Nu mai avem cinematografe, bă! Despre niște Monștri, la cinema

Share This:

Mă tot chinui să-mi amintec când am văzut un film bun la cinema și mă opresc mereu la Discursul regelui. Ecran digital, într-un cinema cu IMAX și săli speciale pentru VIP, nu oameni ca mine. Mai era unul mexican, filmul, naiba mai știe cum îi zicea, văzut într-un cinematograf ponosit de pe Calea Moșilor, cu nume ciudat de nepotrivit pentru zona aia – Cinema Europa.

Film pe peliculă, nici vorbă e digital, și îmi amintesc ca azi că a rulat cu un sigur om, eu. Cinematograful mai există, dar nu știu cine mai dă pe acolo.

Cât privește ultimul film românesc văzut la cinema care mi-a căzut la suflet… mi-ar trebui un medic sau un vraci specializat în hipnoză să-mi amintesc. Și chiar când eram pe punctul să renunț la gând, văd asta:

„Aici ați fi putut vedea Monștri. din 27 septembrie”, este titlul sub care Transilvania Film și-a lansat campania prin care semnalează o realitate greu de tăgăduit: dispariția cinematografele românești.

Două bannere, care anunță iminenta intrare în cinematografele de la noi a peliculei Monștri., în regia lui Marius Olteanu, au fost amplasate pe două cinematografe emblematice din București. De fapt, două foste cinematografe, Corso și Studio, acum închise.

Acesta a fost, practic, destinul a zeci de săli de cinema din România după 1990, lăsate de izbeliște de autoritățile locale sau de România Film (RADEF).

Dacă, în 1990, infrastructura cinematografică de artă din țară includea aproximativ 450 de cinematografe, doar 90 de unități mai funcționează astăzi, cele mai multe dintre sălile de proiecție fiind amplasate în centrele comerciale și aparținând sectorului privat”, spun reprezentanții Transilvania Film, îngrijorați de numărul tot mai mic de săli de cinema în care filmele românești ar fi putut intra cu ușurință.

Cum au „murit” Corso și Studio

Este curios fiindcă Studio și Corso nu s-ar fi închis dacă în România nu ar fi apărut, în 2015, legea care interzice orice activitate economică sau culturală în clădirile cu risc seismic. Deși nu putem nega importanța acestei legi, este incredibil cum poate muri o activitate din cauza unei act normativ care rezolvă probleme creând altele. Administratorul celor două săli de cinema, Uniunea Cineaștilor din România (UCIN) nu a avut bani pentru relocarea lor.

Mai mult, cinematograful Studio trecuse printr-o serie de lucrări de modernizare în cursul anului 2014 (cu nici un an înainte de intrarea în vigoare a legii). Cinema Studio se dotase cu sistem digital, cu 3D, Master Image cu tehnologia Wave 3D, sonorizaer dolby 5.1, aparate de aer condițonat. Toate aceste investiții, însă, într-o clădire cu risc seismic.

Cinema Studio în decembrie 2014. Credit foto: ucin.ro

Astfel, cinematograful, situat pe Bd. Magheru, s-a mutat la sfârșitul anului 2015 pe Bd. Regina Elisabeta, în incinta cinematografului Corso. La scurt timp s-a închis și acesta.

Cinema Corso datează din anii ’30. În perioada comunistă a fost redenumit Victoria. Cu o capacitate de 273 de locuri, cinematograful a fost digitalizat în 2011, dar azi porțile lui sunt închise.

Cinema Studio a funcționat pe Bd. Gheorghe Magheru într-o clădire ridicată în anul 1940 după planurile arhitectului Jean Monda. Aici puteai vedea proiecții ale vestitei Cinemateca, înființată în 1964. În ultimii ani, cinematograful devenise gazda celor mai importante festivaluri de film din București, dar starea de degradare a clădirii a forțat închiderea lui, imediat după promulgarea legii care interzice activitatea în spațiile care prezintă risc seismic.

Pentru cele două cinematografe și pentru toate celelalte săli închise în ultimii 30 de ani, nu a existat o alternativă reală, iar șansele publicului a de urmări filme românești pe marele ecran au scăzut considerabil. În cele mai multe dintre cinematografele care funcționează astăzi în România, cinefilii sunt invitați, din 27 septembrie, să descopere Monștri., de Marius Olteanu”, spun reprezentanții Transilvania Film.

Prezentat în premieră la Berlinală, filmul Monștri. a câștigat Premiul Zilele Filmului Românesc pentru debut la cea de-a 18-a ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania, Golden Mimosa pentru Cel mai bun scenariu la Herceg Novi și Marele Premiu la Sofia.

Voi unde mai mergeți la film, în afară de mall?

Be the first to comment on "Nu mai avem cinematografe, bă! Despre niște Monștri, la cinema"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.