Nu ai senzor de gaz? În ce condiții poți fi lăsat fără gaze

Share This:

Cu povara facturilor la încălzire pe umeri, românii au parte de încă o lovitură în prag de iarnă. În special locatarii de la bloc (unii dintre ei au semnalat problema pe acest site) au fost lăsați fără gaze de firme specializate până la instalarea unor echipamente de depistare a scurgerilor de gaz. Celebrul senzor de gaz a ajuns coșmarul locatarilor de la bloc, iar în ultimele luni s-a iscat o adevărată isterie pe acest subiect. Oamenii nu au înțeles nici acum în ce condiții sunt obligatorii aceste aparate. Nu e vina lor, nimeni nu le-a explicat temeinic care-i treaba cu detectoarele de gaze. Unii reclamă că firmele de instalații săvârșesc un abuz când apelează la șantajul „îți dau drumul la gaze doar dacă îți pui detector”. În unele situații oamenii au dreptate, în altele nu.

Articolul de față are menirea de a lămuri o dată în plus în ce condiții ești obligat să-ți pui senzor de gaz în casă și cum reacționezi dacă simți că cineva vrea să ți-l bage pe gât în mod ilegal.

Montarea detectoarelor este obligatorie din anul 2008 doar în anumite condiţii, clar specificare de lege. Ele se pun în încăperile în care funcționează aparate alimentate cu gaze naturale (aragaz, centrală de apartament), prevăzute cu geamuri cu o grosime mai mare de 4 mm sau de construcţie specială (securizat, tip Thermopan). În încăperile care au geamuri clasice, cu tâmplărie veche, aceste detectoare nu sunt obligatorii.

În al doilea rând, ești obligat să-ți pui senzor de gaz în situația în care o firmă specializată, agreată de ANRE, stabilește, în urma unei verificări sau revizii tehnice a instalației de gaze, că aceasta nu funcționează în condiții de siguranță. În acel moment trebuie să faci toate demersurile necesare pentru îndeplinirea acestor condiţii, inclusiv prin montarea detectoarelor automate de gaze. Firmele specializate în revizii care refuză să efectueze inspecția tehnică a instalațiilor dacă nu ai senzor de gaz săvârșesc un abuz. Necesitatea instalării unui astfel de echipament va fi stabilită abia după verificare/revizie.




Dacă te confrunți cu astfel de situații trebuie să depui o plângere la ANRE, în care menționzi că o firmă autorizată îți cere să cumperi senzori de gaz înainte de efectuarea reviziei tehnice. Petiția poate fi depusă la sediul ANRE sau transmisă prin fax, la nr. 021/312.43.65; sau prin poștă, pe adresa: Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei, str. Constantin Nacu nr. 3, Sector 2, București, cod postal 020995. Plângerea poate fi depusă și online, prin intermediul rubricii Petiții de la pagina de internet anre.ro/ro/contact/depunerea-unei-petitii.

Bun, dar de ce îmi închide gazul operatorul de distribuție? Și de ce mă ține fără până îmi pun detectoare?

Mulți locatari de la bloc s-au plâns, inclusiv pe acest site, că distribuitorii au restricționat accesul la gaze naturale în tot imobilul. Reluarea furnizării a fost condiționată de montarea senzorilor de gaze. Ei bine, această practică este normală și are menirea de a te pune la adăpost de posibile catastrofe.

În cazul în care sunt depistate scăpări de gaze naturale la instalaţiile de utilizare ale consumatorilor, echipa operatorului de distribuţie are obligaţia legală de a sista alimentarea cu gaze naturale. Fie punctual, de exemplu la o centrală sau pentru un apartament, fie pentru întregul imobil, în funcţie de situaţia din teren, pentru eliminarea pericolului. În conformitate cu legislaţia în vigoare, instalaţia de utilizarea de gaze naturale este proprietatea consumatorilor/asociaţiei de proprietari şi aceştia sunt responsabili de utilizarea acesteia în condiţii de siguranţă şi de efectuarea lucrărilor de întreţinere şi reparaţii, prin intermediul unor firme specializate şi autorizate în acest domeniu. După remedierea problemelor, firma autorizată, aleasă de consumator sau asociaţia de locatari/proprietari, trebuie să transmită operatorului de distribuţie documente care să certifice că instalaţia a fost remediată şi este sigură pentru consumatori în vederea reluării alimentării cu gaze naturale”, ne spune Iulian Bortoș, responsabil Comunicare în cadrul E.ON România.




Însă nu doar operatorul de distribuție poate sista alimentarea cu gaze naturale. Acest lucru îl pot face și firmele solicitate să efectueze verificări sau revizii ale rețelelor.

„Verificările şi reviziile periodice ale instalaţiilor de utilizare a gazelor naturale sunt unele dintre puţinele modalităţi de a ne asigura că nu ne pândeşte dezastrul şi că suntem în siguranţă acasă. Operatorul autorizat ANRE are dreptul să întrerupă total/parţial vehicularea gazelor naturale prin instalaţia de utilizare de la robinetul de incendiu, robinetul de contor, robinetul de secţionare sau robinetul de închidere, după caz, în situaţia în care nu sunt îndeplinite condiţiile tehnice de funcţionare în siguranţă a instalaţiei de utilizare”.

De ce să-ți pui senzor de gaz în casă

Credit foto: Dorin Constanda

Credit foto: Dorin Constanda

Detectorul de gaz e, poate, cel mai bun mod de a depista scurgerile de gaze naturale într-o încăpere. În camerele care nu au geamuri nu se pun detectoare, însă nici aparate consumatoare de gaze. Detectoarele sunt însoţite de o electrovalvă (sau electroventil), care se montează pe conducta de alimentare cu gaze. „În cazul unei scurgeri de gaz, detectorul transmite un impuls electronic către electrovalvă, care întrerupe alimentarea”, ne spun reprezentanţii ANRE. Conform firmelor de profil, detectorul se amplasează la 30 cm de tavan (în jos) sau la circa 150 cm distanţă (în sus şi stânga – dreapta) de aparatul alimentat cu gaz.

În cazul aparatelor care funcționează cu GPL, există detectoare diferite care depistează scurgerile de gaz petrolier lichefiat. Aceste echipamente nu se montează în partea de sus a pereților, aproape de tavan, ci la baza pereților. Explicația e că gazul petrolier lichefiat este mai greu decât aerul (și decât gazul metan) și se „depune” la baza unei încăperi.

De ce să-ți pui senzor de gaz din proprie inițiativă? Exploziile provocate de scurgerile de gaze sunt principala cauză a izbucnirii incendiilor într-o locuință pe timp de iarnă. Conform Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU), în România se petrec anual circa 6.000 de incendii casnice, soldate cu aproximativ 180 de morți. În primele șase luni ale acestui an, au fost raporate déjà 113 decese. Specialiștii IGSU afirmă că incendiile pornesc, cel mai adesea, la nivelul acoperișului unui imobil, apoi la nivelul bucătăriilor.




Alte cauze ale producerii incendiilor în locuințe sunt: improvizații ale instalațiilor electrice și de încălzire, folosirea unor aparate electrocasnice defecte sau nesupravegherea acestora.

Firmele de profil cer între 250 și 400 de lei pentru un senzor de gaz. În cazul locatarilor de la bloc, asociația poate negocia un preț mai mic, datorită numărului mare de echipamente necesare. În plus, proprietarii au posibilitatea să achite contravaloarea acestora în rate lunare, odată cu utilitățile.

Citește și:

De ce e obligatoriu să ne punem detectoare de gaze în casă

4 Comments on "Nu ai senzor de gaz? În ce condiții poți fi lăsat fără gaze"

  1. Este un abuz maxim din partea capusarilor din domeniu. Cum oare am supravietuit pana acum fara aceste aberatii care incalca orice bun simt? Toate „ordinele” lor se concentreza pe bagarea pana la cot a bratului capusar in buzunarul abonatilor. Sa va fie rusine! Orice nenorocita de capusa pe care o chemi la verificare – asa ca nu ii mai chemati si refuzati incheierea de contracte! – poate „constata” ca „nu considera” ca instalatia este sigura si, daca nu accepti compromisul sumelor aberante achitate – care sunt obligatorii din 2 in 2 ani – iti va opri gazul. Abuzuri fara limita chipurile pentru siguranta noastra! Bbbbbaaaaahhhhh!!

  2. ABUZIV! si fara legi clare in spate. Ce se intampla daca un locatar nu este in tara de zeci de ani si nu poate fi gasit? Ce se intampla daca nu vrea ca e el rau/prost/nebun? Ce se intampla daca de ciuda tot scoate aparatul din priza sa declanseze sitemul sau da cu gaz pe langa? Ce se intampla daca se ia curentul iarna? – stam si fara curent si fara gaz? si mai sunt multe ??? pt. care nu e nici o aplicare concreta,clara si mai ales RAPIDA! ……..

    • Dincolo de orice lege, abuzivă sau proastă, ar trebui să stea dorința și necesitatea fiecăruia de a se proteja de un pericol extrem de ridicat. Recomand instalarea detectoarelor de gaze pentru siguranța fiecăruia. La bloc, pericolul de explozii cauzate de scurgerile de gaze este foarte mare. Eu așa văd lucrurile. Mi-am pus detector de gaze fără să mă oblige cineva. Multă sănătate vă doresc.

  3. Blocul in care locuiesc este in situatia de a nu avea detectoare in apartamentele cu bransament la comun, cei care avem centrale avem detectoare de gaz. Tehnic se poate opri pe fiecare bransament separat, totusi s-a oprit gazul pe toata scara, este un abuz?

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.