zero pentru pământul lucrat. Cu asta sunt de acord. Tot de anul viitor, guvernanții promit dublarea impozitului pentru pământul nelucrat doi ani la rând. Și cu asta sunt de acord.
Impozitul pe dividende va fi eliminat. Dar nu ni se spune când se va implementa această măsură. Noul program de guvernare e lucrul dracului, vă spun.
Vine impozitul pe venitul global? Deocamdată e doar o posibilitate, nu se știe încă, dar în noul program se spune că se analizează (cred că foarte serios) introducerea impozitului pe venitul global pentru persoanele fizice (impozitul pe gospodărie). Asta înseamnă că statul va calcula venitul fiecărei gospodării din România (net și brut), obținut de fiecare membru al familiei în parte într-un an, și va aplica o cotă de impozit. Va fi însă un plafon, un prag pe care nu trebuie să-l atingi (se zvonea de 60.000 de lei pe an pentru o familie de patru persoane) dacă vrei să scapi de impozitare.
Cam astea sunt cele mai importante măsuri/promisiuni din noul program de guvernare. Nu uita că luni, în plenul celor două Camere ale Parlamentului, se va supune la vot componența noului Cabinet Dăncilă. Domnul fie cu noi, că doamna e cu ei!
Be the first to comment on "Noul program de guvernare al PSD: românii vor plăti doar zece taxe"