O americancă în Piața Obor: „Americanii ar trebui să cumpere legume de aici”

Share This:

Cathy Whims este un chef apreciat peste Ocean pentru preparatele sale. Nominalizată de șase ori pentru titlul de cel mai bun bucătar-șef din nord-vestul Statelor Unite ale Americii, Cathy se află în vizită în România la invitația Ambasadei SUA la București. Americanca a făcut cumpărături în Piața Obor, unde a rămas impresionată de prospețimea legumelor și de calitatea preparatelor din carne și pește. Ea a gătit miercuri pentru circa o sută de persoane nevoiașe din Capitală, la cantina socială „Marathon” din sectorul 2.

După eveniment, a avut amabilitatea de a ne spune ce apreciază a bucătăria noastră și de ce americanii ar trebui să ia exemplu de la români când se așează la masă. Iată interviul mai jos.

Ai obținut șase titluri de „Bucătarul anului” în SUA. Ce-ți trebuie ca să devii un bun chef?

„Depinde ce fel de bucătar vrei să fii. Mie îmi place să gătesc mâncăruri, nu dulciuri, simple și care necesită ingrediente delicioase. Încerc să-mi procur ingredientele din zona în care locuiesc. Cred că pentru a fi un bucătar-șef bun trebuie să ai un staff grozav, care să te sprijine.

La fel de important, pentru mine, este ca acesta să fie, la rândul său, tratat bine, cu respect. Nu pot fi un chef grozav dacă nu am lângă mine oameni entuziaști, cărora să le placă să muncească în restaurantul meu.”

Deții nu restaurant cu specific italian în Portland, Oregon. Se dau americanii în vânt după preparatele din Peninsulă?

„Americanii sunt înnebuniți după mâncarea italiană. Și noi facem o sumedenie de sortimente de pizza și de paste. În ceea ce mă privește, înainte de a găti preparate italienești m-a ispitit bucătăria franțuzească. Cei mai mulți chefi din SUA sunt entuziasmați de bucătăria franțuzească, pe care o consideră ca fiind de cea mai înaltă clasă. Însă, cu cât călătoream mai mult în Italia, cu atât mă atrăgea simplitatea preparatelor de acolo și calitatea ingredientelor lor.

Sunt în România doar de două zile, dar simt că cele două bucătării se aseamănă foarte mult, iar românii au același spirit când vine vorba de mâncare. Cel puțin așa am perceput eu când am vizitat Piața Obor, de aici din București, unde am găsit legume senzaționale și preparate din carne delicioase. Piața de pește a fost grozavă, iar cea de legume uimitoare. Am văzut niște castraveciori superbi, foarte gustoși și naturali”

Cum e bucătăria românească? Ce ți-a plăcut în timpul șederii tale aici?

„Am învățat câte ceva aici. Se pare că preparatele din carne de porc sunt la mare căutare la voi, la fel și cele din vită. Am gătit aici la cantina socială o tocăniță din carne de vită și o salată fresh de varză. Am văzut că dați importanță mare legumelor proaspete, cum sunt castraveții, ceea ce e foarte bine.

Sunt multe similitudini între bucătăria românească și cea italienească. Din păcate, americanii mănâncă multă carne, sunt chiar obsedați de carne, însă eu cred că e mult mai sănătos, mai indicat să ai un regim alimentar dietetic,cu multe legume proaspete” 

Chef Cathy Whims se află în vizită în România la invitația Ambasadei SUA la București. Ea promovează în țara noastră expoziția universală din Milano, care are ca temă “Hrănirea Planetei. Energie pentru viață”. În cadrul acestei expoziții Statele Unite au pregătit un pavilion care promovează gastronomia americană sub tema “American Food 2.0”

Recomandarea lui Cathy

Fettuccine con panna acida, chives e pecorino Romano (Paste cu smântână, arpagic și brânză de oaie)

Ingrediente:

Două căni mari de smântână grasă (25-35%)

5 lingurițe de ulei de măsline extravirgin

Trei cepe verzi, proaspete, tăiate subțire

500 gr. paste Fettuccine

O cană de brânză de oaie Pecorino Romano, dată pe răzitoare (sau altă brânză de oaie maturată cel puțin 45 de zile)

Un pumn de arpagic (frunze) tocat mărunt

Ulei de măsline pentru decor

Sare de mare

Preparare

Încinge uleiul de măsline într-o tigaie mare și adaugă cepele. Redu puterea focului și amesetcă cu o lingură de lemn până ce acestea capătă un aspect auriu. Ar trebui să dureze între 15 și 20 de minute.

Între timp, pune la foc o oală de 1,5 litri cu apă, în care adaugi sare de mare. Pune pastele la fiert, însă la foc mic. Apoi pune smântâna într-un bol mare și adaugă o jumătate de cană de apă fierbinte de la pastele aflate la fiert. Omogenizează bine.

Scurge pastele în bol și amestecă-le bine cu smântâna. Pune pastele într-un bol încălzit și adaugă, cu o lingură, ceapa verde călită. Împrăștie brânza rasă și decorează totul cu arpagic mărunțit și piper proaspăt măcinat.

Notă:

Fettuccine sunt paste proaspete cu ou, lungi, în formă de panglică, puțin mai late și mai groase decât tagliattelele. Există varianta mai îngustă – fettuccelli și varianta mai lată – fettucci. Se pot înlocui cu tagliatelle sau linguini.

Pecorino se numesc toate brânzeturile italiene din lapte de oaie. Varianta Romano e produsă în mod tradiţional în Lazio şi Sardinia. E o brânză tare, maturată cel puţin opt luni, are o culoare alb-murdară, o textură fin granulată şi un gust sărat, picant.

Uneori se utilizează ca înlocuitor al permezanului, pentru că are un gust mai intens decât acesta.

Be the first to comment on "O americancă în Piața Obor: „Americanii ar trebui să cumpere legume de aici”"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.