Pașapoartele se schimbă iar. Ce modificări de ultim moment au aprobat guvernanții

Share This:

La nici un an de la ultimele modificări, Guvernul a operat noi schimbări în ceea ce privește documentele de călătorie ale românilor. Pașapoartele se schimbă iar, principalele modificări fiind legate de aspect.

În februarie 2018, Ministerul Afacerilor Interne a extins valablitatea pașapoartelor simple electronice, de la cinci ani la zece ani, în cazul persoanelor care au împlinit 25 de ani. Totodată, s-a renunțat la eliberarea documentelor de călătorie la urgență în lipsa unui motiv întemeiat. Detalii AICI. Acum, pașapoartele românilor suferă noi modificări, consemnate prin hotărâre de guvern.

HG 557/2006 a fost modificată prin HG 4/2019, iar lucrurile pe care trebuie să le știți sunt următoarele:

Culoarea pașapoartelor simple electronice s-a modificat – din roșu-vișiniu în roșu închis.

Noile măsuri de securitate pe care le au pașapoartele le vor face „aproape” imposibil de falsificat, spun oficialii Ministerului Afacerilor Interne.

Fiecare filă din cele 32 va conține desene stilizate reprezentând obiective turistice importante ale țării. (PS. Nu știu cum vor ajuta aceste desene la promovarea țării. Sincer)

Noile pașapoarte vor avea stema României, gravată 3D, completată cu coroana de oțel de regilor României. Coroana, situată pe capul acvilei, a fost reintrodusă în stema oficială a României în anul 2016, după ce președintele Iohannis a promulgat legea de modificare a însemnelor oficiale. Până la 31 decembrie 2018, toate instituțiile publice ar fi trebuit să-și însușească noua stemă a României, ceea ce înseamnă că ea trebuie să se regăsească pe toate documentele românilor.

O altă modificare importantă, care va fi obligatorie, este completarea datelor personale ale unei rude a titularului (poate fi și un prieten) care poate fi contactată în caz de accident pe care îl suferă deținătorul actului. Rubrica, localizată pe pagina a 32-a a pașaportului, conține numele, prenumele, adresa și numărul de telefon al rudei titularului.

Schimbările operate la început de an nu vor modifica prețul de eliberare a pașapoartelor simple electronice și pașapoartelor simple temporare. Un pașaport simplu electronic costă tot 258 de lei (pentru persoanele cu vârsta peste 12 ani) și 234 lei (pentru persoanele sub 12 ani). Eliberarea unui pașaport simplu temporar costă tot 96 de lei, indiferent de vârstă.

Citește și: Pot călători în UE cu cartea de identitate expirată? Vezi care sunt condițiile

Be the first to comment on "Pașapoartele se schimbă iar. Ce modificări de ultim moment au aprobat guvernanții"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.