Ordonanță Militară: deplasările în grupruri mai mari de 3 persoane, interzise

Share This:

Ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, a prezentat sâmbătă seară ultimele măsuri de prevenire a răspândirii coronavirusului pe teritoriul României. Măsurile, cuprinse în Ordonanța Militară nr. 2/2020, se referă atât la recomandări de deplasare, cât la restricții de deplasare. Iată mai jos principalele prevederi!

Se suspendă temporar activitatea în cabinetele de medicină dentară. Prin excepție, sunt premise intervențiile stomatologice de urgență. Măsura se aplică începând cu data de 22 martie 2020, ora 22.00.

Se suspendă temporar activitățile de comercializare cu amănuntul a produselor și serviciilor în centrele comerciale în care își desfășoară activitatea mai mulți agenți economici – mall-uri, cu excepția vânzăriii produselor alimentare, veterinare sau farmaceutice sau a serviciiilor de curățătorie. Măsura se va aplica din data de 22 martie, ora 22.00.

Circulația persoanelor, în afara locuinței, se efectuează numai cu respectarea măsurilor generale de prevenire a răspândirii COVID-19 și evitarea formării oricărui grup de pesoane. Prin formarea unui grup de persoane se înțelege alăturarea unui număr mai mare de 3 persoane, persoane care nu locuiesc împreună.

Recomandări

În intervalul orar 6.00-22.00 se recomandă ca circulația persoanelor în afara locuinței/gospodăriei să se efectueze numai pentru următoarele motive:

Deplasarea în interes profesional, inclusiv între locuință și locul de desfășurare a activității profesionale și înapoi.

Deplasarea pentru asigurarea de bunuri care acoperă necesitățile de bază ale persoanelor și animalelor de companie, porecum și bunuri necesare desfășurării activității profesionale.

Deplasarea pentru asistență medicală care nu poate fi amânată și nici realizată de la distanță.

Deplasarea din motive justificate, precum îngrijirea, însoțirea copilului, asistența persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilități ori deces al unui membru de familie.

Deplasări scurte, în apropierea locuinței, legate de activitatea fizică individuală a oamenilor și nevoile animalelor de companie și domestice.

Restricții  

În intervalul orar 22.00 – 6.00, circulația persoanelor în afara locuinței este permisă NUMAI pentru motivele enumerate mai sus. Pentru verificarea motivului deplasării în interes profesional, persoanele sunt obligate să prezinte la cererea personalului autorităților abilitate legitimația de serviciu, adeverința eliberată de angajator sau o declarație pe proprie răspundere.

Pentru verificarea motivului deplasării în interes personal, persoanele sunt obligate să prezinte, la cererea personalului autorităților abilitate, o declarație pe propria răspundere, completată în prealabil.

Declarația pe propria răspundere trebuie să cuprindă numele și prenumele, data nașterii, adresa locuinței/ gospodăriei/locului activității profesionale, motivul deplasării, data completării și semnătura.

Măsura se aplică începând cu data de 23 martie 2020, ora 22.00.

Nerespectarea acestor prevederi se sancționează cu amenzi prevăzute în Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 1/1999, cu modificările și completările ulterioare.

Persoanele carantinate pe teritoriul României care părăsesc locurile de carantină fără aprobare vor fi carantinate pentru încă 14 zile. În plus vor fi amendate și vor avea dosar penal pentru zădărnicirea combaterii răspândirii bolilor.

Mai mult, autoritățile au modificat Ordonanța Militară nr. 1/2020. Printre modificări, se regăsește un articol despre efectuarea slujbelor bisericești. Conform ordonanței, se pot oficia slujbe în lăcașuri de cult, însă fără public. 

Slujbele vor putea fi transmise online sau în media. Botezuri și nunți sunt permise doar cu maximum 8 persoane. De asemenea, împărtășanii se pot face doar la domiciliul enoriașilor.

2 Comments on "Ordonanță Militară: deplasările în grupruri mai mari de 3 persoane, interzise"

  1. Masurile sunt prea blande, daca ma intrebi pe mine 🙂

    • Păi dacă ne recomandă și nu ne obligă… normal că sunt prea blânde. N-am mai auzit ca o ordonanță militară să aibă recomandări

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.