În ultimele 8 luni am fost martorul mai multor schimbări în plan personal decât am experimentat în 10 ani. Multe legături personale cu oameni cunoscuți s-au rupt, vizitele la rude și prieteni s-au rărit considerabil. Am renunțat la lucruri pe care le consideram obiceiuri de neînlăturat și am spart banii pe lucruri prea… lumești.
Cel mai greu de digerat a fost să constat că eu însumi m-am schimbat. În ce fel, rămâne între mine și cel mai bun psiholog al meu: myself. În ceea ce privește banii personali, care ne-au interesat pe toți în aceste vremuri dificile, ei bine… ei s-au dus pe lucruri total neașteptate. Iată pe ce am spart banii în pandemie!
Mâncare
Oricât de mult mi-ar plăcea să mă mint că în timpul pandemiei de coronavirus mi-am îmbunătățit activitatea fizică, banii mei nu s-au dus pe echipament de alergare sau pe planuri nutriționale sănătoase. Nu. Am cheltuit sume considerabile pe mâncare, în special livrată la domiciliu. Din câte am putut constata, munca de acasă stimulează în draci consumul de alimente preponderent nesănătoase sau pregătite rapid.
Pe scurt, orice poftă am avut în această pandemie… mi-am satisfăcut-o. În același timp, am sporit considerabil aportul de carbohidrați consumând bere (albă sau nepasteurizată) în cantități mai mari decât oricând. Deși am ajuns să fiu conștient de acest lucru, tot am nevoie de ajutor specializat pentru a o lăsa mai moale. Dar, la câtă nenoricire e în jur cu Covidul ăsta, ce naiba să mai faci în afară de a bea pe rupte? Am încercat, dar nu pot să alerg cu masca pe bot.
Scule
Fix în martie, când în România a fost declarată epidemia de coronavirus, prin vecini au început lucrări de renovare, în masă, a apartamentelor. Nici acum nu s-au terminat. În fiecare zi se dădeau găuri, se spărgeau ziduri, se puneam alte ziduri, se turnau plăci, se scoatea gresie, se punea altă gresie. Bag seama că a fost o vreme propice pentru lucrări de renovare.
Și, ca să nu fiu mai prejos, mi-am găsit și eu de lucru prin casă: am schimbat robineți, am pus alt parchet (nu eu, cei care se pricep), am verificat caloriferele, am cumpărat scule (cine știe când mai am nevoie de ele?). N-am luat nicio bormașină, că aș fi dat și ei niște găuri, să nu zică lumea că sunt putoare.
Cărți – nu pot spune că am spart banii
Cât au fost zile cu soare, principala preocupare după job a fost să-mi leg hamacul de doi pomi din IOR și să lenevesc la umbra lor. Vara asta am investit o sumă frumușică în achiziția de cărți; acum trebuie să investesc ceva mai mult timp să le și citesc, că nu sunt genul care să dețină cărți în bibliotecă. Pot zice că aici am spart banii cu folos.
Google Home Mini
Voiam să-mi cumpăr un Google Assistant de mai bine de un an, pentru că am primit recomandări bune. Faptul că am fost cam nevorbit în ultimele 8 luni a cântărit mult în luarea deciziei de a-mi comanda una bucată Google Home Mini. Prețul e minuscul pe evoMAG.ro, deci faceți o afacere cu el.
Cei care nu știți ce poate face Google Home Mini… aflați mai multe AICI. Eu mi-am dorit acest gadget pentru a-l folosi ca mijloc de informare când nu sunt pe laptop sau pe mobil (urăsc să caut pe google de pe mobil), pentru muzică pe Spotify și, în general, să am impresia că am un partener de conversații. Google Home Mini se descurcă bine la capitolul ăsta.
Foarte important! Recomand acest gadget tuturor copiilor care înțeleg limba engleză. Este un instrument foarte bun pentru a învăța lucruri noi. Google Home Mini, ca și suratele sale mai mari și mai scumpe, răspunde la absolut orice întrebare îi pui, dacă informația este disponibilă pe internet.
Tot ce trebuie să faci e să i te adresezi astfel: „Ok, Google… Care e cel mai înalt vârf muntos din lume?” sau ce vrei tu să știi. Iată:
La ce am renunțat în pandemie
În aceste 8 luni am și renunțat la lucruri fără de care nu credeam viața posibilă. Și nu mă refer la mers la teatru și la cinema ori la ieșiri prelungite la terasă, ci la lucruri mult mai banale.
Haine noi
Sunt un mare fan al cămășilor, cu mâneci lungi sau scurte, dar în ultimele luni nu mi-am mai cumpărat nici măcar una. Păi dacă n-am mai mers nicăieri, la ce bun? Blugii sunt aceiași de anul trecut, din 2018 și, dacă mă străduiesc puțin, mai găsesc și câteva perechi de pantaloni Chino din perioada 2016-2017. Ăștia nu se demodează niciodată și încă îmi vin. Deci, de ce să-i arunc?
Chestia e că am simțit nevoia să-mi iau haine noi, pentru că înainte de pandemie acest obicei venea fie ca recompensă după o lună bună la job, fie după ce ți se rupeau țoalele-n tur. Acum nu mai are ce să se rupă. Poate doar pijamalele, la cât le porți cât timp muncești de acasă.
Abonamente de transport și Bolt
Aveam abonament de călătorii nemilitate pe transportul public de suprafață și abonament lunar de metrou. Fiindcă mi-am redus considerabil deplasările, acest tip de titlu de călătorie a devenit inutil. Acum, într-o lună, cheltuiesc cel mult 20 de lei pe STB (portofel electronic) și cel mult 20 de lei (10 călătorii) la metrou.
Mai mult, am renunțat aproape de tot de deplasările cu Bolt. Îmi trimit ăștia e-mailuri aproape în fiecare zi, în care mai că mă imploră să mă întorc. Unde naiba să mă întorc, dacă n-am unde să mă duc?
Tu la ce obiceiuri ai renunțat în ultimele luni? Pe ce ai dat banii în această perioadă?
Este bine de stiut, multumesc pentru sfaturi!