Paradoxul mileniului: statul „vinde” poluare și investește banii obținuți în protecția mediului

Credit foto: Frederic Paulussen/UNSPLASH

Share This:

Statul român continuă să mă uimească atunci când vine vorba să ia măsuri de protejare a mediului. Recent, Guvernul a modificat o ordonanță de urgență care permite statului să vândă certificate de emisii de gaze cu efect de seră, pentru a face rost de bani în vederea finanțării unor proiecte de investiții. Pentru cei care nu sunt familiarizați cu termenii, certificatele de emisii nocive sunt un soi de drepturi pe care marii poluatori industriali le primesc din partea statului (cu permisiune de la UE) în vederea desfășurării activității de producție.

În fiecare an, circa 200 de mari companii din domeniile energetic, matalurgic și petrolier beneficiază de dreptul de a polua atmosfera în anumite limite acceptate de Uniunea Europeană. Când se constată depășiri ale cotelor acceptate, companiile sunt obligate să cumpere de la stat dreptul de a polua mai mult, respectiv aceste certificate de emisii de gaze cu efect de seră. Aceste drepturi sunt atribuite României de Uniunea Europeană care, cel puțin teoretic, ține sub control nivelul de poluare generat de marile companii energetice, petroliere, etc.

Paradoxul este că cel puțin 50% din banii obținuți din vânzarea dreptului de a polua trebuie folosiți de statul român pentru finanțarea proiectelor de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră, de îmbunătățire a eficienței energetice și a izolațiilor, de stopare a despăduririlor și a altor programe de protecția mediului.

Foarte tare lupta asta de reducere a poluării! E ca și când ți s-a spart o țeavă în casă și, în loc să închizi robineții, chemi vecinii să scoți apa cu gălețile. Și tot scoți, tot scoți tone de apă, dar tot nu scapi de inundație. Cam așa e și cu măsurile de reducere a poluării și de protecție a mediului.

Și dacă vă întrebați ce face statul cu celelalte 50 de procente, ei bine, aflați că magistrala ala VI-a de metrou din Capitală, între 1 Mai și Aeroportul „Henri Coandă”, ar putea fi realizată cu banii obținuți din poluare.

Be the first to comment on "Paradoxul mileniului: statul „vinde” poluare și investește banii obținuți în protecția mediului"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.