Detector de gaz high-tech. O tânără din România lucrează la un prototip

Detector de gaze. Credit foto: John-Mark Smith/UNSPLASH

Share This:

Știu că urâți să aveți în casă detector de gaz, dar un astfel de dispozitiv este cât se poate de util. Ceea ce ar putea să vă enerveze este faptul că piuie când n-ar trebui și nu e chiar ieftin, dacă e de calitate. Însă, ceea ce o enervează pe o tânără cercetătoare din România este că detectoarele astea ocupă prea mult loc în case. În plus, au cabluri de alimentare și nu excelează când vine vorba de eficiență.

De aceea, s-a gândit să înceapă un proiect de cercetare în acest domeniu. Pentru că știe că există o soluție mai bună și mai ieftină.

Senzorii pe care îi dezvolt sunt optici, materialul pe care îl fac interacționează cu lumina, fără să aibă coloranți sau pigmenți în el. Dacă vă puteți imagina o vopsea pe bază de apă, exact așa va fi și materialul meu. Îl aplic pe un substrat, iar în momentul în care se usucă rămâne colorat. Cu ajutorul reacțiilor chimice, acea peliculă poate fi modificată în așa fel să fie sensibilă și selectivă pentru anumite gaze”, spune Alexandra Mocanu, șef de lucrări universitar, specializat în domeniul ingineriei chimice.

Alexandra Mocanu încearcă să dezvolte un nou tip de detector de gaz

Alexandra are 34 de ani, lucrează în cadrul Universității Politehnica din București. Ea este ceea ce se cheamă o femeie de știință. Da, dacă erați obișnuiți doar cu expresia om de știință, aflați că activează și femei în acest domeniu.

Detectorul de gaz al viitorului poate fi, spune cercetătoarea, o plăcuță. La înteracțiunea cu anumite tipuri de gaze și în prezența luminii, l-ar putea avertiza pe consumatorul casnic prin schimbarea culorii.

Citește și: Nu ai senzor de gaz? În ce condiții poți fi lăsat fără gaze

Până acum, detectorul la care lucrează Alexandra și echipa ei are două neajunsuri. Unul ține de faptul că dispozitivul nu te atenționează sonor în cazul unei scurgeri de gaze. Atunci când se întâmplă asta, ai putea fi pe balcon, întinzând rufele sau la serviciu. Astfel, nu ai cum să vezi semnalul optic.

Apoi, un detector de gaze care nu îndepărtază pericolul (explozie, intoxicare) este, practic, inutil.

Acest lucru o să-l dezvoltăm, fiindcă este esențial. Eu și colegii mei ne gândim la un dispozitiv care să facă lucrurile dincolo de ceea ce poate să facă doar materialul pe care-l dezvoltăm acum. Aparent, materialul este ușor de făcut, la fel și modificarea chimică, dar în momentul în care ajunge să fie folosit industrial sau de către consumatorul casnic, trebuie adăugată și această componentă de siguranță. Va fi o cercetare interdisciplinară”, mai spune tânăra cercetătoare.

Până să înceapă cercetarea în această direcție, Alexandra Mocanu și-a concentrat munca spre identificarea unor adezivi și spume poliuretanice obținute din sticle din plastic reciclate.

Citește și: Cum faci contorizare separată la gaze naturale. E greu, dar nu imposibil

Tânăra din București se numără printre cele 4 femei din știință din România premiate în cadrul burselor private L’Oréal – UNESCO Pentru Femeile din Știință, ediția 2019. Alexandra Mocanu, Gianina Popescu-Pelin, Iuliana Nenu și Mariana Pavel-Tănasă au primit câte 42.000 de lei. Bursele sunt pentru a-și continua proiectele de cercetare în domeniile lor de activitate.

Gianina Popescu-Pelin are 33 de ani, este cercetător științific grad III în cadrul Institutului Național pentru Fizica Laserilor, Plasmei și Radiației. Ea încearcă să dezvolte o nouă generație de implanturi medicale care pot scădea riscul recurenței tumorilor în cazurile de cancer osos.

Iuliana Nenu este medic rezident gastroenterolog, are 28 de ani și este doctorand la Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca. Iuliana studiază motivele pentru care pacienții cu carcinom hepatocelular dezvoltă rezistență la anumite forme de tratament.

Mariana Pavel-Tanasă are 33 de ani, este asistent universitar la Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași. Proiectul de cercetare aprofundează legătura dintre autofagia celulelor NK (natural killer) și infertilitatea feminină. Soluția urmărită de ea este creșterea șanselor de reușită ale procedurii de fertilizare in vitro.

Eu zic să le ținem pumnii tuturor.

Pe mine mă puteți găsi și pe Facebook unde fac colecție de LIKE-uri. Pe curând!

Be the first to comment on "Detector de gaz high-tech. O tânără din România lucrează la un prototip"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.