De câteva zile, aud și citesc în mai toate colțurile internetului această frază care a ajuns să mă obosească: „Nu mai vrem știri negative, dați-ne știri pozitive!”. Înainte să înjuri, șezi nițel și te hodinește! Și EU vreau știri pozitive despre infecția cu coronavirus, și EU vreau să pot da mai departe așa ceva! Și EU stau în casă de 3 săptămâni și vreau să-mi reiau viața de unde am lăsat-o la începutul anului.
Din nefericire pentru cei mai mulți dintre noi (fiidcă sunt și unii cărora chiar nu le pasă), lucrurile nu sunt așa cum ne-am dori. În acest moment este o mare presiune și responsabilitate pe jurnaliști, să ofere informații sensibile fără a șoca, fără a manipula marea masă. Mulți nu reușesc; unii nici nu vor asta. Numărul de click-uri este singurul lor indicator de performanță, dimensiunea profesionalismului lor.
Dar nu ne cere ceea ce nu-ți putem da! Frânturile de speranță pe care ți le prezentăm nu sunt adevăruri categorice, cum nu sunt adevăruri categorice nici relatările alarmiste despre un nou val de contagiune, la toamnă, sau că jumătate din populația globului se va îmbolnăvi. Sunt presupoziții făcute de specialiști, pe baza puținelor date pe care le dețin acum ori pe baza experienței acumulate în timpul altor pandemii.
Pe care le poți lua ca atare, că nu vin de la ziariști. Până la confirmarea acestor „studii” și „presupoziții”, primește tot ce vine pe flux cu rezervele de rigoare. Dar și cu maturitatea unui animal superior. Nu așa i se spune lui homo sapiens?
Care sunt știrile pozitive în vremea pandemiei de coronavirus
Cred că știrile pozitive dau speranță și ne ajută să trecem mai ușor peste izolarea la domiciliu, peste însingurare. Ele ne dau un sentiment de siguranță, dar o siguranță construită din promisiuni nerealiste se risipește imediat ce ești confruntat cu realitatea. Și, mai devreme sau mai târziu, te vei trezi spunând: „Ne-ați mințit!”
Cred că știrile pozitive trebuie să includă informațiile legate de pașii făcuți în direcția dezvoltării de tratamente și vaccinuri pentru Covid-19, informații despre cum se ajută oamenii în această perioadă, despre cum se implică companiile și organizațiile neguvernamentale în susținerea efortului medicilor, despre personalul medical care se sacrifică pentru noi toți ceilalți.
Astea sunt știri pozitive. Dar fii și tu generatorul unei știri pozitive! Donează și tu pentru o cauză nobilă, ajută un bătrân să-și procure alimentele necesare sau, mai simplu, stai în casă până îți zice statul că poți să ieși! Când toți cei care avem posibilitatea de a sta izolați chiar facem asta, putem spune că e o veste bună. Fii și tu parte din această veste bună!
Informează-te din surse sigure (site-uri oficiale ale autorităților, posturi TV consacrate, site-urile publicațiilor interne și externe de notorietate) și, mai ales, confruntă informațiile! Ai dreptul să te îndoiești de tot ce citești și ai obligația de a verifica tot ceea ce ți se dă. Asta, pentru binele tău.
De exemplu, o știre care a suscitat dezbateri aprinse a fost cea referitoare la animalele de companie, despre care inițial s-a spus că nu se pot îmbolnăvi de Covid-19. Ei bine, timpul a dovedit că pisicile și câinii pot lua coronavirus și dezvolta boala, dar ÎNCĂ nu se știe dacă o pot transmite la om. Oficial, cu dovezi medicale, nu în imaginația ziariștilor în căutare de senzațional. Știu, nu e o știre pozitivă, iar mulți au comentat pe rețelele sociale că suntem „bolnavi”, „proști”, „inconștienți” că distribuim asemenea aberație.
Când îți vine greu să crezi ceva și simți că nu ai încredere în sursa știrii, verifică informația în alte părți!
Faptul că și azi mai sunt oameni care fug din locurile loc de carantină, pentru a se duce la rude, la țară sau naiba știe unde, îmi demonstrează că suntem mult prea departe de acele știri pozitive pe care le așteptăm cu toții. Faptul că sunt oameni care încă mai cred că pandemia de coronavirus este o invenție ocultă a marilor puteri care vor să ne subjuge țara ori că boala provocată de noul virus nu se ia prin împărtășanie – arată clar că suntem, ca popor, definiția concretă a știrilor negative.
„Nu mai vrem știri negative, dați-ne știri pozitive!”, e azi sloganul oamenilor lipsiți de simțul realității.
În lipsa unor rezultate notabile și unor dovezi concrete că omenirea poate ține în frâu această pandemie, îți recomand să te mulțumești cu ce informații avem. Chiar dacă sunt proaste. Ele fac parte din realitate.
Credit foto: Jon Tyson/UNSPLASH
Be the first to comment on "„Nu mai vrem știri negative, dați-ne știri pozitive!”, sloganul oamenilor lipsiți de simțul realității"