Pădurile României încă se taie, în ciuda stării de urgență. Explicația ministrului mediului

Credit foto: hagenstaadt/Pixabay.com

Share This:

Pădurile României încă se taie, chiar dacă starea de urgență, care a blocat importante sectoare de activitate, a fost prelungită la cererea președintelui Klaus Iohannis. Temerea societății civile este că defrișările ilegale se vor înmulți în această perioadă, din cauză că toată vigilența statului e îndreptată spre combaterea epidemiei de coronavirus.

Nici tăierile legale de lemn din pădurile românești nu au fost stopate, iar ministrul mediului, Costel Alexe, a explicat care sunt motivele. Demnitarul susține că măsura interzicerii tăierilor legale pe durata stării de urgență nu ar fi benefică pentru oameni, mediu și economie.

Studiul de impact pe care l-am făcut ne-a arătat că am avea o mulțime de consecințe negative pe care țara și noi cetățenii nu ni le permitem acum”, a spus Costel Alexe.

Conform acestuia, pe plan social, măsura ar afecta 3,5 milioane de gospodării din România, care se încălzesc cu lemne. Concomitent, peste 100.000 de oameni ar intra în șomaj tehnic sau vor fi concediați dacă această activitate se oprește.

Potrivit unei estimări realizate la nivelul ministerului, aproximativ jumătate de milion de români, care sunt direct sau indirect dependenți de sectorul silvic, ar fi sever afectați financiar și social prin aceasta măsură.

Micii operatori economici, cei cu câte 10-20 angajați, vor falimenta imediat. Este vorba de 4.600 de mici firme de exploatare și 7.000 de firme de prelucrare și din industria mobilei”, mai spune Alexe.

Vom sta permanent în teren pentru că stoparea tăierilor ilegale rămâne cel mai important obiectiv asumat în acest mandat” – Costel Alexe

Aceste consecințe ar adânci criza cu care se confruntă România acum. Pe plan economic, România ar avea mult de suferit, având în vedere faptul că sectorul forestier și al prelucrării lemnului reprezintă 3,5% din PIB.

Stoparea tăierilor legale ar avea consecințe negative și pentru mediu, spun reprezentanții ministerului. Explicația este că cele aproximativ două milioane de metri cubi de lemn proveniți din doborâturi de vânt ar ajunge să infesteze pădurile sănătoase.

Gărzile forestiere lucrează și sub stare de urgență

Ministrul mediului a precizat că activitatea Gărzilor forestiere a fost intensificată în această perioadă, pentru a depista eventuale tăieri ilegale în pădurile României. Costel Alexe a declarat că cei care vor fi prinși cu transporturi ilegale de lemn vor fi aspru pedepsiți.

Înteleg emoția și temerile oamenilor. Tocmai de aceea, am inclus, în ultima ordonanță militară emisă, prezența gărzilor forestiere la verificarea transportului de material lemnos. Am emis un ordin de ministru prin care li se retrage atestatul de exploatare tuturor celor care taie lemn ilegal”, spune demnitarul.

Agent Green: „Costel Alexe a derapat rapid”

Una dintre cele mai vocale organizații din România în domeniul protejării pădurilor, Aget Green, a reacționat vehement la anunțul făcut de ministrul Costel Alexe. Reprezentanții asociației au postat pe rețelele sociale un mesaj grăitor legat de consecințele măsurilor luate de minister în mandatul lui Alexe, în ceea ce privește pădurile din România.

Credit foto: Agent Green

A pornit bine, și-a asumat dimensiunea tăierilor ilegale, dar presat de industrie și înconjurat de pseudo-specialiștii din minister din vremea regimului PSD, domnul ministru Costel Alexe a derapat rapid și consecvent, pierzând-și deocamdată votul nostru de încredere. Promisiunile sale nu au devenit realitate:

  • nu s-a interzis exportul de bușteni
  • nu s-a adoptat un plan de creștere a suprafeței împădurite a României de la 27% la 40%. Se fac doar plantări simbolice de imagine
  • a prorogat (în an electoral, când se fură mai mult lemn) HG-ul pentru operaționalizarea SUMAL/ Inspectorul Pădurii, deși aplicația era gata și trebuia doar băgată în priză
  • catalogul pădurilor virgine este un eșec total. 90% din pădurile primare lipsesc din acest catalog
  • parcurile naționale se exploatează în continuare, cu excepția zonelor unde Agent Green a câștigat procese și a blocat tăierile
  • infingementul pe păduri nu s-a închis, ci s-a agravat pentru că domnul ministru aprobă în continuare exploatări agresive în siturile Natura 2000, inclusiv cele de lângă orașul său de origine, Iași (situl Bârnova-Repedea).
  • ignoră petiția semnată de peste 31.000 de români și nu suspendă exploatările forestiere pe durata stării de urgență cauzată de pandemia COVID-19, pentru că nu îl lasă Romsilva și marile firme austriece și turcești care nu aduc valoare adăugată importantă pentru România.

Credit foto: hagenstaadt/Pixabay.com

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.