OK, ne-am despărțit, dar de ce ești o nesuferită?

Credit foto: Vera Arsic/Pexels.com

Share This:

Stai așa! Din start vreau să-ți spun că aici nu e vorba despre tine. Tu ești o finuță, o lady în toată puterea cuvântului. Dar ai fi putut fi altfel, și viața mea ar fi fost un coșmar. Deci, iată cum, după atâția ani încă te gândești la fericirea mea!

Și, dacă nu e vorba despre tine, atunci pe cine vreau să pun la zid? Îți spun: pe toți aceia care și-au făcut un scop din a le distruge viețile celor pe care, cică, i-au iubit cândva. Da, mă refer la oamenii care devin niște nesuferiți după ce se despart. Ce bine că noi n-am ajuns acolo!

*

Era a doua oară în ultimele 14 zile când Marius (un tip, nu-l cunoașteți) auzea de la fosta soție cuvintele astea aruncate în batjocură: „N-ai fost în stare de nimic, toată viața ta! O arătare sinistră care n-ar fi putut niciodată să aducă zâmbetul pe chipul unui copil”. După 6 ani de mariaj cu Corina, o ciolănoasă cu buze mari care se machia strident, ajunsese în fața judecătorului, la divorț. Era doar piele și os, neras de câteva zile, incapabil să înțeleagă ce paștele mă-sii greșise.

Când se cunoscuseră, el era funcționar de bancă la o instituție financiară în plină ascensiune. Miza pe o avansare rapidă, având în vedere orele peste program pe care le presta, spre disperarea nevesti-sii. „Mai e puțin, mai trebuie să îndurăm puțin, apoi totul se va schimba. Vom avea viața pe care am visat-o”, îi spunea de fiecare dacă când ea dădea ochii peste cap.

Avea 35 de ani, prea multe fire albe și început de chelie. Nu era deloc ceea ce se cheamă un bărbat cu sex-appeal, însă altul era farmecul lui. Când era în sânul familiei sale, inspira încredere și control. Pentru ea făcea toate sacrificiile alea. Dar, vezi tu, după un timp bărbații ăștia devin plicitisitori. Storși de puteri, frustrați că nu ard etape pe scara ierarhică, se consumă pe interior ca Fervex-ul într-un pahar cu apă.

Citește și: „Cooperăm” sau „trădăm”?, dilema unui avocat de Dreptul Familiei

Când a realizat că avansarea promisă n-o să mai vină niciodată, era deja prea târziu. O soție disperată, că s-a lăsat amăgită de capacitățile aparent limitate ale bărbatului ei, un copil de 4 ani abia înscris la o grădiniță privată, ochii sfredelitori ai socrilor, de la început convinși că fiica lor avea cel puțin o opțiune mai bună – toate apăsau acum pe umerii lui în „boxa acuzaților”.

S-au despărțit cu scandal, iar copilul a rămas la ea. Ca să evite o umilință publică, în loc să vândă apartamentul în care locuiau și să împartă banii 50-50, i-a lăsat ei totul. Acolo se născuse copilul, acolo se cădea să crească mai departe. El s-a mutat în chirie și, când urma să aplice pentru un credit ipotecar, a fost anunțat că trebuie să-și caute alt job.

Din clipa în care familia lor s-a destrămat, ea nu a făcut decât să-i spună fiului lor cât de insignifiant e el. Un ratat, un anti-erou pentru un copil aflat la vârsta la care își caută un ideal masculiln. Încet, încet, l-a îndepărtat atât de mult, încât își vedea copilul de două ori pe lună, și atunci pe fugă. Nu era niciun fel de legătură afectivă între tată și fiu, iar el începuse să creadă că este fix cum îl descria fosta nevastă.

Citește și: O șansă pentru fiecare

*

Recent am avut plăcerea să o cunosc pe Oana Nicolau, psihoterapeut de cuplu și psihosexolog. Specialistă în relații de cuplu, fericite sau eșuate, Oana va putea fi urmărită la PRO TV, din 7 septembrie 2021, în cadrul emisiunii Căsătoriți pe nevăzute.

Oana Nicolau. Credit foto: PRO TV

Am întrebat-o deschis de ce sunt oamenii atât de nesuferiți unul cu altul după ce se despart. Răspunsul nu m-a uimit, însă nu cred că o putea spune cineva mai bine.

Pentru că suferă. Pentru că sunt triști și, în general, în spatele furiei se află o teamă și o tristețe. Atunci când trecem printr-o despărțire, sigur că asta ne afectează și, în plan emoțional, resimțim acest tip de emoție, de dezamăgire, de neputință, tristețe. Toate acestea se manifestă la nivelul nostru conștient prin nesuferința asta. Persoana devine dezagreabilă pentru cei din jur pentru că nu-și poate stăpâni și gestiona aceste emoții”.

I-am spus că îl cunosc bine pe Marius, și pe alții ca el, și cred că intuiesc motivul pentru care ea s-a purtat așa cu el. Avea ceva de demonstrat femeia?

Cei care duc această luptă după ce s-au despărțit, au dus-o și în timpul relației. De obicei căutăm aliați în momentul în care avem nevoie de susținere și, din păcate, copiii devin acești aliați, dar într-un sens negativ, pentru că ei sunt folosiți pentru a-l pedepsi pe celălalt”, mai spune Oana Nicolau.

Ce crede despre experimentul Căsătoriți pe nevăzute

Căsătoriți pe nevăzute e un show cum n-au mai fost în România, și vă spun de ce. În cadrul emisiunii, niște concurenți se lasă pe mâna experților în relații pentru a-și găsi jumătatea. Cu ajutorul psihologiei și științei, concurenților li se găsesc elemente comune care le-ar putea face posibilă relația.

Ei vor primi suport pentru a se putea descoperi unul pe celălalt și pentru a ajunge să se iubească. În final se vor căsători, chiar dacă nu s-au văzut niciodată până atunci.

Înainte de a fi cooptată în acest proiect, nu m-am gândit niciodată că s-ar putea întâmpla lucrurile în acest fel. Deși, pe vremuri, cam așa erau poveștile. Din păcate, văd foarte des în cabinetul meu oameni nefericiți, care trăiesc în relații nefericite și care nu știu cum să-și gestioneze această nefericire. Când a venit propunerea de a lucra în proiectul Căsătoriți pe nevăzute am zis că e ceva extraordinar. Să poți să iei doi oameni curați, să-i pui împreună și să-i ajuți să-și formeze o relație sănătoasă și fericită”, spune Oana Nicolau.

Concurenții se descoperă pe parcurs și pornesc în noua lor viață avâd încredere în ceea ce le spun experții emisiunii. Ei primesc sfaturi de la specialiști, care le analizează comportamentul pentru a stabili dacă se potrivesc sau nu. Vezi AICI mai multe despre emisiune!

Va fi o emisiune educativă. Telespectatorii vor afla foarte multe detalii, informații și chiar tehnici de gestionare a anumitor situații cu care se confruntă în viața lor de cuplu. Se vor regăsi printre concurenți, iar poveștile lor de viață sunt similare cu cele ale oamenilor de acasă. Vor fi foarte multe emoții acolo; vor râde și vor plânge, se vor bucura și se vor întrista și poate chiar se vor enerva pe parcurs, urmărind acest experiment”.

*

A… Marius e OK. A fost într-o relație care a durat un an și jumătate. Apoi și-a stabilit alte priorități în viață. Chiar dacă a rupt-o cu fosta, uneori mai trăiește în trecut. Nu-i lipsește ea atât de mult, cât deplânge destrămarea familiei lor. Împreună cu ei se simțea imbatabil. N-a fost să fie…

S-ar putea să-l vezi la Căsătoriți pe nevăzute, pentru că povestea lui poate fi și a ta, și a oricărui om pe lângă care treci pe stradă. Cine știe? Poate îl cunoști pe Marius.

1 Comment on "OK, ne-am despărțit, dar de ce ești o nesuferită?"

  1. Mi-a placut articolul, foarte intereasnt 😉

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.