Te amuză copios grupurile de discuții de pe Facebook despre „stilul de viață sănătos”. Sunt sigur de asta. Le plângi de milă veganilor, cu dietele lor excentrice? Da, oamenii ăștia par veniți de pe altă planetă. În haosul care caracterizează societățile noastre moderne, în care absolut fortuit trăiești și tu, ți se pare de neînțeles cum un om poate face din mersul pe bicicletă o pasiune. Sau din cățăratul pe munți.
La naiba cu maratoanele, cine se cred ăștia? Kenenisa Bekele? Curios e că toți acești oameni ar putea avea dreptate și tocmai tu nu. E greu să accepți asta, dar lasă-mă să-ți explic unde greșești și ce obiceiuri proaste îi transmiți copilului tău.
Am să încep cu un citat dintr-un scriitor care mie îmi place foarte mult. Oscar Wilde spunea cândva că „sănătatea e prima datorie în viață”. Depinde de tine să o menții dacă vrei să te bucuri de ani mulți și frumoși. Însă ceea ce facem noi ca oameni moderni numai sănătos nu este. Iar atitudinea pe care o ai tu față de provocările secolului în care trăiești îți va condamna copilul la o viață nefericită.
Speranța de viață a românilor a crescut în ultima decadă. Populația României trăiește mai mult, arată studiile. Însă aceste studii nu au măsurat speranța de viață în ani sănătoși. În realitate, românii trăiesc mai mult, dar duc pe picioare boli grave.
Nenorocirea este că afecțiuni care în trecut erau raportate exclusiv la adulți ajung să se manifeste de timpuriu la copii și tineri. De exemplu, diabetul zaharat de tip 2 face ravagii pe tot globul, dar și la noi. Dacă în urmă cu zece ani, sub 3% din numărul adolescenților sufereau de această boală, în prezent 45% din adolescenții din societățile moderne au acest tip de diabet.
În România, 1,5 milioane de bolnavi de diabet se înregistrau în 2014. Peste 31% din aceste cazuri se soldează cu decese, în vreme ce media europeană este de doar 23%. Cei mai mulți români se prezintă la medic atunci când boala e deja instalată, motiv pentru care tratarea ei este dificilă sau chiar imposibilă.
Pentru a nu ajunge acolo, iată care sunt obiceiurile nesănătoase pe care trebuie să le elimini din viața copilului tău.
1. Ciocolată și biscuiți, în loc e iaurt
Deviza ta ar trebui să fie „nici o zi fără iaurt”. Nu trebuie să fii un geniu ca să înțelegi importanța iaurtului în alimentația copiilor. Însă, experții în nutriție de pe tot globul îi atribuie proprietăți miraculoase în ținerea la distanță a multor afecțiuni.
Este o certitudine că un iaurt consumat în fiecare zi reduce riscul de diabet de tip 2 cu 40%. Însă e vorba de iaurtul simplu, fără zahăr, fructe sau alte dulcegării. Poate fi combinat cu fulgi de grâu, ovăz și secară, la care poți adăuga goji ori stafide. Toate aceste ingrediente se găsesc în comerț gata amabalate.
2. Evitarea micului dejun
Adulții din România nu acordă importanța cuvenită primei mese a zilei. Îngrijorător este că acest comportament dăunător este transmis fără intenție și propriilor copii. Cei mici deprind cel mai adesea chiar de la părinții lor cele mai multe obiceiuri nesănătoase. Un copil care sare frecvent peste micul dejun va ajunge un adult cu un regim alimentar dezechilibrat.
3. Verdețuri să mănânce vaca
Interesant este că un copil acceptă majoritatea legumelor și fructelor încă din primul an de viață. Odată cu trecerea anilor, el va dezvolta preferințe și va refuza anumite crudități. Nu este nimic ieșit din comun. La fel ni s-a întâmplat și nouă. Însă un copil care nu este învățat de mic cu verdețurile, nu le va accepta nici când va crește.
4. Mâncatul în fața televizorului
Este o greșeală imensă să crezi că un copil va mânca tot din farfurie dacă se uită la Tom și Jerry. În realitate, atenția lui de la ce are în farfurie e distrasă de „acțiunea” de la televizor. Este dovedit că mâncatul în fața televizorului îngrașă, însă atenția pe care o acordă un copil programelor televizate are și un alt efect nociv.
De exemplu, reclamele de la televizor îi vor crea impresia și dorința că are nevoie de alimentele pe care le vede acolo. Iar cele mai intens promovate produse sunt, de fapt, tocmai acelea care îi dăunează sănătății.
„Este foarte important ca cel mic să nu ne vadă pe noi, adulții, mâncând în fața televizorului. Nu ai cum să-l convingi că e un obicei nesănătos atâta vreme cât îi spui să facă altfel decât tine”, a declarat dr. Daciana Toma, la o dezbatere prilejuită de Ziua Mondială a Diabetului, organizată de Societatea Națională de Medicina Familiei.
5. Orele de masă? Cine le mai respectă?
În primii ani de viață ai copilului este vital ca acesta să respecte orele de masă. Și mai târziu acestea sunt la fel de importante, însă pe măsură ce crește un copil poate fi mult mai ușor deturnat de la programul său. Copiii mici, de până la 4 ani, au trei mese principale pe zi, la care se mai adaugă două-trei gustări între mese.
Cei mai mulți părinți din România consideră că trebuie să dea curs imediat cererilor alimentare ale celor mici, chiar dacă acestea vin în afara orelor de servire a mesei. Voi cum procedați când cel mic vă spune că îi e foame? Îi dați imediat o gustare sau respectați orele de masă?
6. Nici o zi fără dulciuri
Se poate trăi și fără dulcegării administrate în fiecare zi. În zilele noastre, copiii de grădiniță au la masa de prânz și desert. Cred că e cel mai așteptat preparat din acea zi. Copiii mai mari rezistă cu greu tentațiilor, însă sunt cei mai răsfățați de toată lumea.
De părinți, de bunici, de prieteni. Unii au acces neîngrădit la dulciurile din casă, ceea ce nu este deloc bine. Dacă dulciurile sunt nelipsite din viața copiilor voștri, asigurați-vă măcar că nu sunt dăunătoare.
7. Copiii au nevoie de zahăr
Nu, nu au nevoie de zahăr, mai ales de zahăr rafinat. Când sunt mici, copiii își iau tot zahărul de care au nevoie din fructe, sucuri și dulcețuri naturale, dar și siropuri (de arțar sau agave). Odată cu înaintarea în vârstă, concentrația de zahăr rafinat din corpul lor crește, fiindcă încep să descopere hrana nesănătoasă: alimentele de tip fast-food, prăjiturile, sucurile acidulate, energizantele.
8. Fără cola nu simt că trăiesc
Adevărate bombe calorice, sucurile acidulate și cu zahăr adăugat sunt cele mai mari tentații ale adolescenților. Industria alimentară din epoca modernă este responsabilă de îmbolnăvirea a zeci de milioane de tineri în fiecare an, însă nici măcar noi, ca adulți, nu ne dăm seama că trebuie să eliminăm din „meniul” copiilor noștri aceste otrăvuri.
Consumul excesiv e băuturi îndulcite duce automat la diabet ori la obezitate. În zilele noastre cred că există puțini tineri până în 18 ani care să nu bea măcar o sticlă de băutură carbogazoasă pe zi. În fapt, o sticlă de cola de 500 ml conține 53 de grame de zahăr (57% din necesarul zilnic).
Asta înseamnă zece plicuri și jumătate de zahăr. Ați încercat măcar să beți o cană de ceai care să conțină atâta zahăr? Vă spun eu, nici n-ați putea. Dar de ce le permiteți copiilor voștri să bea otrava asta?
„Băuturile cu conținut ridicat de zahăr cresc șansele de a dezvolta semne de avertizare precoce pentru diabetul de tip 2. Dacă nu sunt făcute schimbări în privința stilului de viață, indivizii cu prediabet sunt pe traiectoria de a dezvolta diabet”, spune Nicola McKeown, profesor asociat la Universitatea Tufts din Statele Unite ale Americii.
9. Toamna îl îndop cu vitamine. Pentru imunizare
Când începe anul școlar părinții intră în vrie. Copiii se întorc în colectivitate, deci într-un focar de viruși și bacterii. Atunci, consideră ei, trebuie să le adminstreze copiilor vitamine și suplimente alimentare pentru a-i ține departe de răceli și alte îmbolnăviri.
Cert este că aceste vitamine băgate pe gât toamna nu au nici un efect dacă stilul de viață al copiilor este total nesănătos. Mai mult, cheltuiți bani și vă stresați degeaba dacă și voi, la rândul vostru, aveți un sistem imunitar scăzut, ca urmare a vieții pe care ați dus-o până acum.
Amprenta genetică pe care o moștenesc copiii voștri nu poate fi ștearsă cu suplimente alimentare și vitamine administrate sezonier.
Ai întrebări pe acest subiect? Te preocupă obiceiurile alimentare nesănătoase? Scrie un comentariu și voi fi mai mult decât bucuros să caut răspunsuri de specialitate pentru tine! Până atunci, nu uita: „Sănătatea e prima datorie în viață”.
Be the first to comment on "Obiceiurile astea proaste îți condamnă copilul la o viață chinuitoare"