Ora Pământului 2017. Cu ce ne alegem dacă stingem luminile o oră pe an

Share This:

Evenimente precum Ora Pământului au menirea de a-ți arăta cât de mult înseamnă puținul pe care-l faci pentru tot ce te înconjoară. Unii văd în campanile astea de protecția mediului o chestie la modă, un soi de snobism hipsteresc. De fapt, astfel de evenimente nu se fac pentru că dau bine pe micul ecran sau pe Facebook, ci pentru a-ți crea ție un obicei. Acela de a proteja natura de agresiunile omului modern, de a te face conștient că nu mai încăpem în lumea în care trăim. Pe 25 martie (sâmbătă), pentru al zecelea an la rând, românii se raliază demersului mondial de economisire a energiei planetei.

Dacă nu ți-e străin evenimentul știi ce ai de făcut. Dacă abia acum afli de el, atunci trebuie să știi că poți contribui la salvarea resurselor energetice și la ocrotirea bunurilor fără de preț din jurul tău stingând toate luminile și deconectând toate aparatele electrocasnice preț de o oră, în intervalul orar 20.30 – 21.30. Și dacă vrei să știi ce impact va avea demersul tău, aruncă un ochi asupra datelor de mai jos.

Dacă luminile ar fi oprite pentru o oră în toate locuințele din România, s-ar putea economisi circa 1,4 milioane de kilowați-oră de energie electrică. Asta înseamnă din start eliminarea a 400 de tone de emisii de dioxid de carbon.

Energia electrică economisită în acest interval în România de Ora Pământului 2017 ar putea asigura consumul de electricitate al unui spital regional timp de un an. Un oraș cu 300.000 de locuitori ( Brașov, Galați, Cluj-Napoca sau Iași, de exemplu) ar putea fi iluminat cu această energie vreme de trei luni.

Un bec de tip LED ar putea lumina neîncetat vreme de 32.000 de ani cu această energie. Cool, nu?

Un bec clasic de 100 KWh consumă anual 100 W, dar din această cantitate doar 6% este transformată în lumină, restul de 94% se pierde, spun specialiștii E.ON Energie România. De aceea, este de preferat să trecem de la această variantă ineficientă la iluminatul inteligent cu LED-uri care consumă doar 20% din energia pe care o foloseşte un bec clasic.




Sunt multe lucruri, în aparenţă mărunte, dar care ne ajută să economisim energie şi asta se va reflecta în factură! Încărcătoarele lăsate în priză consumă energie chiar dacă nu ne încărcăm telefonul, la fel şi aparatele electrocasnice lăsate în stand by. Şi fiindcă un sfert din consumul de curent din gospodărie este dat de funcţionarea frigiderului, iar 10% de maşina de spălat, putem reduce costurile folosind aparatură electrocasnică de clasă energetică superioară”, spune Dan Morari, director general al companiei E.ON Energie România.

Cum e sărbătorită Ora Pământului 2017, sâmbătă, în țară

Bârlad

Între orele 20.30 și 21.30: Observatorul Astronomic al Muzeului Vasile Pârvan va organiza observații astronomice în stradă, în zona parcului “Victor Ion Popa” (la strada principală). Mai multe detalii: www.facebook.com/astrobarlad/

Brașov

Între orele 20.30 și 21.30 va fi oprit iluminatul public în tot centrul istoric, zona clădirii Primăriei Brașov și a Poștei, zona Rectoratului, Piața Sfatului, Piața Enescu, Parcul Titulescu, precum și pe următoarele străzi: Mureșenilor, Republicii, Eroilor, Nicolae Iorga, Mihail Sadoveanu, Sfântul Ioan, Michael Weiss, Postăvarului, Politehnicii și Diaconu Coresi.

Constanța

Mare Nostrum organizează activități în Parcul Tăbăcăriei, începând cu ora 20.30. Mai multe detalii: www.facebook.com/ongmarenostrum/photos/gm.1677787382236977/1456696897695783/?type=3&theater

Craiova

Asociația Studenților din Facultatea de Fizică din Craiova (ASFFC) și Organizația Națională Cercetașii României – centrul local Craiova și Asociația Junior Chamber International Craiova (JCI Craiova) propune publicului în data de 25 martie 2017 o serie de evenimente dedicate evenimentului Ora Pământului:

  • 20.00 – 20.30 – Concert Generația Folk
  • 20.30 – 20.45 – Marș stradal Universitate – Piața Mihai Viteazul
  • 20.45 – 21.00 – Panda Challenge Craiova
  • 21.00 – 21.15 – Miniconcert susținut de elevi
  • 21.15 – 21.30 – Animație stradală cu flăcări
  • 20.30 – 21.30 – Observații astronomice oferite de centrul ASTROED – Universitatea din Craiova.

Iluminatul public va fi stins în arealul Universitate – Primăria Municipiului Craiova – Centrul Vechi – Piața Mihai Viteazul, în intervalul orar 20.30 – 21.30.




Iași

Luminile vor fi stinse în intervalul orar 20.30-21.30. Se va sopri iluminatul arhitectural al Palatului Culturii, clădire monument istoric și simbol al orașului Iași. De asemenea, toate muzeele și instituțiile din cadrul Complexului Muzeal Național Moldova se alătură evenimentului internațional Ora Pământului prin stingerea iluminatului în intervalul orar 20.30-21.30.

Oradea

Rotaract Club Oradea organizează activități începând cu ora 19.30: aranjarea gulguțelor în Piața Unirii, stingerea parţială a luminilor din centrul oraşului începând cu ora 20.30, stingerea luminilor exterioare şi de iluminat ambiental în Piața Unirii timp de o oră; animații, momente artistice live ale elevilor de la Liceul de Artă, moment muzical – cântece de munte, asigurat de Comunitatea Scoutiștilor Orionini, jonglerii cu foc. Detalii: www.facebook.com/events/1487223381298130/

Roman

Pe 25 martie, începând cu ora 20.15 se va organiza un tur ciclist pe următorul traseu: Piaţa Roman-Vodă (lângă Primărie) – Bd. Roman-Muşat către hotel – str. Bogdan Dragoş – Abator – Bd. Republicii – str. Primăverii – str. Ion Nanu – str. Mihai Viteazu – str. Eternităţii – Bd. Republicii – str. Ştefan cel Mare – str. Dobrogeanu Gherea – Bd. Roman Muşat – Piaţa Roman-Vodă (la statuie). După încheierea turului ciclist, în faţa statuii lui Roman Muşat participanţii vor aprinde candele ce vor contura simbolul campaniei Earth Hour. Tot în intervalul orar 20.30-21.30 se va întrerupe iluminatul public pe Bulevardul Roman Muşat (de la Hotel Roman Plaza până la Giratoriul Florilor), iar pe toată durata nopţii dintre 25 şi 26 martie 2017 se va întrerupe şi iluminatul ornamental al clădirilor aparţinând administraţiei publice locale.

Sighișoara

Sâmbătă, 25 martie 2017, sighişorenii sunt invitați la ora 20.00 în Piaţa Cetăţii, unde Fanfara Sighișoara va susține un recital. Apoi participanții sunt invitați să formeze un lanţ uman în jurul Bisericii Mânăstirii, de unde vor porni într-un marş pe străduțele vechii Cetăţi Medievale. Mai multe detalii: www.facebook.com/municipiul.sighisoara




Vaslui

În fața Primăriei Municipiului Vaslui, între 20.30 – 21.30, este organizat un eveniment ce va include: dans cu trupa  THE SKY IASI (sunet FANFARA ROTARIA), moment muzical al Ansamblului Folcloric “Mugurel” – Vaslui, piesă de teatru organizată de Liceul “Mihail Kogălniceanu”, colaj din materiale reciclabile organizat de Liceul cu Program Sportiv, paradă a costumelor din materiale reciclabile organizată de Colegiul Economic „Anghel Rugina”, Liceul “Ion Mincu” și Liceul “Ștefan Procopiu” și un flash mob organizat de elevii Liceului “Emil Racoviță”.

București

În Capitală, WWF organizează un eveniment în Parcul Izvor, în zona alveolei dinspre Bd. Națiunile Unite, sâmbătă, pe 25 martie 2017, începând cu ora 17.00. Vor avea loc activități pentru copii, prin care aceștia pot învăța cum pot contribui la conservarea naturii. Cu mic, cu mare, toată lumea este invitată să răspundă întrebării: Ce voi face eu anul acesta pentru a proteja natura?

 De la ora 20.30, până la 21.30, bucureștenii pot alege o tură cu bicicleta alături de Adevărații VeloPrieteni pe traseul: Parc Izvor (alveola Națiunile Unite) – str. B.P. Hașdeu – Splaiul Independenței – str. Știrbei Vodă – str. Berzei – Calea Griviței – Bd. Dacia – Piața Romană – Piața Universității – Piața Unirii – Splaiul Independenței – Piața Națiunile Unite – Izvor.

Cei fără biciclete sunt invitați să danseze alături de Swing Dance Society București, tot de la ora 20.30, până la ora 21.30.

Palatul Parlamentului va întrerupe iluminatul în intervalul 20.30 – 21.30, pentru a marca Ora Pământului. Guvernul României se alătură, de asemenea, celei mai mari mișcări de mediu din istorie.

NU UITA! Trecem la ora de vară

Duminică, 26 martie, vom trece la ora de vară, ceea ce înseamnă că toți trebuie să dăm ceasurile înainte cu o oră. Duminică dimineață ora 3.00 devine ora 4.00, deci vom dormi mai puțin. Trecerea la ora de vară înseamnă un alt grafic de circulație pentru trenurile de călători. Vezi AICI ce schimbări se produc la CFR!

Be the first to comment on "Ora Pământului 2017. Cu ce ne alegem dacă stingem luminile o oră pe an"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.